Kad će biti uklonjeni bespravni vezovi na Viru?

Slika korisnika valentinam
Ni mjesec dana nakon rješenja inspekcije
Načelnik općine Vir, Kristijan Kapović kaže kako će Općina postupiti po rješenju inspektora Sjauša čim se osiguraju sigurnosni i tehnički uvjeti za to
PIXSELL

Odgovornost za bespravnu gradnju vezova u pomorskom dobru na otoku Viru prebacuje se kao vruć krumpir s jednog krivca na drugog, a svi su jednako odgovorni, tvrde županijski vijećnici Živog zida Jasminka Adžić Sikirić i Josip Plazibat postavljajući ujedno i pitanje tko zarađuje na tim bespravnim vezovima.

- Na jednoj od sjednica Županijske skupštine iznijeli smo problem betonizacije uvale Brdonja na otoku Viru gdje se ilegalno sidri tridesetak brodica što domaćih, što stranih. Uputili smo dopis županijskom pročelniku Upravnog odjela za more i turizam Krešimiru Laštri koji je ishodovao od Lučke uprave Rješenje o uklanjanju spornih vezova. Međutim, načelnik općine Vir tvrdi da se to njega ne tiče, premda u Rješenju jasno stoji kako se nalaže Općini Vir da ukloni sve betonske i kamene muliće, sidrene lance i betonske sidrene blokove s pomorskog dobra u uvali Brdonja na sjevernoj strani otoka Vira. Daljnji očekivani postupci od nadležnih se ne naziru premda sam uputila dva dopisa pročelniku Laštri i inspektoru Lučke kapetanije Nediljku Sjaušu, ističe Adžić Sikirić dodajući kako se sumnja da godinama netko zarađuje na ilegalnim vezovima nameće sama po sebi jer bi u protivnom nadležne službe zadužene za očuvanje pomorskog dobra već odavno riješile problem.

Županija nije nadležna

Adžić Sikirić napominje kako je Živi zid na ovaj problem upozorio mještanin Vira kojemu su vez uklonili "jer nije bio naklonjen lokalnoj vlasti, dok su ostali pošteđeni".

- Očito da zakoni nisu za sve jednaki, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Vijećnici Živog zida i dalje će ustrajati na rješavanju ovog slučaja i tražiti odgovornost svih onih koji su dozvolili da se pomorsko dobro u dijelu Zadarske županije uzurpira i koristi u nezakonite svrhe, zaključuje vijećnica Živog zida.

Krešimir Laštro, dipl.iur., pročelnik Upravnog odjela za more i turizam ističe kako je pitanje vijećnika Živog zida zaprimio, no da Županija nema nadležnost za postupanje u ovom slučaju. Štoviše, osim činjenice što je Županiji predmetno Rješenje dostavljeno na znanje, nema drugih informacija o tijeku predmetnog postupka.

- Što se tiče pomorskog dobra na području uvale Brdonja na otoku Viru, radi se o pomorskom dobru u općoj upotrebi. Budući da na istom području nije dana koncesija za gospodarsko korištenje ili posebnu upotrebu, ne radi se o lučkom području. S obzirom na navedeno, za redovno upravljanje predmetnim pomorskim dobrom nadležna je Općina Vir, odgovara pročelnik Laštro.

Općina će postupiti po nalogu

Načelnik općine Vir, Kristijan Kapović, ističe kako su inspekcijskom nadzoru nazočili voditelj komunalnih poslova Općine Vir, ing. Davor Buškulić te komunalni redar Ivan Begonja te da će Općina postupiti po rješenju inspektora Sjauša čim se osiguraju sigurnosni i tehnički uvjeti za to. Kapović dodaje kako je upravo Općina Vir nadležnim institucijama u posljednjih 12 godina, odnosno od posljednje izmjene zakona, Lučkoj kapetaniji i građevinskoj inspekciji uputila nekoliko stotina prijava za bespravnu gradnju.

- U posljednjih 12 godina Općina Vir je podnijela ukupno 440 prijava za bespravnu gradnju te deset za uzurpaciju pomorskog dobra, a 3/4 tih prijava podnesene su prije donošenja Zakona o legalizaciji 2011. godine. U posljednjih šest godina bespravna gradnja u bilo kom obliku na otoku Viru je na godišnjoj razini svedena na zanemarivu brojku. Usporedbe radi, ističem i kako se na Viru zadnjih pet godina od 150 do 200 objekata godišnje uz izdanu građevinsku dozvolu, kaže Kapović dodajući kako je trend smanjenja bespravne gradnje na ovom otoku iz godine u godinu vidljiv, a posebice novogradnje te da se prekršaji odnose uglavnom na bespravnu dogradnju.

Općini Vir naloženo da ukloni muliće

Pročelnik Krešimir Laštro kaže kako je inspekcijski nadzor na predmetnom području u uvali Brdonja izvršilo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprava sigurnosti plovidbe, Lučka kapetanija Zadar, te je isto tijelo donijelo Rješenje 20. rujna 2017. godine kojim je, nakon izvršenog inspekcijskog pregleda pomorskog dobra na području akvatorija i obale u uvali Brdonja na sjevernoj strani otoka Vira, naloženo Općini Vir, kao nadležnoj jedinici lokalne samouprave da ukloni sve betonske i kamene muliće, plutače za privez plovila, sidrene lance i betonske sidrene blokove sa pomorskog dobra na predmetnom području.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)