Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kineski prioriteti u Zadru trgovina i turizam

24.10.2017. 19:37
Kineski prioriteti u  Zadru trgovina i  turizam


Veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Hu Zhaoming u utorak i srijedu boravi u radnom posjetu Zadarskoj županiji.
Na sastanku kineskog izaslanstva, predvođenog veleposlanikom Zhaomingom, sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem razgovaralo se o nekoliko ključnih točaka buduće suradnje između Zadarske županije i ove dalekoistočne zemlje, jedne od vodećih svjetskih gospodarstava.
O rezultatima, kako su naveli, ozbiljnih i plodnih razgovora, javnost su izvijestili župan Longin i gradonačelnik Dukić, izražavajući zadovoljstvo što je došlo do posjeta kineskog veleposlanika, koji se već neko vrijeme planirao i očekivao.
– U razgovoru smo otvorili četiri velike teme, područja za koja su kineski partneri zainteresirani, kazao je župan Božidar Longin, te naveo da su kineski ulagači zainteresirani za turizam, točnije njegovu podgranu zdravstveni turizam za koji postoje veliki projekti.
– Drugo područje za koje u NR Kini imaju kompetentne stručnjake je infrastruktura, dakle lučka, zračna te željeznička infrastruktura, dok je treće područje gdje pronalazimo obostrane interese trgovina, kazao je župan Longin, te naveo Luku Zadar kao buduća vrata u Europu.
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić istaknuo je kako će prijateljski odnosi dviju zemalja omogućiti još bolje povezivanje kineskih i hrvatskih gradova, gdje Zadar treba imati važno mjesto.
Kineski veleposlanik Hu Zhaoming, nakon zahvale na gostoprimstvu, razgovore je ocijenio vrlo plodonosnima.
– U Zadru sam bio kao turist prije nekoliko mjeseci, a danas sam ovdje s ciljem promocije međusobnih odnosa i razvoja buduće suradnje koja nudi veliki potencijal. Postavili smo prioritete suradnje gdje prednost imaju područje trgovine i turizma. Pozvat ćemo naše turiste da u što većem broju posjećuju zadarsko područje, te naše poduzetnike i tvrtke na ulaganja, posebno u turističkom sektoru, kazao je kineski veleposlanik, te istaknuo kako će poticaj Kinezima na dolazak u Zadar posebno biti razvoj tradicionalne medicine, za koju je veleposlanik kazao da je u Zadru popularna.
Kineske poduzetnike, dodao je veleposlanik Hu Zhaoming, pozvat će da ulažu u zadarske luke i u infrastrukturu, a poticanje veće suradnje moguće je i na polju znanosti i kulture, gdje je posebno spomenuto Zadarsko sveučilište koje može biti temelj suradnje među ljudima.