Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Gradskoj loži izložba Dolazak u baštinu

24.10.2019. 09:35


»Dolazak u baštinu« naziv je izložbe koja je otvorena jučer u Gradskoj loži u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Narodnog muzeja Zadar i Društva hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru povodom obilježavanja 450. obljetnice od objave »Planina« Petra Zoranića.
Izložba koja je nazvana prema dvadeset i drugom poglavlju Zoranićevih »Planina« može se pogledati do 11. studenog. U svom bogatom opusu izložba sadrži artefakte koje su umjetnici darovali Sveučilištu u Zadru, Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja.
Na samom početku svečanosti otvorenja izložbe, svoje stihove je na dijalektu pročitao Slavko Govorčin, nakon čega je je Antonija Klaić u ime Narodnog muzeja Zadar i ravnateljice Renate Peroš pozdravila sve nazočne, a posebno predstavnike Grada i zamjenicu gradonačelnika, Jagodu Surać. Ovom prigodom, Klaić je posebno istaknula:
-Jako nas raduje što je Muzej suorganizator izložbe i što Zadrani imaju priliku vidjeti izložene eksoponate koji obilježavaju ovaj značajni jubilej Zoranićevih »Planina«.
Robert Bacalja, profesor sa Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, te predsjednik zadarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, osvrnuo se na nastanak ove izložbe, ali i na ulogu stvaranja suvremene umjetničke prakse kroz različite medije. Bacalja je posebno istaknuo Josipa Zankija kao utemeljitelja i autora projekta »Dolazak u baštinu«.


Najava Zoranićeve godine
Prvi susret koji je rezultirao izuzetnim umjetničkim ostvarenjima predstavljenih u Baroknoj kući i pred crkvom sv. Križa omogućili su Josip Zanki i nositelj projekta Matica hrvatska – Ogranak Nin, istaknuo je Bacalja, te je nadodao kako je ta 2007.godina bila najava Zoranićeve godine, jer je slijedeće obilježavalo 500.obljetnicu rođenja Zoranića.
Niz radionica, predavanja i scenskih izvedbi održavanih na Sveučilištu u Zadru te u Providurovoj palači, doveli su do obilježavanja obljetnice rođenja Zoranića u organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja.
Zahvaljujući prvom susretu projekta Dolaska u baštinu koji se proširio prostorno i duhovno, kako objašnjava Bacalja, dolazi do drugog susreta koji nosi naslov »Otok kao utopija«, s kojim se dublje ulazi Zoranićevu »Arkadiju« te umjetnici borave u Zadru, Ninu, Šibeniku, na Velebitu i otocima, te kroz brojne izložbe u Preku, Zadru i Korčuli, završava se projekt s izložbom u Preku na otoku Ugljanu u rujnu mjesecu 2008. godine.


Prema novim spoznajama
Potom projekt doživljava svoju potpunu ekspanziju te se daljni susreti ostvaruju suradnjom s odjelima: za povijest umjetnosti, socijologiju te Odjelom za kroatistiku i slavistiku. Također se uključuju i brojni kustosi: Nikola Albaneže, Vladimir Gudac, Jasna Jakšić i drugi. Zahvaljujući pojektu »Dolazak u baštinu« i raznim temama po kojima su umjetnici radili, nastala je zbirka suvremene umjetnosti sa šezdesetak djela koje su umjetnici darovali Sveučilištu u Zadru, istaknuo je Bacalja, te je poručio:
-Današnju izložbu koja je nastala u nizu projekata »Dolazak u baštinu« posvećujemo piscu i djelu koje je obilježilo hrvatsku renesansnu književnost.
Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika, u ime gradonačelnika i u svoje ime je posebno istaknula zahvalnost zbog održavanja ovakve izložbe koja je privukla zainteresirane građane, ali i studente, te je kazala kako se Grad Zadar zahvaljuje na ovoj izložbi i podržava sve projekte Sveučilišta. Rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican, prigodom svečanosti otvorenja izložbe istaknula je simboliku »Planina« koje obilježavaju stalno penjanje prema novim spoznajama i žanrovima.Zoranićeve »Planine« 450 godina nadahnjuju pjesnike i pisce, zaključila je Vican te je proglasla izložbu otvorenom.(Nikolina MOJIĆ)