Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

LAG “Laura”, putokaz za Europsku uniju

Autor: Velimir Brkić

23.10.2012. 22:00
LAG “Laura”, putokaz za Europsku uniju


Kroz ove EU projekte učimo i pripremamo se za strukturne fondove, ovo je samo početak interkulturalne suradnje, rekla je Lucija Oštrić, stručni suradnik za europske fondove u biogradskoj gradskoj upravi


Petodnevni projekt Lokalne akcijske grupe “Laura” u kojem je sudjelovalo stotinjak članova kulturno-umjetničkih društava iz Slovenije i Slovačke uspješno je proveden, zaključak je svih sudionika ovog projekta vrijednog 13.000 eura kojeg je financirala Europska unija.
Tijekom projekta pod nazivom “Zajednički pothvat za bolji život” (Joint venture for a better life), kroz okrugle stolove, radionice i susrete s kulturnim i turističkim djelatnicima na području Svetog Filipa i Jakova, Benkovca, Pakoštana, Tkona, Bibinja i Lišana Ostrovičkih radili su na promicanju razvoja ruralnih sredina.
– Ideja vodilja projekta bila je vidjeti na koji način naši partneri Slovenci i Slovaci rješavaju svoje probleme s kojima se susreću u svakodnevici, tako da smo uz pjesmu i ples i svakodnevne okrugle stolove i radionice doznali modalitete načina rješavanja njihovih problema, govori voditelj projekta Ante Ćurković, stručni suradnik-volonter u LAG-u “Laura” sa sjedištem u Biogradu na Moru.
Tijekom boravka Hrvati i Slovaci hrvatskog porijekla, iz Hrvatskog kulturnog saveza Slovačka iz sela Čunovo i Hrvatski Jandrof, te Slovenci iz Kulturno-prosvjetno društvo Lija Kovač iz Vuhreda, mjesta sa 930 stanovnika u općini Radlje Drau na regionalnoj cesti Dravograd – Maribor, posjetili su sve važnije turistički atraktivne lokacije. Osim nastupa i izleta projekt je bio i edukativnog karaktera.
– Kroz ove EU projekte učimo i pripremamo se za strukturne fondove, ovo je samo početak interkulturalne suradnje, rekla je Lucija Oštrić, stručni suradnik za europske fondove u biogradskoj gradskoj upravi.
 Ruralna područja suočena su s problemima nestimulativnog poslovnog okruženja, imigracijom mladih, nedostatkom edukacijskih centara te nedovoljno razvijenim turističkim sadržajem.
– Unatoč tome, ruralne sredine imaju veliki potencijal zahvaljujući bogatom kulturnom naslijeđu i prirodnim bogatstvima, uvjeren je Ivan Čupić, voditelj LAG-a “Laura” koji pokriva područje 13 jedinica lokalne uprave, gradove Benkovac i Biograd te 11 općina, dok je 24 člana iz poslovnog i civilnog sektora.
Partneri će predložiti potencijalne modele i primjere dobre prakse u rješavanju zajedničkih problema s kojima se suočavaju stanovnici ruralnih sredina. Koristeći folklor, agrokulturu, tradiciju i kulturnu baštinu, prezentirat će se njihove različitosti te predložiti dugoročna rješenja zajedničkih problema.


 NOWAK: LAG LAURA PRVI U HRVATSKOJ




Predstavnici Lokalne akcijske grupe “Laura”, zajedno s voditeljem Ivanom Čupićem, u Šibeniku su sudjelovali na jednodnevnoj radionici pod nazivom “50 godina Zajedničke poljoprivredne politike – Korištenje pristupnih i postpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj (EAFRD)”. Glavni cilj radionice je bilo davanje praktičnih informacija vezanih uz korištenje fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj (EAFRD).
– LAG “Laura” je jedan od najuspješnijih od 40-ak LAG-ova u Hrvatskoj te jedan od nekolicine LAG-ova koji su spremni za ulazak u Europsku uniju, istaknula je Anne Nowak, predstavnica Europske komisije, Glavnog ureda za poljoprivredu i ruralni razvoj, zadužena za provedbu IPARD programa u Republici Hrvatskoj, a time i glavna osoba za provedbu mjere 202 koja se odnosi na budućnost LAG-ova u Hrvatskoj.
Radionicu je organizirao Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje Europske unije sa sjedištem u Bruxellesu, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Na skupu je nazočio i pomoćnik ministra Luka Čuljak iz Uprave ruralnog razvoja, EU i međunarodne suradnje.