Članica Upravnog vijeća ŽUC-a podnijela ostavku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SPORNI NATJEČAJ
Jednostavno, shvatila sam da ne mogu ništa napraviti. U Upravno vijeće sam dovedena kao nestranačka članica i rečeno mi je da su me imenovali kao stručnu osobu koja može nešto promijeniti. Međutim, u postojećim okolnostima shvatila sam da ne mogu baš ništa promijeniti, naprotiv, kaže Marica Nekić
Vedran SITNICA
Željko Lončar, predsjednik UV ŽUC-a

Uoči objave natječaja za ravnatelja Županijske uprave za ceste došlo je do obrata u Upravnom vijeću - umjesto nestranačke Marice Nekić u Vijeće je ušao član Neovisnih za Hrvatsku Dalibor Barešić.

I on i Marica Nekić potvrdili su nam kako je riječ o ostavci, a ne o smjeni, no iz njezine je izjave jasno kako je riječ o okolnostima vezanim za imenovanje ravnatelj ŽUC-a. Riječ je o famoznom natječaju koji traje već više od pola godine i već je jednom poništen. Nakon objave u lipnju Upravno vijeće ŽUC-a novi je natječaj prolongiralo za lipanj, pa za rujan, no ništa se od tih najava nije obistinilo. Bivšem ravnatelju Mili Fabijanu stoga je produljen v. d. mandat koji, sudeći po najnovijim događajima, može potrajati i do iduće godine.

Naime, sada već bivša članica Upravnog vijeća, Marica Nekić, inače pomoćnica pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, o svojoj ostavci otvoreno kaže:

- Jednostavno, shvatila sam da ne mogu ništa napraviti. U Upravno vijeće sam dovedena kao nestranačka članica i rečeno mi je da su me imenovali kao stručnu osobu koja može nešto promijeniti. Međutim, u postojećim okolnostima shvatila sam da ne mogu baš ništa promijeniti, naprotiv. Zato sam podnijela ostavku, jer ne mogu i ne želim raditi mimo svojih uvjerenja, ističe gospođa Nekić.

Novi postav Upravnog vijeća s radom započinje ovog ponedjeljka za kada je zakazana nova sjednica. I dok ostavka pomoćnice pročelnika za gospodarstvo baca sjenu na kontroverzni natječaj za ravnatelja Županijske uprave za ceste, ulazak u Vijeće veliko je priznanje Neovisnima za Hrvatsku koji su na ovaj način ojačali svoj utjecaj u upravnim vijećima i nadzornim odborima gradskih i županijskih ustanova. Barešić nam o ovoj odluci kaže:

- Nakon ostavke gospođe Marice Nekić, a temeljem partnerskih odnosa, HDZ je to mjesto ponudio nama. Rukovodstvo stranke odlučilo je da zbog odgovornosti prema Županijskoj upravi za ceste ja preuzmem članstvo u UV-u jer je ŽUC definitivno ustanova koja treba dobar nadzor, kao i aktivnu podršku u Vijeću, pojašnjava Barešić.

O tome koliko će NHR-ov glas biti važan u donošenju odluka kazuje i podatak da je njihov član Upravnog vijeća, Ante Čačić, još u svibnju ove godine upozorio da na tadašnjoj sjednici uopće nije bilo glasovanja o poništenju natječaja, kako je javnosti prezentirao HDZ: "Na sjednici Upravnog vijeća bilo je samo saslušanje kandidata, ali nije bilo niti kakvog glasovanja, pa nisam ni mogao podići ruku za nešto čega nije bilo", izjavio je tada bio Čačić, odbijajući pristati na ovakav način rada UV-a.

Iz ove je izjave jasno kako se NHR neće pomiriti s ovakvim tijekom natječaja jer su HDZ-u i dosad "pokazivali zube", čak i po cijenu mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima. Svom su koalicijskom partneru već više puta dali do znanja da im je suradnja s njima važna, ali stranački principi još važniji, a sada imaju još jednog člana u Vijeću ŽUC-a.

No, što je pak sa objavom novog natječaja za ravnatelja ŽUC-a? Predsjednik UV-a, Željko Lončar, tvrdi kako tu nema ničeg spornog.

- Natječaj će na vrijeme biti raspisan, još smo uvijek u zakonskom roku jer v. d. mandat dosadašnjem ravnatelju ističe u ožujku iduće godine. Tu, dakle, nema ničeg problematičnog, dapače, Županijska uprava za ceste radi više nego dobro, o čemu kazuje i činjenica da posluju s dobiti, kaže Lončar.

Radi natječaja mijenjaju statut ŽUC-a?

Na internetskim stranicama ŽUC-a još uvijek stoji natječaj objavljen 16. ožujka ove godine. Prvi čovjek UV-a, Željko Lončar, već je više puta u medijima opovrgao kako je natječaj namješten za Fabijanova zamjenika Branka Kutiju, poručujući da "takve stvari uopće ne želi komentirati jer je natječaj objavljen sukladno svim zakonskim propisima".

Međutim, u HDZ-u saznajemo kako je moguće da će se čak ići na promjenu statuta ŽUC-a, što bi omogućilo i izmjenu uvjeta natječaja. Ta točka dnevnog reda navodno se trebala naći na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, no iz određenih je razloga odgođena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)