Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U bivši hotel Beograd uložit će se oko 2 milijuna eura

24.10.2018. 09:01
U bivši hotel Beograd uložit će se oko 2 milijuna eura


Poluotok će nakon dugo vremena napokon dobiti prvi “veći” hotel s čak 60 smještajnih jedinica. Riječ je o nekadašnjem hotelu Beograd na Liburnskoj obali čija bi obnova trebala krenuti sljedeće godine, potvrdio nam je u razgovoru Leo Pavić, tehnički direktor tvrtke Hoteli Zadar d.d.
Naime, prve svježije informacije o obnovi ovog hotela koji je u vlasništvu Hotela Zadar d.d., a kojem je većinski vlasnik Milan Miletić, pojavile su se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Branko Dukić najavio početak radova na obnovi nekretnine na Liburnskoj obali. Međutim on je spomenuo početak 2019. godine što je Pavić demantirao kazavši kako su to ipak malo nerealna očekivanja s obzirom na veličinu projekta i obim dokumentacije koja je u fazi pripreme.
– Definitivno smo odlučili krenuti s preuređenjem navedenog objekta i čim se za to stvore uvjeti, započet ćemo s obnovom. Za sada je teško reći kada će to biti, ali sigurno neće prije proljeća, ako ne i jeseni jer ne ovisi sve samo o nama, objasnio je Pavić dodavši kako su u razradu dane projektne instalacije. Osim dokumentacije u pripremi je i idejni projekt, a krenulo se i s prikupljanjem ponuda. Tek nakon što se sve to dovrši, nastavio je, može se početi pričati o početku obnove.
– Napravit ćemo kompletnu adaptaciju objekta, s tim da ćemo nosive zidove ostaviti da ne remetimo statiku. Budući hotel, za koji se još uvijek ne zna ime, imat će 60-tak smještajnih jedinica s restoranom u prizemlju, okrunjen će biti i s 4 zvjezdice, kazao je Pavić dodavši kako su postojeći prostori dobili rok za iseljenje, otkazne rokove koji iznose minimalno 3 mjeseca.
– Svi koji su trenutno tamo smješteni upoznati su s time i nema nikakvih problema po tom pitanju, dodao je Pavić.
Sama površina budućeg hotela neće se povećati već je riječ o adaptaciji unutar postojećih gabarita. Pavić kaže kako, i da žele, ne smiju ništa mijenjati odnosno povećati u sklopu adaptacije budućeg hotela zbog donesenog detaljnog plana uređenja zapadanog dijela Poluotoka koji u tom objektu predviđa hotel kakav je nekada bio ili stambeno-poslovnu zgradu istih gabarita.
S obzirom da će ovo biti prvi hotel koji će nakon dugo vremena gostima Poluotoka ponuditi veći smještajni kapacitet od dosadašnjeg, Pavić očekuje vrlo dobro poslovanje.
– Radi se o hotelu u vlasništvu Hotela Zadar d.d., a u čijem je vlasništvu i hotel Kolovare, tako da ćemo imati njihov kompletan support, odnosno mi koji radimo za hotel Kolovare radit ćemo i za budući hotel. Nećemo trebati toliko puno, uvjetno rečeno, radne snage. A s obzirom da i hotel Kolovare odlično radi, ne vidim razlog da i ovaj hotel ne bude jednako uspješan, objasnio je Pavić dodavši kako će budućem hotelu u korist svakako ići odlična lokacija, omogućen prilaz atobusima te parking.
Iako je sredstva koja se planiraju uložiti teško još sa sigunošću potvrditi, Pavić nam je objasnio na što bi mogao otići najveći dio sredstava.
– Iznos će se otprilike znati tek kad se naprave projekti svih instalacja s troškovnicima i kad počnu pristizati ponude. Ali, da je velika investicija u pitanju, to je istina. Iz vlastitog iskustva u hotelu Kolovare, iznos kompletne adaptacije po sobi (sa svim instalacijama i infrastrukturom) ne možete biti ispod 30 do 40 tisuća eura. To pomnožite sa 60 soba i već smo na oko 2 milijuna eura, odnosno 15 milijuna kuna, kazao je Pavić dodavši kako će točan iznos tek naknadno moći potvrditi.


I hotel Zagreb čeka obnova, no ona će ići nešto sporije
Kako je u stastavu tvrtke Hoteli Zadar d.d. i bivši hotel Zagreb, Pavića smo upitali kakva je situacija po tom pitanju te postoji li u budućim projektnim planovima i njegova renovacija.
– On je također u planu. Postoji idejni projekt, no tamo će obnova ići nešto sporije jer je riječ o potpuno drugačijoj priči no što je ona o bivšem hotelu Beograd. To je zgrada u čijoj su jednoj polovici stanari, a u drugoj je Beach hotel. Već nam je pvi problem obnova fasade jer se ona mora cijela obnoviti, a pitanje je kako ćemo to uspjeti riješiti sa stanarima, kazao je Pavić dodavši kako bi u tom slučaju vjerojatno Grad Zadar trebao sufinancirati resturaciju fasade na njenom stambenom dijelu jer ne vjeruje da će stanari taj trošak moći sami podnijeti.
Osim navedenog, ono što će također usporiti adpatcaiju jest činjenica da je hotel Zagreb zapravo spomenik kulture, nastavio je Pavić.
– Kao takav je i zaštićen stoga će taj projekt trebati malo drugačije raditi što će, s druge strane, zahtijevati veća ulaganja i troškove, objasnio je Pavić dodavši i kako će im veliki problem predstavljati parking pa će i to morati dobro razraditi prije početka obnove.