Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dali krv više od stotinu puta

23.10.2011. 22:00
Dali krv više od stotinu puta


Andrija Horvat i Boris Škara članovi su aktiva već više od 30 godina, a krv darivaju tri do četiri puta godišnje, tako da su do danas krv dali više od stotinu puta, kazao je Branko Kolanović


Među darivateljima krvi koje je predsjednik RH Ivo Josipović odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost, kojima će sutra u Kongresnom centru “Antunović”, u Zagrebu biti uručena odlikovanja, su i dvojica darivatelja iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar.
Riječ je o 54-godišnjem Andriji Horvatu i 66-godišnjem Borisu Škari, Zadranima koji su aktivni darivatelji krvi već više od 30 godina, a koji su prošle godine od Zadarske županije dobili odlikovanja za 100 darivanja.
– Andrija Horvat i Boris Škara članovi su aktiva već više od 30 godina, a krv darivaju tri do četiri puta godišnje, tako da su do danas krvi dali više od stotinu puta. Ovo je zaista velika vrijednost, jer nije lako toliko dugo biti aktivan darivatelj i to prvenstveno zbog zdravstvenih razloga. Zapravo, nikom od naših članova ne nedostaje dobre volje, a najbitnije je da ih zdravlje posluži, kazao je Branko Kolanović iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar koji će, kako je kazao, ove godine od Zadarske županije dobiti nagradu za 100 darivanja pa će ga, slijedom toga, iduće godine predsjednik RH odlikovati Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi.
Na svečanosti koja se održava sutra odlikovanja će primiti ukupno 145 darivatelja krvi iz svih krajeva Hrvatske, a koji su krv darovali 100 puta (muškarci) ili 75 puta (žene).
Ovo svečano uručivanje odlikovanja održava se na Dan darivatelja krvi, koji se u Hrvatskoj obilježava od 1953. godine, kada je u Sisku održana prva akcija darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa. Od tada do danas u Hrvatskoj se krv prikuplja od darivatelja krvi anonimno, solidarno, dobrovoljno i besplatno. Darivatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje pa je Dan darivatelja krvi zapravo prigoda da im se zahvali za njihovu plemenitu i humanitarnu aktivnost.


Krv više daju muškarci




U Hrvatskoj je tijekom 2010. godine prikupljeno 177.608 doza krvi što je 4,05 darivanja krvi na 100 stanovnika.
Akcije darivanja krvi organiziraju se prema mjestu rada, mjestu stanovanja, u školama i na fakultetima. Krv se prikuplja i u transfuzijskim službama. Prema podacima za prošlu godinu, u spolnoj strukturi darivatelja krvi muškarci čine 84 posto, a žena je 16 posto.