Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Umjesto mekoće ženskih oblina – tvrdoća drva, metala i kamena

23.10.2011. 22:00
Umjesto mekoće ženskih oblina – tvrdoća drva, metala i kamena


Fotografija je i dalje moja velika životna ljubav, no skulptura i namještaja sam se uhvatio već pomalo “umoran” od nagih ženskih tijela. Radeći na skulpturama i namještaju pronašao sam novi poticaj u životu, novo nadahnuće koje me trenutačno jako puni


Nedavno otvorenom izložbom u zagrebačkoj galeriji Ulrich “Photo, design, sculpture”, koja će trajati do 29. listopada, najpoznatiji hrvatski majstor erotske fotografije Stephan Lupino još se snažnije potvrdio kao dizajner namještaja i umjetnik. Lupino se proizvodnjom namještaja počeo baviti još prije desetak godina sve češće ostavljajući po strani svoj fotoaparat, držeći u ruci tesarsko dlijeto. No, tek je posljednjih nekoliko godina svoj prvobitni hobi počeo uzimati sve ozbiljnije te s velikom uspjehom svoje dizajnerske uratke počeo prezentirati diljem svijeta. Inspiriran slavnim povijesnim i aktualnim ličnostima svojim je stolicama, stolovima, masivnim ogledalima, okvirima za slike i križeve, uglavnom od oraha i hrasta davao imena poput Naomi Campbell, Salvador Dali ili, pak, Matija Gubec. Dakako, fotografiju, posebice onu koja ga je proslavila – erotsku, nije zapostavljao, no priznao nam je da je već pomalo zasićen nagih ženskih tijela, naravno, ne u životu, već pred svojom kamerom. Ženske su obline stoga “istisle” obline namještaja i skulptura, od kojih je dio imala priliku vidjeti i zadarska javnost na prošloj održanoj Noći muzeja.
 Neke nove “obline”
– Fotografija je i dalje moja velika životna ljubav, no skulptura i namještaja sam se uhvatio već pomalo “umoran” od nagih ženskih tijela. Radeći na skulpturama i namještaju pronašao sam jedan novi poticaj u životu, jedno novo nadahnuće koje me trenutačno jako puni. Sretan sam što su moj rad prepoznali i brojni ljubitelji umjetnosti, što su neke nove “obline” u mom profesionalnom životu naišle na tako veliko zanimanje i priznanje u javnosti, naglasio je Lupino.
A te nove “obline” krase sve do kraja ovog mjeseca, već spomenuto, zagrebačku galeriju Ulrich.
– Lupino daje autorski pečat namještaju ne negirajući njegovu osnovnu funkciju. Visoko estetizirajući upotrebne predmete, radi od njih skulpture. Sjedalice, stolovi, okviri za ogledala i slike, obrisa “melodioznih” krivulja ili pravolinijskih silueta s površinama visokog sjaja drveta plemenitošću obrade, u njegovim rukama dobijaju neku novu dimenziju. Lupino se prepušta i slobodnijem skulpturalno-dizajnerskom pristupu, s robusnijim formama i situacijama povezanih s figurativnim. Njegova arhitektonika sjedalica sa svim nosećim i položenim elementima, u drvu i metalu, sa šipkama i plohama, stvara strukture neobične gradivnosti s novim shvaćanjem ljepote. Vrijednost Lupinovog namještaja potvrđivana je na vrlo respektabilnim mjestima u svijetu, tako da prezentacija na ovoj izložbi, uz fotografije i skulpture, prilog je šarmu istupa umjetnika brojnih talenta i stvaralačke upornosti, naglasio je između ostalog u svojoj recenziji autor izložbe, kustos i likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić.
Otkrivanje zabluda
Očekivano, na izložbi su bile zastupljene i Lupinove fotografije, no tek u manjoj mjeri.
– Lupinova inspiracija potaknuta je i stanjima biblijskih opisa gubljenja edenske čistoće, likovima koji su obilježili povijest u starom vijeku, ili nama bližim danima, utkanošću mitološkog i legendarnog. On otkriva sukus života, ponašanja, događaja vezanog uz osobe koje su u memoriji čovječanstva zadržane do dana današnjeg, kako u nizanju asocijativne predmetnosti tako i koncentriranosti na pulsirajuću jezgru postiže sadržajni vitalitet skulpture, s rasponima od enigmatskog do doslovnog. Takav scenarij prepoznaje se i kod Eve i Kleopatre i drugih stvarnih i izmaštanih osoba koje Lupino promatra ponekad sa simpatijom, ali i ironijom, razotkrivajući njihove i naše zablude o njima. Lupinov je rad primjer nove vrijednosti i svježine na hrvatskoj umjetničkoj sceni, zaključio je između ostalog Špoljarić.