Izložba u Svetom Filipu i Jakovu - Milijun koraka do Rima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
POVODOM HODOČAŠĆA
U trideset i jedan dan novogradišćanski dragovoljci Domovinskog rata prepješačili su preko 900 kilometara na relaciji Nova Gradiška – Rim. Svrha hodočašća je bila okupljanje osmorice dragovoljaca radi iskazivanja zahvale Svetoj Stolici i Svetom Ocu, blago preminulom Papi Ivanu Pavli II
Željko Baković
Na fotografijama poznati Zadrani u društvu hodočasnika te doček na Narodnom trgu

Sve oči uprte su u izložbu fotografija naslova „Milijun koraka“ postavljene u filipjanskom turističkom naselju Margarita Maris povodom 23. Tradicionalno – edukativno – športsko – kulturno – društveno – kreativnog okupljanja hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Ma kako i ne bi. Radi se o podvigu. O vremeplovu koji je kroz fotografije uspio premostiti nizanje poglavlja o hodočašću ponosa.

U trideset i jedan dan novogradišćanski dragovoljci Domovinskog rata prepješačili su preko 900 kilomatara na relaciji Nova Gradiška – Rim. Svrha hodočašća je bila okupljanje osmorice dragovoljaca radi iskazivanja zahvale Svetoj Stolici i Svetom Ocu, blago preminulom Papi Ivanu Pavli II, našem osvjedočenom prijatelju koji je svojim posjetima pomogao Lijepoj našoj u najtežim trenucima. Krenulo se prvog ožujka iz Nove gradiške na dan Pepelnice. Braniteljsko hodočašće započelo je u vrijeme korizme. Hodočasnici su na taj način željeli učiniti bar malu žrtvu kao znak zahvale za svaku pomoć u najtežim trenucima za domovinu Hrvatsku i sve njezine građane. Na put iz Nove Gradiške je krenulo sedam veličanstvenih hrvatskih branitelja, pripadnika dragovoljaca i članova Specijalne policije Zebre Nova Gradiška: Arsen Granda, predsjednik UHDDR Nova Gradiška, Željko Baković, tajnik Udruge, Željko Radošić, Željko Brčić-Duša, Branko Iskra, Ivan Jurasović te snimatelj i fotograf Alen Kocić Koc. Nenad Marčina iz mjesta Luke na Dugom otoku priključio se hodočasnicima petog dana u Zagrebu.

Hodočasnici su Svetom Ocu uručili orginalan dar, rustikalnu profanu škrinju sa slavonskim motivima izrađene od vrbovog drveta autora našeg umjetnika hodočasnika Željka Radošića. U škrinji je složena muška slavonska šlogana košulja rubina sa zlatovezom, tkanica trobojnica te šokački šešir. Sve ručno izrađeno, unikatno. Također, i pismo zahvale pisano na posebno izrađenom papiru poput pergamene, autorice profesorice Ljiljane Lukačević i autora Arsena Grande, predsjednika Udruge dragovaljaca Domovinskog rata Nove Gradiške.

Fotografije zorno prikazuju dirljive susrete hodočasnika s domaćinima, prijateljima i ratnim kolegama. Prelijepe destinacije Lijepe naše, Velebit i Apenine, opustošena talijanska mjesta, epicentre potresa, Vatikan i Rim, molitve i polaganje vjenaca. Veličanstveni susret sa Svetim Ocem, papom Franjom.

Od osamdesetak izabranih fotografija u nedostatku prostora na izložbi je postavljeno njih tridesetak. Ističu se fotografije hodočasnika u Zadru, grada kojega je do 2003. godine posjetilo dvoje papa, Aleksandar III i Ivan Pavao II.

Osjećali smo ponos i brigu

U svom uvodnom slovu povodm otvaranja Izložbe fotografija naslova „Milijun koraka“ , Arsen Granda, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata istaknuo je kako se tijekom hodočašća osjećao ponos, ali i briga pomiješana s blagošću i duhovnom mirnoćom. Također i volje strasti, odricanja, trpljenja, želje sa ciljem da ovo plemenito hodočašće donese obilje duhovnih plodova svim hrvatskim braniteljima, poginulim vitezovima, njihovim obiteljima i našoj ispaćenoj Domovini.

- Emocije koje se ne mogu riječima opisati. Sigurni smo, nadodat će Granda, kako sve to ne bi bilo moguće izdržati bez odlične logistike, ljubaznosti, sponzora. Posebno onima koji su novčanim prilozima pripomogli da se dođe do zamišljenog cilja, financijski skupog a i zahtjevnog do granica ljudskih mogućnosti.

U pripremi dokumentarac i knjiga

Autor fotografija je Alen Kocić Koc, proslavljeni snimatelj kako na području Lijepe naše tako i Europe i dobitnik mnogobrojnih nagrada. Međutim, postavljenoj Izložbi u Sv. Filip i Jakovu nije mogao nazočiti jer je u fazi završetka dokumentarca o hodočašću naslova Milijun koraka. Na blagdan proslave Dana grada Nove Gradiške, 8. prosinca ove godine bit će prikazan dokumentarac, dok će knjiga istog naslova autora Nenada Marčine biti prezentirana 5. travnja iduće godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)