Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Značajan doprinos hrvatskom glagoljaštvu

24.10.2019. 13:05


Glagoljica – Bitna odrednica hrvatskog identiteta, naziv je knjige umirovljenoga gospićko-senjskog biskupa mons. dr. sc. Mile Bogovića koja je predstavljena u srijedu u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
U knjizi, koju je objavila zagrebačka izdavačka kuća Alfa, mons. Bogović bavi se problemom nastanka glagoljice, te kao crkveni povjesničar istražuje okolnosti i uvjete u kojima je glagoljica nastala, podvrgavajući analizi izvore na kojima se temelje brojne teorije o njezinim počecima, posebno tzv. ćirilometodsku teoriju.


Djelo crkvenog povjesničara, a ne filologa
U knjizi autor meritorno razmatra razvoj ukupnoga glagoljaštva u crkvenom bogoslužju, te promjene odnosa Crkve prema glagoljici i glagoljašima. Mons. Bogović te mijene prati od potiskivanja glagoljice do njezina priznanja i poticanja, te konačnoga nestanka glagoljice kao aktivnoga pisma s povijesne pozornice.
Knjiga je nastala povezivanjem i usustavljivanjem autorovih pojedinačnih radova koje je objavljivao u duljem vremenskom razdoblju.
– Kao netko tko je trideset godina na riječkoj teologiji predavao o glagoljici uočio sam da o ovom pismu govore isključivo filolozi, baveći se više tekstom, a manje povijesnim kontekstom, kazao je mons. Bogović, naglašavajući da je riječ o knjizi koja je prvenstveno djelo crkvenog povjesničara, a ne filologa.
Kao povjesničar autor knjige analizira korijene glagoljice, odnosno otkuda ona dolazi, jer ga je, kaže, uvijek zanimalo kako to da je glagoljica ovdje živjela, a uvezena je izvana.
– Glagoljica je sastavni dio našeg identiteta, istaknuo je još autor ove kapitalne monografije čiji sažetak proizlazi i iz njenoga podnaslova "Čudesni rast od hrvatskih korijena do svjetskih razmjera."
Urednik knjige i jedan od predstavljivača prof. dr. sc. Ante Bežen kazao je kako je riječ o inspirativnoj knjizi koja ima širinu i smisao za cijelu hrvatsku kulturu, te koja u znanstvenom smislu ima prekretničku važnost.


Slijedi promocija knjige u drugim gradovima
Knjiga "Glagoljica – Bitna odrednica hrvatskog identiteta" značajan je doprinos hrvatskom glagoljaštvu i znatno će olakšati sva buduća proučavanja dosega hrvatskog glagoljaštva.
Osim prof. dr. sc. Ante Bežena o knjizi su govorili i doc. dr. sc. Marijana Tomić, izv. prof. dr. sc. Ivica Vigato, kao i sam autor dr. sc. Mile Bogović.
Inače, mons. Bogović rođen je 1939. u Cerovcu kod Slunja. Teološki studij započeo je u Pazinu, a završio u Zagrebu. Od 1966. do 1971. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i postigao doktorat iz crkvene povijesti. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1999. pomoćnim biskupom Riječko-senjske nadbiskupije i dodijelio mu titulu naslovnoga biskupa Tamate.
Podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije 2000. godine, papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću, te imenovao mons. Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije.
U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Bogović obnašao je, između ostalih i službu predsjednika Komisije HBK. Objavio je više knjiga i znanstvenih članaka. Njegova raznolika znanstvena djelatnost može se razdvojiti u tri područja – odnosi s Pravoslavnom crkvom, povijest biskupija Senjske i Modruške ili Krbavske te hrvatski glagolizam odnosno hrvatska glagoljska kultura.
Knjiga je prije Zadra promovirana u Zagrebu i Rijeci, a nakon zadarske promocije bit će predstavljena i publici u Splitu, Šibeniku, Senju, Krku i dr.