IMA KOGA DA IH BERE... Biogradski učenici ubrali 850 kilograma maslina i dobili 100 litara ulja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Veliki uspjeh Školske zadruge Lavanda
Učenici osmih razreda sa svojim razrednicima, a pod vodstvom Frane Bojmića i Dolores Kurtov, voditelja Školske zadruge Lavanda, i uz blagoslov ravnatelja Jordanka Miloša, »razbacali« su se po maslinskom vrtu, pobrali 35 maslina i u zemuničku uljaru Oblica otpremili oko 850 kilograma maslina koje su »platile« 100 litara ulja
Velimir BRKIĆ
Kad se učeničke ruke slože...

»Maslina je neobrana, nima koga da je bere…«, riječi su legendarne pjesme u izvođenju šibenske klape Maslina, koje se na sreću nisu obistinile, barem kada je u pitanju maslinik Osnovne škole Biograd o kojem se brine i kojeg održava Školska zadruga Lavanda.
- Odgovorno, radišno i nadasve učinkovito masline su brali učenici 8.a razreda razrednika Pavla Bačkova, 8.b razreda razrednice Ozane Crnogorac i 8.c razreda razrednika Frane Bojmića, ponosno će prof. Jordanko Miloš, ravnatelj OŠ Biograd.
Učenici triju osmih razreda osnovne škole »razbacali« su se po prekrasnom maslinskom vrtu i bez puno muke, uz lijepo vrijeme i dobro društvo, u dva dana, ukupno četiri školska sata, pobrali 35 maslina i u uljaru otpremili oko 850 kilograma maslina.

Maslinarski alati

- Masline su sorte oblica, nešto lastovke i četiri sorte leccino, precizan je magistar povijesti Frane Bojmić koji uz Doroteu Kurtov, profesoricu kemije i biologije, nadasve uspješno vodi Školsku zadrugu Lavanda koja zdušno brine i o školskom masliniku i hortikulturi, a ima i svoj mali pjevački zbor.
Plodovi su bili krupni i puni ulja, tako da za radman nije trebalo brinuti, dobro su »platile«, kako se kaže u narodu.
- Za berbu koja je rezultirala sa stotinu litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koristili su se pravi maslinarski alati: mreže, košare, vreće, skale, grablje, električni češalj, dakako najviše, složne i radišne učeničke ruke, naglasio je Bojmić koji živi u Tkonu na otoku Pašmanu.
Bojmić u Tkonu, po domaću Kunu, ima OPG Frane Bojmić koji za ekstra djevičansko maslinovo ulje ima oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP).
- U otočnom obiteljskom OPG-u imamo 500 stupi (stabala) maslina, a u pripremi smo i za sadnju ekoloških smokava, rekao je samozatajni Bojmić čijem je OPG-u zahvaljujući Mjeri 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«, za kupnju traktora odobreno 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Simbolika masline

Da je maslina na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage, plodnosti i postojanosti bila je ideja vodilja da se u školskom vrtu posade masline.
- Osim što je maslinovo drvo sveto, maslinovo ulje je, kako bi rekli naši stari, priki lik. Naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod dijabetesa, visokog kolesterola, dobro je i za kosti, zglobove, kožu, jetru, crijeva. Samo dvije jušne žlice dnevno, ujutro i navečer, šite vaše srce, poručila je Dorotea Kurtov.
Rezidba maslina zahtijeva najviše znanja i umješnosti, to nije šablona, a proveli su je domari Niko Kulaš, Branko Perović i Tomislav Tome Kruneš. Masline su prerađene u Uljari Oblica u Zemuniku Donjem, uljari koja je dala brojne zlatne medalje i šampionske pehare, a u vlasništvu je Dalibora Pinčića, školskog knjižničara.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)