Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

IMA KOGA DA IH BERE… Biogradski učenici ubrali 850 kilograma maslina i dobili 100 litara ulja

24.10.2019. 10:02


»Maslina je neobrana, nima koga da je bere…«, riječi su legendarne pjesme u izvođenju šibenske klape Maslina, koje se na sreću nisu obistinile, barem kada je u pitanju maslinik Osnovne škole Biograd o kojem se brine i kojeg održava Školska zadruga Lavanda.
– Odgovorno, radišno i nadasve učinkovito masline su brali učenici 8.a razreda razrednika Pavla Bačkova, 8.b razreda razrednice Ozane Crnogorac i 8.c razreda razrednika Frane Bojmića, ponosno će prof. Jordanko Miloš, ravnatelj OŠ Biograd.
Učenici triju osmih razreda osnovne škole »razbacali« su se po prekrasnom maslinskom vrtu i bez puno muke, uz lijepo vrijeme i dobro društvo, u dva dana, ukupno četiri školska sata, pobrali 35 maslina i u uljaru otpremili oko 850 kilograma maslina.


Maslinarski alati
– Masline su sorte oblica, nešto lastovke i četiri sorte leccino, precizan je magistar povijesti Frane Bojmić koji uz Doroteu Kurtov, profesoricu kemije i biologije, nadasve uspješno vodi Školsku zadrugu Lavanda koja zdušno brine i o školskom masliniku i hortikulturi, a ima i svoj mali pjevački zbor.
Plodovi su bili krupni i puni ulja, tako da za radman nije trebalo brinuti, dobro su »platile«, kako se kaže u narodu.
– Za berbu koja je rezultirala sa stotinu litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koristili su se pravi maslinarski alati: mreže, košare, vreće, skale, grablje, električni češalj, dakako najviše, složne i radišne učeničke ruke, naglasio je Bojmić koji živi u Tkonu na otoku Pašmanu.
Bojmić u Tkonu, po domaću Kunu, ima OPG Frane Bojmić koji za ekstra djevičansko maslinovo ulje ima oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP).
– U otočnom obiteljskom OPG-u imamo 500 stupi (stabala) maslina, a u pripremi smo i za sadnju ekoloških smokava, rekao je samozatajni Bojmić čijem je OPG-u zahvaljujući Mjeri 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«, za kupnju traktora odobreno 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.


Simbolika masline
Da je maslina na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage, plodnosti i postojanosti bila je ideja vodilja da se u školskom vrtu posade masline.
– Osim što je maslinovo drvo sveto, maslinovo ulje je, kako bi rekli naši stari, priki lik. Naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod dijabetesa, visokog kolesterola, dobro je i za kosti, zglobove, kožu, jetru, crijeva. Samo dvije jušne žlice dnevno, ujutro i navečer, šite vaše srce, poručila je Dorotea Kurtov.
Rezidba maslina zahtijeva najviše znanja i umješnosti, to nije šablona, a proveli su je domari Niko Kulaš, Branko Perović i Tomislav Tome Kruneš. Masline su prerađene u Uljari Oblica u Zemuniku Donjem, uljari koja je dala brojne zlatne medalje i šampionske pehare, a u vlasništvu je Dalibora Pinčića, školskog knjižničara.