Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska Koka još jednom ispunila Zadarski kanal

23.10.2011. 22:00
Zadarska Koka još jednom ispunila Zadarski kanal


Toliko je jarbola u našim portima, da bismo uz samo malo dobre volje mogli doći do 300 ekipa na startu bez problema – kazao je Robert Sandalić, sportski direktor Uskoka


Pet minuta do starta, četiri minute do starta, jedna minuta do starta, staaarrrrrt! I presjeklo je 89 jedrilica s oko 400 sudionika startnu liniju ispred gata Obale Kralja Petra Krešimira Četvrtog na sedmoj Zadarskoj Koki, najmasovnijoj zadarskoj regati krstaša. Novi rekord regate po broju sudionika nije pao, međutim bilo je vrlo blizu, a s obzirom na vremenske uvjete, organizatori regate u JK Uskok, vrlo su zadovoljni odazivom.
Ajmo Zadrani
– Vremenski uvjeti cijelog tjedna bili su jako loši, kiša, jugo, bura, pad temperature, tako da smo se malo pribojavali kako će sve to skupa ispasti ove godine, međutim s brojem od 89 ekipa više smo nego zadovoljni, to je skoro isto kao lani. No, regata ima itekako prostora za napredak, toliko je jarbola u našim portima, da bismo uz samo malo dobre volje mogli doći do 300 ekipa na startu bez problema! No, to se mi Zadrani moramo svi udružiti, zaokružiti datum Koke u svojim kalendarima, jer ovo je doživljaj za sve nas. A kad iz naših luka i lučica izađe more jedara, onda će se povećati i broj ekipa koje nam dolaze iz drugih krajeva Hrvatske. Svake godine ih ima desetak, najviše iz Pule, i tu se moramo zahvaliti marini Borik, koja nam svake godine pomaže u organizaciji s besplatnim vezom za sudionike regate – kaže sportski direktor JK Uskok Robert Sandalić.
Zanimljivo je da su ovoga vikenda, samo radi izvrsnog doživljaja na Zadarskoj Koki, u Zadar došli i turisti, dvije strane posade, iz Austrije i Poljske.
– Bilo nam je odlično, dolazimo i iduće godine – kazao je Austrijanac Rene Niermann, koji je kući u Austriju ponio i jednu od nagrada za dobar plasman u skupini.
Regatu je ove godine obilježio levant, koji je tako odredio da će se jedriti kurs 3 koji je posade vodio na ruti Riva – Vitrenjak – Ošljak – Riva – Ošljak – Foša – Cilj Riva. Vjetar je uglavnom bio slab, u jednom trenutku, oko 13 sati, puhnulo je deset čvorova, međutim to je bilo najviše što je zabilježeno ove subote. Upravo takvi uvjeti na moru donijeli su međutim niz prevrata i uzbudljivih zbivanja, naročito u prvoj polovici regate. Najbolji start u floti od 89 ekipa nije imao najbrži brod regate. Ne, ne, najbolji start imala je jedna od najmanjih jedrilica u floti, Elan 19 imena Jugo, kojeg je upravo za ovu regatu mjesecima pripremao Uskokov olimpijac Pavle Kostov.
– 19ticu staru skoro 30 godina smo maksimalno nabrijali, stavili između ostalog jedra s 49er-a i juriš! Odlično smo se zabavili, ekipa na brodu mi je radila kao urica, Lovro Ivanov i Marko Carić, i uspjeli smo pobijediti u našoj skupini u ljutoj konkurenciji! A na start smo posebno ponosni – zadovoljan je bio Pavle Kostov.
Kolači su gotovi
Vodstvo Juga naravno nije dugo trajalo, naprijed su odmah izbili brzi veći regatijeri. Na prvu oznaku ispred Vitrenjaka prvi je stigao Damaco s Berislavom Vranićem za kormilom iz Jedriličarskog kluba Galeb iz Kostrene, koju minutu prije Uskokovog Gringa 2 s Robertom Sandalićem. S obzirom da smjer vjetra jasno je bilo da će kod Ošljaka biti bonaca i da će to biti prigoda za prevrate. Tako je i bilo, vodeći Damaco stao je nadomak Ošljaka u bonacu, i Gringo 2 je u jednom trenutku zakočio, potom su u vodstvo izbili Tempesta (Ante Pirc, JK Neverin Čavle) i Paikea (Robert Žmikić, Burin Novi Vinodolski), s vanjske strane okolo je flotu zaskočio Babalu (Damir Majetić, Uskok), no nadomak Ošljaka opet je Gringo 2 preuzeo broj jedan i kao prvi obišao Ošljak. Zadarska posada vodila je od Ošljaka do oznake ispred rive i natrag, međutim Damaco je gazio metar po metar, i kod drugog obilaska Ošljaka prošao Gringa 2 i zadržao to vodstvo do cilja. Treća je u cilju bila ekipa Gavrilovića s Miljenkom Žanićem za kormilom (Burin, Novi Vinodolski).
Najbržim brodovima trebalo je oko tri sata da prijeđu zadanu rutu, no to nije izdaleka nije bio kraj regate. Jedrilo se sve do 18 sati, guštajući kasnije i u povremenom suncu. U svim skupinama vodile su se zanimljive bitke, jer s obzirom da se jedri po OPEN-u, dakle bez korigiranja vremena, najzanimljivija borba je upravo u klasi, bilo za prestiž na moru, bilo za najbolju pripremljenu spizu, bilo za najgrlatije pjevače…
– Evo stižem stižem, kolači su taman gotovi – javila je Ana Režan Koceić mužu Leu i ekipi na jedrilici Bura trčeći da ne zakasni na start. S obzirom da su kolači bili slasni ekipa se na jedrilici sigurno nije bunila.
A Srđan Ninčević, otac Enie Ninčević, Uskokove jedriličarke u olimpijskom 470, jedva je uspio pobrojati koliko su točno djevojaka njegova kćer i njena flokistica Romana Župan ukrcale na jedrilicu Mateja. Stigao je do broja deset i odustao.
Zadarska Koka 2011. završila je naravno s velikom feštom, ovoga puta na meniju su bile dagnje na buzaru i tuna na gradele, bend je rasplesao sudionike na terasi Vitrenjaka do kasno navečer. A svima koje je ovaj izvještaj možda motivirao da iduće godine svakako isplove reći čemo da je datum isti, predzadnji vikend listopada. Zadarska Koka 2012. vas čeka!


Prvih 20 u ukupnom poretku




1. Damaco (Berislav Vranić, Galeb Kostrena)
2. Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok Zadar)
3. Gavrilović (Mijenko Žanić, Burin Novi Vinodolski)
4. X-cite (Luka Šangulin, Biograd)
5. Paikea (Robert Žmikić, Burin Novi Vindolski)
6. Tempesta (Ante Pirc, Neverin Čavle)
7. Canarino Furioso (Boris Radolović, Uljanik Plovidba Pula)
8. Babalu (Damir Majetić, Uskok Zadar)
9. Figaro Ultra (Emil Tomašević, Labud Split)
10. Sail la vie (Darko Smrkinić, Uskok)
11. Lana (Ivan Žderić, Uskok)
12. Altopo (Igor Čupić, Uskok)
13. Geisha I (Damir Repac (Uskok)
14. Lea (Ivan Nemeš, JK Meridija Zadar)
15. Dona (Žarko Juraga, Uskok)
16. Tiha (Tihomir Zanki, Uskok)
17. Artemida (Ivan Bajlo, JK Punta Bajlo Zadar)
18. Vjetropir (Krsto Mihaljević, JK Split)
19. Munjek (Duško Tomić, Uskok)
20. Frida (Miro Magašić, Uskok).


Pobjednici po skupinama:


Skupina 0 – Gavrilović (Mijenko Žanić, Burin Novi Vinodolski)
Skupina 1 – Damaco (Berislav Vranić, Galeb Kostrena)
Skupina 2 – Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok Zadar)
Skupina 3 – Paikea (Robert Žmikić, Burin Novi Vindolski)
Skupina 4 – Tempesta (Ante Pirc, Neverin Čavle)
Skupina 5 – Babalu (Damir Majetić, Uskok Zadar)
Skupina 6 – Frida (Miro Magašić, Uskok Zadar)
Skupina 7 – Lana (Ivan Žderić, Uskok Zadar)
Skupina 8 – Sinister Rougue (Josip Jerolimov, Uskok Zadar)
Skupina 9 – Jugo (Pavle Kostov, Uskok Zadar)
Skupina oldtimer – Lidija (Emil Gregov, Uskok Zadar)


Kraljica mora kraljevski


Prvi put na nekoj hrvatskoj regati nastupio je školski jedrenjak Kraljica mora. Kraljica se kraljevski držala malo po strani, sa svojih 30ak metara dužine nije joj jednostavno manevrirati među malim jedrilicama, no bila je prekrasan prizor kad je razvila jedra i apsolutan šlag Zadarske Koke.
– Brzina nam nije bila prioritet, bojali smo se da nam ne poremeti rižot u teći! – komentirao je na podjeli ravnatelj zadarske Pomorske škole Svetko Perković.


Njmlađi, najstariji, naj…


Po tradiciji uručen je i niz posebnih priznanja. Nagrada za najstarijeg sudionika i ovoga je puta otišla u ruke Ive Antića, koji ima sad punih 76 godina. Najmlađa sudinica bila je trogodišnja Tonka Sorić. Kao najbrži brod iz čartera nagrađen je biogradski X-icite Luke Šangulina. Nagradu za najupornijeg, tj. posljednjeg u cilju, pripala je ekipi Petre sa Želimirom Mazorom. Posebna nagrada uručena je Lovri Marfatu, kadetu JK Uskok, koji je ove godine državni prvak do 12 godina.
– Lani smo se prisjetili onih koji su stvarali Uskok, barba Anđela Gregova, ove godine smo odlučili nagraditi budućnost, tj. našeg najmlađeg državnog prvaka – rečeno je na podjeli.