Zadar domaćin arhivistima iz Hrvatske i zemalja regije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Otvoren 5. Kongres hrvatskih arhivista
Umjesto najavljene ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek arhiviste je pozdravio državni tajnik Ivica Poljičak
Vedran SITNICA
Svečano otvorenje održano je u zadarskom Kazalištu lutaka

Hrvatski arhivi imaju 65.000 stalnih korisnika. U svim hrvatskim arhivima čuva se 115.000 dužnih metara arhivskog gradiva, 750.000 fotografija i 25 milijuna metara filmske vrpce. No, nažalost, samo 35 posto ukupne arhivske građe u Hrvatskoj čuva se u adekvatnim uvjetima, a 57 posto građe nije dovoljno obrađeno. Nadamo se da ćemo u Kerestincu osigurati 10.000 m2 novog, revitaliziranog prostora čime bi se to pitanje riješilo za duže vrijeme - rekao je na otvaranju 5. Kongresa hrvatskih arhivista u Kazalištu lutaka Zadar ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura.

Na kongresu u Zadru sudjeluje preko 200 hrvatskih arhivista i njihovih gostiju iz strukovnih udruženja iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Sve njih pozdravio je domaćin, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić podsjetivši na dugu tradiciju arhiva u Zadru koja neprekidno traje od 1624., ali zapravo broji 800 godina aktivnog prikupljanja povijesne građe.

- To je golema kulturna baština, a nama je zadaća biti joj odgovorni čuvari. Na ovom kongresu sudjeluje većina arhivista u Hrvatskoj, ali je naša djelatnost relativno nepoznata. Osim kad mediji potaknuti politikom ne pokažu zanimanje za nas. Politika i medijski interes za nas su nevažni, gdjekad i opterećujući za provođenje zadaća koje nam je društvo povjerilo. Arhivska djelatnost je poslužitelj istine jer je glavni izvor proučavanju povijesti, rekao je ravnatelj zadarskog arhiva.

Kongres se održava pod geslom "Arhivi u Hrvatskoj – Retroperspektiva". Umjesto najavljene ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, kongresu je nazočio državni tajnik Ivica Poljičak. Poljičak je istaknuo liberalizaciju pristupa arhivu, napose nakon zakona kojeg je inicirao MOST. No tek sad Ministarstvo kreće u izmjene zakona o arhivskoj građi, koje mora rješavati način čuvanja i digitaliziranja arhivske građe. Naime, zakon se osim MOST-ovih izmjena i dopuna iz svibnja ove godine, nije mijenjao od 1997. dok je digitalizacija i informatizacija svih sustava umnogome napredovala. Novim zakonom, kazivao je Poljičak, arhivi se usmjeravaju u digitalno društvo. No kako su digitalni mediji prilično nestabilni za arhiviranje, kako će novi zakon riješiti postojanost građe, bilo je jedno od pitanja upućenih državnom tajniku.

U sklopu svečanosti otvaranja kongresa, saborski zastupnik i nekadašnji ravnatelj HIS-a Miroslav Tuđman održao je predavanje "Odgovornosti i sposobnosti arhiva u digitalno doba", a sudionici kongresa odgledali su lutkarsku kazališnu predstavu "Kaštanka" u režiji Vjere Vidov po priči A.P. Čehova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno