Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Europskim novcem do Speleološkog parka Crnopac

Autor: Nives Rogoznica

23.10.2012. 22:00
Europskim novcem do Speleološkog parka Crnopac

Foto: Vedran SITNICA



Speleološki park je zamišljen kao turistička i znanstvena destinacija i u konačnici treba postati istraživački centar, mjesto koje je istodobno akumulacija znanja i sporta, turizma i avanturizma, rekao je Stipe Tutiš


Realizacija projekta Speleološkog parka Crnopac (SPARC) značila bi podizanje razine zaštite prirode na obrovačko-gračačkom području uz valorizaciju istraživačkog, znanstvenog i turističkog potencijala, ne samo šireg gračačko-obrovačkog kraja, već i čitave Hrvatske.
Sažetak je ovo poruke prezentacije projektne ideje i rasprave na temu „Zaštita, očuvanje i održivo gospodarenje kršem – Speleološki park Crnopac, projekt SPARC” održane jučer u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije. O projektu je govorio Stipe Tutiš, predsjednik Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva “Željezničar”.
Znanstveni i turistički potencijal
– Riječ je o području veličine 64 četvorna kilometra unutar Parka prirode Velebit omeđenom Gračačkim poljem i kanjonima rijeka Krupe, Zrmanje i Krnjeze. Projekt ima iznimnu vrijednost, ne samo za Zadarsku županiju, već cijelu Hrvatsku, a Speleološki park je zamišljen kao turistička i znanstvena destinacija i u konačnici treba postati istraživački centar, mjesto koje je istodobno akumulacija znanja i sporta, turizma i avanturizma. Crnopac je dobro očuvan od negativnog utjecaja čovjeka, iako neka istraživanja pokazuju smanjenje kvalitete unutarnjih voda što onda utječe i na izvore rijeka. Potrebno ga je očuvati i održivo koristiti. To je područje s iznimno gustoćom speleoloških objekata. Istraženo ih je 250, a pretpostavlja se da je to tek četvrtina od postojećih što jamči dugoročni istraživački i znanstveni potencijal, rekao je Tutiš koji je, govoreći o ekonomskoj održivosti projekta, kao uspješne primjere sličnih parkova naveo slovensku Postojnsku jamu, ali i speleološke parkove u SAD-u, Kanadi, Vijetnamu i Maleziji.
(Avan)turisti dubljeg džepa
– Zadarska županija ima više od 10.000 nezaposlenih, a danas je osobito rastuće tržište turizma ono orijentirano na avanturizam koji privlači mlade ljude, obrazovane i dubljeg džepa, istaknuo je Tutiš navodeći kako bi se kroz pripremu projekta trebalo doći i do odgovora na pitanje hoće li se Cerovačke pećine brendirati kao samostalni turistički proizvod ili kao početak ovog speleološkog parka.
– Na užem području Crnopca trebala bi se prije svega, u prvoj fazi projekta, provesti istraživanja koja će odrediti daljnje korake; od prostornog i urbanističkog plana do ucrtavanja staza bez previše zahvata u prirodi, ali i bez podizanja razine zaštite, jer vidimo da za tim nema potrebe. Šire područje obuhvaća Gračačko polje koje je predviđeno za infrastrukturne zahvate i turističko korištenje. Tamo bi bile smještene upravne zgrade i muzej speleologije, a potrebo bi bilo unaprijediti sustav kanalizacije u Gračacu, jer je kako je rekao Tutiš, primijećeno onečišćenje unutarnjih voda fekalnim vodama.
Za realizaciju speleološkog parka novac će se tražiti od fondova Europske unije, a partneri u ovom projektu su Državni zavod za zaštitu prirode, Javna ustanove Park prirode Velebit, Hrvatske vode, Zagrebački speleološki savez, Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva “Željezničar”, Zadarska županija, Grad Obrovac i Općina Gračac.


Specifičnosti Crnopca




Područje Crnopca, istaknuo je Stipe Tutiš, iznimno je vrijedno zbog specifičnog krškog reljefa, vodnog bogatstva i niza endemskih vrsta. Naveo je i da se upravo na Crnopcu nalazi najdulji speleološki sustav na dinarskom kršu, sustav Kita Gaćešina – Draženova puhaljka čija duljina kanala danas prelazi 23 kilometra, kao i najveći istraženi speleološki objekt u Hrvatskoj – Jama Munižaba volumena 1,8 milijuna kubnih metara koja je u svijetu prepoznatljiva po endemskim vrstama faune i paleontološkim nalazima, te jama Burinka volumena 1,1 milijuna metara kubnih, kao i jedna od najdubljih jama na području PP Velebit naziva Muda Labudova čija trenutačno utvrđena dubina iznosi 680 metara što ju svrstava na šesto mjesto po dubini u Hrvatskoj.
– Ti su podaci rezultat rada speleologa tijekom 30 godina, a postoje indicije da će se otkriti povezanost ovih objekata, rekao je Tutiš dodajući kako je Crnopac od 2010. „vruća točka” biološke raznolikosti špiljske faune koja ne prestaje fascinirati inozemne znanstvenike.


 Zrilić: Pametno korištenje prirode


Župan Stipe Zrilić je istaknuo kako je projekt Speleološkog parka Crnopac u skladu s Razvojnom strategijom Zadarske županije.
– Radi se o kvalitetnijem vrednovanju prirodnih potencijala na našem području i želji za pravednijom valorizacijom i stavljanjem u funkciju boljeg življenja, o pametnom korištenju prirode, o održivom razvoju i stavljanju u funkciju razvoja turizma u području koje je, nažalost, manje razvijeno od prosjeka i nema mnogo stanovnika, rekao je Zrilić.


 Hrvatska speleološki najvrjednija u Europi


-Izuzetno je važno da ljudi prepoznaju povezanost špilja i jama, dakle nepristupačnog dijela prirode, sa životom. One se nalaze 15 minuta od mora i ako dobro posložimo projekt, on će donijeti bitne pomake u životu zaobalja, koje je možda i vrjednije od same obale. Projekt donosi održivi razvoj, očuvanje biološke raznolikosti i prepoznaje Hrvatsku kao zemlju koja je u speleološkom smislu možda i najvrjednija u Europi. Dinarski krš krije velik broj špilja i jama, istaknuo je Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode