Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GRAD NIJE ODUSTAO Usisavao bi se plin iz utrobe deponija i prerađivao u električnu energiju

24.10.2019. 10:15


Unatoč tome što je još na proljeće propao prvi javni poziv za projekt ugradnje sustava otplinjavanja na deponiju u Diklu Grad Zadar ne odustaje od ovog projekta te su resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike poslali prijedlog rješenja te čekaju njihov odgovor.
– Inzistiramo na rješavanju ovoga problema kojim bi se uklanjao plin s odlagališta otpada Diklo. Kroz ovaj projekt bi se izgradilo postrojenje u kojem bi se plin nakupljen u samom odlagalištu usisavao te prerađivao u električnu energiju. Naime, kroz utrobu bi se provukle cijevi i one bi usisavale plin u postrojenje koji bi se dalje prerađivao, rekao nam je Hrvoje Šarić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. Istaknuo je kako se na deponiju svakog sata u zrak ispusti 2.000 m3 plina, od čega najviše amonijaka i metana, koji je poznat po tome da povećava efekt staklenika. Trajanje Ugovora o poslovnoj suradnji je trebao biti 22 godine.
O ovome projektu Zadarski list je već pisao te je Šarić tada spomenuo kako je, uviđajući navedenu problematiku sanacije odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaključilo da je na dobrobit svih dionika taj problem moguće riješiti odvajanjem otplinjavanja od cjelokupne sanacije.
– Otplinjavanje je prikupljanje plinova i njihovo spaljivanje, a sanacija je više površinski estetski zahvat. To znači da je moguće napraviti otplinjavanje bez da se čeka sanacija, a koja je najvećim dijelom financirana sredstvima EU, pojasnio je tada Šarić. Dodao je kako bi se, ukoliko se javi adekvatni partner, u roku od jedne godine zaustavilo zagađivanje metanom koji bi se, zajedno s ostalim sastavima plina, koristio za proizvodnju električne energije. Istaknuo je kako je na prvi natječaj stigla jedna ponuda koja nije bila prihvatljiva te je odbačena i sada čekaju odgovor resornog ministarstva.