Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DANIJEL JUSUP: “Ova utakmica nije pitanje života i smrti”

24.10.2019. 12:28


Danijel Jusup, novi trener Zadra, predstavio se i službeno zadarskoj javnosti i najavio dvoboj s Cibonom.
– Imamo novog trenera. Na našu sreću stigao je jedan od najboljih trenera koji je radio u Zadru – rekao je sportski direktor Branimir Longin, koji je dodao kako ipak očekuje svjetliju budućnost.
– Sigurno neće biti jednostavno, ali svi idemo u istom smjeru. Imamo sinergiju koja nam je potrebna i veselimo se idućim utakmicama.
A prvo smo upitali novog trenera kakav je osjećaj vratiti se još jednom u najdraži klub.
– Uvijek se ovdje osjećam komforno – kaže Jusup, dodavši:
– Ovo je moj grad. Ovo je moj klub i rad u Košarkaškom klubu Zadar za mene je više od posla. Izuzetno mi je drago što sam tu.
Naravno, zadarska javnost očekuje neki drugačiji Zadar. Početak sezone pratio je niz loših rezultata, ali i loša igra. Zadar je u ABA ligu ušao s 0:3, izgubio je kod kuće protiv Krke te glatko na gostovanju protiv ne previše jakog Mega Bemaxa. Obje momčadi su Zadrov direktni suparnik za ostanak u ABA ligi.


Nije jednostavno
– Situacija sigurno nije jednostavno i lako neće biti. Prije svega jer moramo rješavati paralelno niz situacija, niz poslova. Sezona je u tijeku, moramo se spremati za utakmice, a u isto vrijeme i motriti roster, vidjeti hoće li nam biti potreba neka osvježenja, naravno u skladu s mogućnostima. Potrebno je dizati igrače i psihički i fizički, jer kada se dogodi određen neadekvatan i neočekivani rezultat, naravno da dolazi do pada i onda to nije jednostavno. No, nitko me nije tjerao da dođem. Treba se uhvatiti u koštac s problemima i pokušati ih riješiti.
Iako je spomenuto moguće mijenjanje rostera, novi trener Zadra nije odmah mogao dati odgovor na pitanje hoće li se nešto, odnosno netko promijeniti u igračkom kadru.
– Svakako da sam pratio Zadar sve ovo vrijeme. Ne samo Zadar već i druge momčadi i da sam već imao neke ideje. Ali ne treba nagliti s nekim odlukama. Idemo rješavati situaciju po situaciju, a sada je najvažnije dobro se pripremiti za iduću utakmicu.
Ista je situacija i kod stručnog stožera. Iako su se pojavila informacije da će se dogoditi odrađena promjena u stručnom stožeru, Jusup je to, za sada, demantirao.
– Neke stvari će trebati promijeniti. Ali do iduće utakmica ima jako malo vremena i ništa tu nema smisla dirati. I onda ćemo vidjeti za dalje. Sigurno nećemo donositi odluke na prečac, već ćemo u hodu rješavati situacije i što se tiče igrača i stručnog stožera. I raditi korelacije, ako uopće budu potrebne.


Sustav
Sutra u 20 sati u četvrtom kolu ABA lige, Zadrani dočekuju Cibonu, koja je više-manje u istoj situaciji kao Zadar. Nakon tri odigrana dvoboja u ABA ligi, "vukovi" također imaju 0:3. No, novi trener Zadra odmah je nešto istaknuo…
– Ne smijemo postaviti ovu utakmicu kao da je pitanje života i smrti.
Te dodao…
– Treba ići trening po trening, utakmicu po utakmicu i pokušati se dizati. Ja svakako sebe ne vidim kao instant rješenje. Smatram da je sustav nešto što svakom klubu treba. Klub treba stvoriti bazu svojih igrača pa tek onda nakon toga mogu doći i rezultati.
A Cibona je u prvom ovosezonskom dvoboju deklasirala Zadar u drugom poluvremenu. Organizator igre Matic Rebec kontrolirao je napade "vukova" i bez većih problema probijao svaku obranu Zadra.
– Cibona ima sustav igre. Ipak su duže zajedno, a jedna od prioritetnih stvari na koju moramo obratiti pažnju je sigurno njihov "pick&roll". S druge strane izuzetno dobri su u tranziciji, dosta dobro trče, imaju 12 igrača u rotaciji i mogu držati svježinu.
Ali…
– Ovo je sport. Sve je moguće. Mi smo se odmah krenuli pripremati za tu utakmicu. Zna se tko nam je protivnik, koliko su naboji viši dvobojima Zadra i Cibone. No, sigurno je da ćemo dati sve od sebe da pokušamo slaviti u ovom dvoboju.
Ponekad ovakvi šokovi promjene trenera mogu biti dobri, ponekada ne. Igrači su u konačnici ti koji će na terenu morati pokazati svoju kvalitetu, koja je svakako veća od onog što su pokazivali na početku sezone.
– Sigurno da igračima nije svejedno. Doživjeli su se neki porazi, sada je došao i novi trener. A igrači koji su došli možda nisu znali što je Zadar. Da se radi o specifičnoj sredini, o specifičnom klubu, gradu gdje košarka mnogo znači i da se emocije ne skrivaju. Netko se tu i pogubi, netko se snađe bolje, netko lošije. Ali samo sinergija svih nas može nam pomoći da krenemo u dobrom smjeru.
U ovom trenutku još nije jasno hoće li Jusup imati na raspolaganju kapetana Ivu Ivanova.
– Svi znamo koliko Ivanov znači. Danas će imati liječnički pregled i vidjet ćemo što će liječnička služba reći.
 




Peti Jusupov početak
 


Ovo je već peti put da Danijel Jusup preuzima momčad Zadra. Posebno je značajan njegov boravak na klupi u kontinuitetu od 1996. do 1999. godine kada se Zadar od prosječnog hrvatskog prvoligaša počeo značajno uzdizati. Kulminacija je bila osvajanje Kupa Krešimira Ćosića 1998. godine na završnici u Jazinama. Bio je to prvi zadarski trofej nakon epske 1986. i titule prvaka Jugoslavije. Zadar je te sezone prvi put nakon 1993. izborio plasman u Euroligu i to s momčadi u kojoj gotovo da nije bilo prave zamjene za igrače iz prve petorke. Nema dvojbe, bilo je to razdoblje velikog uzleta zadarske košarke i to u vremenu kada se još igrala samo hrvatska liga i kada nitko nije povlačio pitanje o njezinoj (ne)kvaliteti. Osvojeni Kup izbrisao je teška vremena iz prve polovice devedesetih obilježenih Domovinskim ratom…


 


 


Treneri Zadra od 1992.


 


1992. Slavko Trninić
1992./93. Danijel Jusup, Ivo Pulanić
1993./94. Giuseppe Giergia, Umberto Piasevoli
1994./95. Ivo Pulanić
1995./96. Joško Pulja. Petar Jelić, Umberto Piasevoli, Ivo Pulanić
1996./97. Danijel Jusup
1997./98. Danijel Jusup
1998./99. Danijel Jusup
1999./00. Ivica Burić
2000./01. Vladimir Vanjak
2001./02. Petar Popović, Hrvoje Vlašić, Joško Pulja
2002./03. Danijel Jusup
2003./04. Danijel Jusup
2004./05. Rudolf Jugo
2005./06. Rudolf Jugo, Vlado Vanjak, Petar Popović
2006./07. Petar Popović, Denis Pleslić, Aleksandar Petrović
2007./08. Aleksandar Petrović
2008./09. Aleksandar Petrović, Denis Pleslić, Zmago Sagadin
2009./10. Zmago Sagadin, Tihomir Bujan, Danijel Jusup
2010./11. Danijel Jusup, Tihomir Bujan, Josip Grdović
2011./12. Aleš Pipan
2012./13. Ante Nazor
2013./14. Hrvoje Vlašić, Ivan Sunara, Rajko Vidaković
2014./15. Ante Nazor
2015./16. Ante Nazor
2016./17. Ante Matulović, Neven Plantak, Aramis Naglić
2017./18. Aramis Naglić
2018./19. Aleš Pipan
2018./19. Ante Nazor
2019./20. Ante Nazor, Danijel Jusup