Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Arheolozi s morskoga dna kod otoka Rivnja izvadili avionski motor

24.10.2020. 08:18


Dopremanjem u konzervatorsku radionicu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru u petak je završila opsežna akcija vađenja avionskog motora Rolls Royce Merlin s morskog dna kod otoka Rivnja, priopćili su iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru te nastavljaju kako će motor biti restuariran i izložen u prezentacijskom centru u Crkvi sv. Nikole u Zadru.
Nakon pronalaska motora na morskom dnu kod Rivnja, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru konzultirali su stručnjake za zrakoplovnu povijest Radovana Živanovića Rausa i Juricu Vučetića, koji su potvrdili da je riječ o važnom nalazu.
– Riječ je o 12-cilindarskom motoru Rolls Royce Merlin, koji je, osim u slavne zrakoplove Spitfire, ugrađivan i u Hurricane. S obzirom na to da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, očito se radi o Hurricaneu. Povjesničari smatraju da je riječ o zrakoplovu srušenom u rujnu 1944. godine, ali tu tezu moraju potvrditi nova istraživanja, rekao je Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.
Jučer su arheolozi Roko Surić, Maja Kaleb i Luka Bekić, uz pomoć Đanija Iglića iz Ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje, uspješno podigli motor s podvodnim padobranom i doteglili ga u luku Rivanj. Tamo je kamionskom dizalicom podignut i noćas prevezen u Zadar.
Jutros je uspješno dopremljen u restauratorsku radionicu MCPA Zadar, gdje ga je preuzela voditeljica radionice Antonija Jozić koja će odrediti strategiju konzervatorskih zahvata.
U Centru za podvodnu arheologiju nadaju se da će restauracija proteći glatko kako bi ovaj vrijedan motor, jedini sačuvan u Hrvatskoj, bio izložen u Sv. Nikoli u Zadru, budućem prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar.