LAG "Laura", putokaz za Europsku uniju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Dio sudionika EU projekta "Zajednički pothvat za bolji život" fotografirao se za uspomenu

Petodnevni projekt Lokalne akcijske grupe "Laura" u kojem je sudjelovalo stotinjak članova kulturno-umjetničkih društava iz Slovenije i Slovačke uspješno je proveden, zaključak je svih sudionika ovog projekta vrijednog 13.000 eura kojeg je financirala Europska unija.

Tijekom projekta pod nazivom "Zajednički pothvat za bolji život" (Joint venture for a better life), kroz okrugle stolove, radionice i susrete s kulturnim i turističkim djelatnicima na području Svetog Filipa i Jakova, Benkovca, Pakoštana, Tkona, Bibinja i Lišana Ostrovičkih radili su na promicanju razvoja ruralnih sredina.

- Ideja vodilja projekta bila je vidjeti na koji način naši partneri Slovenci i Slovaci rješavaju svoje probleme s kojima se susreću u svakodnevici, tako da smo uz pjesmu i ples i svakodnevne okrugle stolove i radionice doznali modalitete načina rješavanja njihovih problema, govori voditelj projekta Ante Ćurković, stručni suradnik-volonter u LAG-u "Laura" sa sjedištem u Biogradu na Moru.

Tijekom boravka Hrvati i Slovaci hrvatskog porijekla, iz Hrvatskog kulturnog saveza Slovačka iz sela Čunovo i Hrvatski Jandrof, te Slovenci iz Kulturno-prosvjetno društvo Lija Kovač iz Vuhreda, mjesta sa 930 stanovnika u općini Radlje Drau na regionalnoj cesti Dravograd - Maribor, posjetili su sve važnije turistički atraktivne lokacije. Osim nastupa i izleta projekt je bio i edukativnog karaktera.

- Kroz ove EU projekte učimo i pripremamo se za strukturne fondove, ovo je samo početak interkulturalne suradnje, rekla je Lucija Oštrić, stručni suradnik za europske fondove u biogradskoj gradskoj upravi.

 Ruralna područja suočena su s problemima nestimulativnog poslovnog okruženja, imigracijom mladih, nedostatkom edukacijskih centara te nedovoljno razvijenim turističkim sadržajem.

- Unatoč tome, ruralne sredine imaju veliki potencijal zahvaljujući bogatom kulturnom naslijeđu i prirodnim bogatstvima, uvjeren je Ivan Čupić, voditelj LAG-a "Laura" koji pokriva područje 13 jedinica lokalne uprave, gradove Benkovac i Biograd te 11 općina, dok je 24 člana iz poslovnog i civilnog sektora.

Partneri će predložiti potencijalne modele i primjere dobre prakse u rješavanju zajedničkih problema s kojima se suočavaju stanovnici ruralnih sredina. Koristeći folklor, agrokulturu, tradiciju i kulturnu baštinu, prezentirat će se njihove različitosti te predložiti dugoročna rješenja zajedničkih problema.

 NOWAK: LAG LAURA PRVI U HRVATSKOJ

Predstavnici Lokalne akcijske grupe "Laura", zajedno s voditeljem Ivanom Čupićem, u Šibeniku su sudjelovali na jednodnevnoj radionici pod nazivom "50 godina Zajedničke poljoprivredne politike - Korištenje pristupnih i postpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj (EAFRD)". Glavni cilj radionice je bilo davanje praktičnih informacija vezanih uz korištenje fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj (EAFRD).

- LAG "Laura" je jedan od najuspješnijih od 40-ak LAG-ova u Hrvatskoj te jedan od nekolicine LAG-ova koji su spremni za ulazak u Europsku uniju, istaknula je Anne Nowak, predstavnica Europske komisije, Glavnog ureda za poljoprivredu i ruralni razvoj, zadužena za provedbu IPARD programa u Republici Hrvatskoj, a time i glavna osoba za provedbu mjere 202 koja se odnosi na budućnost LAG-ova u Hrvatskoj.

Radionicu je organizirao Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje Europske unije sa sjedištem u Bruxellesu, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Na skupu je nazočio i pomoćnik ministra Luka Čuljak iz Uprave ruralnog razvoja, EU i međunarodne suradnje.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno