Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Priča o društvu u kojem ništa ne funkcionira

24.10.2018. 12:00
Priča o društvu u kojem ništa ne funkcionira


U utorak, 30. listopada u HNK Zadar s početkom u 20 sati gostuje odlična predstava Bobe Jelčića, "Govori glasnije" u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh.
Redatelj predstave je Bobo Jelčić, koji je odabrao i glazbu. Scenografija potpisuje Miljenko Sekulić, kostimografiju Ana Paulić.
U predstavi igraju: Nikša Butijer, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Nina Erak-Svrtan, Petra Svrtan, Damir Poljičak, Marko Makovičić.
Bobo Jelčić je zavidnu kazališnu karijeru izgradio autorskim projektima u suradnji s Natašom Rajković. Niz komornih priča s nesvakidašnjim naslovima – Usporavanja i Nesigurna priča u Teatru &TD, Grad u gradu, S druge strane i Izlog u ZKM-u, kao i specifična Radionica za šetanje, pričanje i razmišljanje na Dubrovačkim ljetnim igrama, samo su dio njihove karijere.
Za Bobu Jelčića karakterističan je osobit način rada s glumcima koji zajedničkim radom na razvijanju postavljenih tema, postaju i suautori njegovih predstava.
Novi projekt vrlo oštro kritizira društvo u kojem ništa ne funkcionira i progovara o ljudima koji kroz bezbroj praznih riječi skrivaju vlastitu nemoć i probleme. Ovaj sarkastičan tekst „baca nam u lice“ probleme pokraj kojih šutke prolazimo, a zbog kojih bismo trebali vrištati.
Priča prati jednu ženu iz BiH koja dolazi u zagrebačku obitelj tražeći pomoć, a koja sa sobom donosi svu težinu rata.
Njezin dolazak dodatno zakomplicira već komplicirane odnose. Dramska se napetost crpi iz atmosfere post-ratno/pred-ratnog stanja u kojem se kao društvo stalno nalazimo. Takav pristup dovodi do žestoke egzistencijalne krize, a to onda postaje rasadnik za niz iskonstruiranih problema, za mržnju, nacionalizam, ksenofobiju i slično.
Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 25. listopada na blagajni HNK Zadar (radnim danom: 11-13h, 18-20h, subotom: 11-13h). Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna. Predstava je u dramskoj pretplati i u slobodnoj prodaji.