Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KUD Zadarski tanac zaplesao mališanima

24.10.2018. 08:57
KUD Zadarski tanac zaplesao mališanima


U sklopu projekta "Baština" kojega provode djeca i odgojitelji odgojno-obrazovnih skupina Područnog objekta Grigor Vitez Dječjeg vrtića Radost Zadar započeta je suradnja s KUD-om Zadarski tanac.
– Posjet članova KUD-a u tradicionalnim zadarskim narodnim nošnjama izazvao je veliki interes i oduševljenje kod djece. Tijekom posjeta počašćeni smo koreografijom tradicionalnog zadarskog plesa kao i tradicionalnim plesom trogirskog kraja. Djeca su promatrala najfinije detalje na haljinama koje odišu duhom prošlosti i tradicije. Uslijedilo je mnoštvo pitanja koja su znatiželjno postavljali – kazala je odgojiteljica Draženka Kirigin.
U sklopu planiranih zajedničkih aktivnosti djeca su imala priliku upoznati dječju folklornu skupinu Zadarski tanac.
– Ovim putem zahvaljujemo KUD-u Zadarski tanac na suradnji u sklopu koje smo uspjeli približiti duh starog vremena koji je zaživio u vrtiću tijekom ovog susreta. Njihov posjet značajno pridonosi planiranju daljnjih aktivnosti s ciljem oblikovanja identiteta "građanina svijeta" kod djece, njegujući pritom nacionalni identitet i kulturnu baštinu, navela je odgojiteljica Maja Dešpoja i dodala kako su, u želji da djeca osjete vrijednosti nekih minulih vremena, oformili eko-centar s autohtonim predmetima našeg zavičaja i kulture. Na taj način, dodala je, njeguju temeljne vrijednosti za cjelovit razvoj djeteta i stvaraju okruženje koje potiče napredak i održivi razvoj.
Voditelj KUD-a Zadarski tanac Ivan Baričić rekao je kako su plesali Zadarski tanac i Trogirski šotić te su jako zadovoljni nastupom i reakcijom djece.
– Djeca su bila vesela i oduševljena, a posebno su ih se dojmile nošnje. nadamo se da ćemo i dalje nastaviti suradnju s vrtićima kako ovim tako i drugima. Da bismo uspjeli vratiti folklor u Zadar i u županiju, mislim da bi upoznavanje s folklorom trebalo krenuti iz vrtića i škola gdje bi djeca trebala upoznavati našu kulturu, tradiciju i pjesmu, rekao je Ivan Baričić. Dodao je kako je u vrtiću nastupila njihova odrasla skupina, ali da bi bilo još i bolje da su došli njihovi mlađi članovi, odnosno djeca jer bi mališani mogli zajedno zaplesati.