Agram

Slika korisnika admin

Bandića i njegovih 11 zaskočili su i odveli u Remetinec. Afera Agram nadvila se nad Zagrebom, ali i cijelom Hrvatskom u kojoj je, politici uobičajeno, postalo prvorazredno pitanje je li to uhićenje politički motivirano i tempirano kako bi zamaglilo suđenje u Njemačkoj Perkoviću i Mustaću te tešku gospodarsku situaciju, problematičnu monetizaciju i valjda sve drugo što se u zemlji događa. U drugom planu je ostala zabrinutost što ako se sumnje u mutne poslove vječnog gradonačelnika i njegovih suradnika pokažu osnovanima pa se još jednim primjerom potkrijepi priča raširena u javnosti o lopovluku velikih razmjera?!

U sjeni je ostalo i možda još teže i ozbiljnije pitanje koje se nameće iz odvjetničkih izjava osumnjičenih. Je li Hrvatska doista zemlja u kojoj je pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala pod tolikim političkim diktatom? Zar se DORH i USKOK tako olako mogu stavljati u okove politike? Ako bi Bandić dokazao svoju nevinost u sumnjivim poslovima odvoza otpada i zamjene zemljišta, donacijama za predsjedničku kampanju 2009. godine, zapošljavanjima po „babi i stričevima" i kumovima, pa i korištenju službenog automobila u privatne svrhe, tek bi to bio političko-pravosudni potres bez premca. Kada od ovolike halabuke, nedjeljnog filmskog uhićenja, na stotine svjedoka i, kako se čulo, dvogodišnjeg rada najstručnijih ljudi, ne bi ostalo ništa, a Bandić opet ustao poput feniksa, značilo bi to samo jedno - da je Hrvatska u velikom problemu. Gubljenje povjerenja u političare bilo bi ništa prema gubljenju povjerenja u pravosuđe.

Ishod afere Agram morat će otkriti tko je imao „gram mozga" više kada je u pitanju politizacija ovog slučaja koji je obezglavio metropolu.

Politiku na stranu, u zemlji potonuloj u gospodarsku krizu, a upozorava se i na krizu morala, gradonačelnik glavnog grada koji i sam za sebe, a i većina građana za njega izriču riječi hvale, ne bi smio zamračiti niti lipe.

Za riješiti problem korupcije i kriminala uvijek je dobar tajming, priznao je šef HDZ-a Karamarko, no i dodao „ali čudna je koincidencija". Istina, možda su se dva za Hrvatsku bitna postupka poklopila, no ona nikako ne mogu zamagliti jedan drugog jer će oba potrajati i ni jedan ni drugi neće moći skrenuti pozornost s lošeg ekonomskog stanja u zemlji. Naime, nitko od nezaposlenih, osiromašenih građana, umirovljenika na rubu, mladih bez perspektive i svih drugih razočaranih u neučinkovitost Vlade neće zaboraviti da im je loše zato što će biti zaokupljeni slučajem Perković ili slučajem Bandić. Kada bi to doista tako bilo ispadalo bi da obični mali ljudi žive od afera. Aferama se ipak najviše hrane političari promišljajući kako će se one odraziti na njihove položaje i planove. Tako će i Agram otkriti brojna politička lica i naličja bez obzira bio Bandić kriv ili prav.

Koliko je Bandićeva persona u nizu godina gradonačelikovanja Zagrebom važna i utjecajna svjedoči sva bura koju je s pravom dignulo njegovo uhićenje, a onda i prilično obzirne izjave političara. Bivši SDP- ovac Bandić zasigurno je navukao gnjev svoje nekadašnje stranke, no dok im je bio dobar nitko se u njega nije dirao, a kada je krenuo svojim putem nekima je stao na put, a drugima postao poželjan politički suputnik.

Ako je sve, kako bi on rekao, radio na pravdi Boga, mogao bi dobiti još gorljiviji novi politički proplamsaj i ukazati na potrebu korjenitih promjena u tijelima državnog progona, a ako su institucije bez presudnog upliva politike radile svoj posao, onda je Agram Bandićev politički kraj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno