Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I danas su među prvih deset najboljih lokalnih radijskih postaja u zemlji

24.10.2018. 12:00
I danas su među prvih deset najboljih lokalnih radijskih postaja u zemlji


Svečanim okupljanjem u Kneževoj palači, zlatni pir proslavio je Radio Zadar. Radio Zadar proslavio je 50 godina od početka u potkrovlju tehničke škole, a 40 godina je emitirao program upravo iz Kneževe i dijelova Providurove palače. U 270 kvadrata ovih dviju palača ispisana je povijest grada u proteklih 50 godina. Ovom prigodom okupili su se mnogi zadarski uglednici, ali i umirovljeni i sadašnji novinari i djelatnici Radio Zadra, a sve njih pozdravio je glavni urednik radija Toni Pajkin.
– Okupili smo se na mjestu odakle su u svijet otišle tisuće emisija , razgovora, vijesti, pjesama, glazbenih djela i svega onog što čini radijski program. No Radio Zadar nije krenuo odavde već 50-tak metara dalje, iz Tehničke škole. Radio je organizirao Branko Marjanović, čovjek koji nije želio samostalnu Hrvatsku. Sjećam se da je nakon jedne svađe u redakciji zaprijetio i nije se više vratio. Onda je krenuo napad na Zadar, kazivao je prvi čovjek Radija Zadra.
Pajkin je naglasio da su prvi počeci radijske tehnike pripali Roku Stipaniću, a potom Borisu Guini koji je napravio prvi odašiljač i koji je bio najdugovječniji šef tehnike. Bilo je to vrijeme kad su Mariju Mičiću preskakale i zapinjale ploče te pucale magnetofonske vrpce. No jedan od najvažnijih trenutaka, kazivao je Pajkin bilo je pripojenje Radio Zadra 1971. sustavu tadašnjeg Radio Zagreba a danas Hrvatske radio televizije. Pajkin je podsjetio da je u ovom radiju, sa strašću i nadahnućem, uz novinarske uratke stvarao i pjesme pok. pjesnik Miljenko Mandžo. Uz Mandže među živima više nema ni vrsnih novinara poput Zlatana Miodraga, Milana Tišme, Marka Vasilja i Lidije Pavić koja je usprkos teškoj bolesti radila sve dok je mogla hodati. No proslavi je nazočio prvi stalni zaposlenik Radija Zadra Milivoj Mufa.
– Uz radio Zadar stvarala se i zadarska glazbena scena jer su u studijima radija svoje prve snimile donosili mladi zadarski glazbenici. O tome bi puno mogla pričati glazbena urednica Irena Hromin. Iz ovog prostora čulo se i za najveće sportske uspjehe. Posebno košarkaša Zadra. Govorilo se o naslovima prvaka, o medaljama sa svjetskih prvenstava i olimpijada o čemu bi puno mogao govoriti Drago Čulina, prvi košarkaški reporter. Gordan Kurtović je realizirao na stotine Pomorskih večeri, a puno toga mogao je reći i šezdeset osmaš Jozo Balić, donedavni urednik informativnog programa. Slavica Vukovarac nas je slala na naše prve ankete. U ono doba kad se ništa nije moglo bez kave nije moguće reći koliko su samo litara kave skuhale naše Katica Kotlar i Štefica Bajlo, a koliko je tisuća kartica teksta ispisala Marija Kurta. U večernjim satima posebno je bila aktivna režija br. 2 gdje je Zoran Gugić snimio sve zadarske klape. Poznati spikeri bili su Đoko Rajić i Ksenija Gregov. Tu je i friški umirovljenik Rajko Mezić i Goran Bašić s kojim sam odradio sve ratne terene, a čija je posebna strast KK Zadar, kazivao je Toni Pajkin ističući da je iz Radio Zadra krenulo i prvo TV dopisništvo o kojem može svjedočiti Božidar Šimunić.
Radio Zadar je izvještavao o svim uspjesima zadarskih lutkara. Snimani su mnogi koncerti Glazbenih večeri u Donatu. Dočekana je i Riva nakon pobjede na Euroviziji, ali i zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić. Iz Radio Zadra poslani su 1991. prvi izvještaji o raketiranju odašiljača Grbe, a Božidar Klarić je objavio kako je ubijen redarstvenik Franko Lisica. Svjedočilo se o stradanjima Škabrnje, ali je Radio Zadar spojio na tisuće obitelji koje su se rasule nakon napada na njihova mjesta u zadarskom zaleđu.
– U studijima Radio Zadra učila se demokracija, a u sukobu mišljenja sugovornici su često istrčavali iz studija da ne bi bilo nečeg goreg. No, u našem eteru je objavljeno i da je HV ušla u Benkovac, Obrovac, Gračac. Samostalno je odrađen prijenos dolaska i boravka svetog oca Zadru i doček generala Mladen Markača i Ante Gotovine. Kad smo se 2014. odselili preko mosta, ostavili smo u ovom prostoru analogno vrijeme, jednu tešku i uzbudljivu prošlost koja je imala vrijednih trenutaka za sjećanje, rekao je između ostalog glavni urednik Toni Pajkin.
Radiju Zadru je među prvima čestitao voditelj HRT-ovog centra Zadar Ante Kolanović najavljujući da će jedna od najgledanijih emisija HRT-a More, imati svoje emitiranje iz zadarskog studija. Prva emisija iz Zadra bit će emitiran 22. siječnja 2019. Čestitkama se pridružila glavna urednica Hrvatskog radija Eliana Čandrlić Glibota koja istaknula ljubav grada prema svom radiju i njegovog radija prema gradu.
– Radio Zadar je u prvih deset lokalnih radio-postaja u zemlji. Portal je jedan od najboljih. Upravo lokalne radio-postaje su one na kojima će radio opstati. No u šali su mi dobacili da je u Radio Zadru prosjek godina 50. Krenuli smo u smanjivanje tog prosjeka i pomlađivanje, rekla je glavna urednica Hrvatskog radija.


Gradonačelnik Dukić: Radio Zadar – dosljedni kroničar svih gradskih zbivanja
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić rekao je kako je u Zadru teško naići na ustanovu, udrugu, instituciju koja već desetljećima ili stoljećima djeluje među nama i podsjeća nas gdje mi to živimo.
– Radio Zadar je i institucija i živući spomenik. Radio Zadar pripada svakom od nas, taj djelić etera na 101.8 mHz, zbližava nas sa svojim gradom, društvom, događajima koji nas okružuju i određuju. I dan danas kad negdje čujem glasovitu Dešpaljevu Mobu nekako se utišam, očekujem kako ću nakon nje čuti nešto važno. Još u mladim danima slušao sam voditelje i novinare Radio Zadra znajući da ću dobiti vrijedne informacije i naučiti nešto novo. Osim prenošenja informacija, gradili smo kroz njihova javljanja i vlastite stavove. Tjerali su nas u kazalište, na izložbe i koncerte, pred zvučnicima nas držali zamrznute u prijenosima utakmica Zadra, rekao je gradonačelnik Dukić.
Dukić je podsjetio kako je sa svojom ekipom u Stanovima čekao top liste s jednim prstom na tipki „REC“, a drugim na „Pause“ kako bi današnja mladost rekla, “pržeći” u ono doba svoje playing liste.
Nema većeg jada, nego kada bih čuo „vi slušate Radio Zadar“ dok mi je kazeta bilježila Angie od Stonesa, A slušaj i gledaj danas! Nema onih magnetofonskih kutija ni metarskih antena, studio Radio Zadra danas izgleda kao NASA-ina baza, vijesti lete eterom… Ali ipak, to je još uvijek onaj isti Radio Zadar, vjerni i dosljedni kroničar svih zbivanja u našem Zadru, u šali je dodao zadarski gradonačelnik.


Župan Longin: Radio Zadar se uvijek mogao ponositi kvalitetnim kadrom
Zadarski župan Božidar Longin je naglasio kako je danas je medijski prostor Zadarske županije poprilično bogat novinama, radijima, televizijama, mrežnim portalima.
– Ipak, u sadašnjem trenutku, simbolično u ovim prostorima Kneževe palače, vraćamo se sjećanjem u ono vrijeme kada je temeljac zadarskom novinarstvu, uz Narodni list, postavio upravo Radio Zadar. Dešpaljeva Moba ispunila je eter i za njom se prosula riječ. Riječ kao početak, riječ kao temelj, kao informacija. Riječ kao snaga, kao mjesto u kojem se čuva prošlost, živi sadašnjost i sanja budućnost. Već od samog početka Radio Zadar se profilirao kao regionalna postaja temelj čije djelatnosti je bio, a možemo dodati i ostao, informativni program. Vrijeme je radiju donosilo sve kvalitetniju tehničku opremljenost, no ono čime se Radio Zadar uvijek mogao ponositi bio je, i jest, kvalitetan kadar. Kao i u ostalim medijima, ali i drugim institucijama, ljudi su najveća vrijednost. Djelatnici ove radijske postaje dijelili su sudbinu svih žitelja ovog prostora. Na njihov se rad reflektirao duh vremena, prošli su hrvatsko proljeće, a posebno teško bilo im je tijekom Domovinskog rata. Tada su svoj profesionalan odnos dokazali emitirajući program 24 sata dnevno, i u najtežim uvjetima, ostavši jedinim izvorom informacija i znakom da je Zadar i dalje slobodan. Novo je vrijeme donijelo i nove uvjete pa je i Radio Zadar morao prilagoditi svoj način rada komercijalnim uvjetima tržišta. No i dalje je, svjedoci smo tome svi mi slušatelji, informativni program naše najstarije radijske postaje izuzetno kvalitetno i profesionalno pripremljen i emitiran. U međuvremenu, iz ove palače koja nas je danas ugostila, Radio se preselio u nove prostorije. Izašao je iz okrilja gradskih zidina i prešao most dobivši modernije uvjete rada, no vjerujem da srca svih dugogodišnjih djelatnika još uvijek zatrepere kada se vrate u ove prostore, sada obnovljene Kneževe palače, rekao je zadarski župan Božidar Longin.




Tajna Bodula Mikea
Jedna od dugogodišnji tajni Radio Zadra bio je tzv. Bodul Mike, satirični kroničar grada kojemu je od 1972. do 1980. glas posudio hrvatski veleposlanik pri Svetoj stolici Ivica Maštruko. Maštruko je, najprije kao sveučilišni profesor, a onda i kao bivši zadarski gradonačelnik u bivšoj državi, u jednoj emisiji intervjuirao samog sebe, glumeći Bodula Mikea koji u eteru “ispitiva” prvog čovjeka grada.