Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BEZ EKOLOŠKOG RIZIKA Finiš sanacije zamjenskog zadarskog deponija u Bilišanima

24.10.2020. 08:23


U tijeku je sanacija komunalnog otpada na odlagalištu Kljakovača u Bilišanima na području koje pokriva Grad Obrovac na kojem bi se nakon zatvaranja deponija u Diklu trebao odlagati otpad kojeg zbrinjava ovo zadarsko odlagalište koje će prestati s radom, kako se najavljuje, u roku od godinu dana.
– Sanacija komunalnog otpada na odlagalištu Kljakovača u samom je finišu, ovih dana očekujemo uporabnu dozvolu, kazao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.
Po svim, kaže on, europskim ekološkim standardima sanira se prostor na kojemu je desetljećima neuvjetno gomilan komunalni otpad.


Nekadašnji rudnik boksita
– Projekt obuhvaća sanaciju postojećeg dijela odlagališta, odnosno premještanje postojećeg otpada na novu brtvenu odlagališnu plohu, izgradnju nove brtvene odlagališne plohe za novi otpad do otvaranja Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Projekt podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja te prekrivanje i zatvaranje odlagališta, naglasio je Župan.
Briga i pravilno gospodarenje otpadom je nešto što je jedan od većih izazova, ne samo za Obrovac već za sve gradove Hrvatske, Europe i svijeta.
– Projekt sanacije odlagališta Kljakovača vrijedi više od 10 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 90 posto ukupnih troškova i Grad Obrovac u iznosu od 10 posto, istaknuo je obrovački gradonačelnik.
Odlagalište se nalazi na lokaciji nekadašnjeg rudnika u Bilišanima, na južnim obroncima jame dobivene iskopom boksitne rude. S odlaganjem na ovoj lokaciji se započelo neposredno nakon Domovinskog rata, 1988. godine.


Potpuna zaštita okoliša
– S ljudske strane, teško je pojasniti koliko su ovakvi projekti važni, da smo došli do te razine razvoja u kojem Obrovac, ostali gradovi te općine pametno ulažu u zaštitu okoliša, istaknuo je Župan.
Na odlagalištu komunalnog otpada Kljakovača odlaže se otpad sakupljen na području Grada Obrovca (Bilišane, Bogatnik, Golubić, Gornji Karin, Kaštel Žegarski, Komazeci, Krupa, Kruševo, Muškovci, Nadvoda, Obrovac, Zelengrad).
– Osim s područja koje pokriva Grad Obrovac, sada se u pripremljeni brtveni sloj prihvaća otpad iz nekoliko jedinica lokalne samouprave, po nalogu, odnosno Rješenju nadležnog inspektora za zaštitu okoliša, kazao je Župan.
Za razliku od dosadašnjeg stanja, hrpa komunalnog otpada u napuštanim rudokopima i oko njih, vidimo potpuno propisno pripremljenu površinu za odlaganje otpada koja je, kaže on, projektirana i izgrađena po svim zakonskim propisima koji nalažu potpunu zaštitu okoliša. Prethodno je izrađena i usvojena Studija utjecaja na okoliš.




Odlagalište do otvaranja CGO-a
– Sav otpad koji će se deponirati u postupku sanacije bit će trajno izoliran od bilo kakvog ekološkog rizika, navodi Župan.
Nakon što se otvori Županijski centar za gospodarenje otpada u Biljanima Donjima, ovo i sva druga odlagališta otpada se zatvaraju i sav otpad s područja županije bit će usmjeren na jedinstveni centar za zbrinjavanje otpada.
– Tehničko – tehnološkim rješenjem izgradile su se dvije plohe za odlaganje otpada te pasivno otplinjavanje odlagališta preko tri plinska zdenca s biofilterima. Sve je pod videonadzorom. A nakon zatvaranja odlagališta i ugradnje završnog brtvenog sustava planirano je cijeli prostor krajobrazno urediti, objašnjava Župan.
Na saniranom odlagalištu otpad će se odlagati do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije.
– Nakon zatvaranja odlagališta otpad će se odvoziti na navedeni CGO, sa svim preduvjetima za postupanje s otpadom koji podrazumijevaju potpunu kontrolu od mjesta nastanka do mjesta krajnjeg zbrinjavanja. Uspostavom takvog sustava na spomenutim načelima lokalna zajednica će imati ekološke, ali i ekonomske i gospodarske koristiti, zaključio je Župan.


Otpad se 25 godina bacao u jamu
Kako je bilo dosad sad je "bog bogova". Bilo je slučajeva da je otpad tjednima gorio i Pridraga je osjetila neugodne mirise paljevine. Napokon se radi sveobuhvatna sanacija po svim europskim standardima, ovdašnje stanovništvo je prezadovoljno. Gotovo nevjerojatna situacija, otpad se 25 godina bacao u jamu, a sad se sav otpad izvadio iz jame te će se odložiti na ove moderne ekološke i nepropusne plohe i na koncu sav prekriti. Srećom nije san, zadovoljno je kazao Bogdan Kalinić, obrovački vijećnik iz Bilišana, koji nas je po brdu i gustom niskom raslinju vodio da se uhvati što bolja fotografija odlagališta.


Sustav prikupljanja procjednih voda
Sanacija obuhvaća izvedbu ulazno-izlazne zone sa svim objektima i makadamske obodne prometnice, ograde s ulaznim vratima te izvedbu obodnog nasipa, temeljnog brtvenog sustava plohe 1 sa sustavom za sakupljanje i odvodnju procjednih voda kao i završnog prekrivnog sustava plohe 1 sa sustavom otplinjavanja.
Temeljiti brtveni sloj plohe 2 za odlaganje starog postojećeg otpada sa sustavom za prikupljanje procjednih voda, obuhvaća iskop i premještanje starog postojećeg otpada na plohu 2, izvedbu završnog prekrivnog sustava plohe 2 s pasivnim sustavom otplinjavanja.


Kanjon Zrmanje udaljen 1,3 km
Odlagalište komunalnog otpada Kljakovača smješteno je oko četiri kilometra istočno od Grada Obrovca, odnosno 1,3 kilometra sjeverno od županijske prometnice Ž 6025 Obrovac (D27) – K. Žegarski – Ervenik – Kom – D1, na južnim obroncima jame dobivene iskopom boksitne rude. Stambeni objekti najbliži odlagalištu nalaze se 250 do 300 metara sjeverno od lokacije u zaseoku Kljakovača. Najbliže veće naselje je Bilišane na spomenutoj prometnici Obrovac – Ervenik. Sjeverno od lokacije odlagališta, na udaljenosti od oko 1,3 kilometra, nalazi se kanjon rijeke Zrmanje.


"Osim s područja koje pokriva Grad Obrovac, sada se u pripremljeni brtveni sloj prihvaća otpad iz nekoliko jedinica lokalne samouprave, po nalogu, odnosno Rješenju nadležnog inspektora za zaštitu okoliša"
Ante ŽUPAN