Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BIOGRAD BOAT SHOW Održani sastanci čarteraša, vlasnika i agenata

24.10.2020. 07:48


Tijekom drugoga dana 22. nautičkog sajma Biograd Boat Show prelijepo vrijeme izmamilo je veći broj posjetitelja na obilazak najvećeg sajma nautike u ovom dijelu Europe, a i jednog od svega tri održana ove godine u Europi.
U sklopu sajma, Hrvatska gospodarska komora nastavila je program 4. Dana hrvatske nautike, nakon prvog panela predstavnika svih nautičkih udruga s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.


Sjednica udruženja čarteraša
Održana je sjednica udruženja čarteraša pri HGK kao i udruženja luka nautičkog turizma (marina). Također je krenuo i 2. Croatia Charter Expo na kojem je upriličen MMK Booking seminar, najprije za charter operatere, a potom i za charter agencije, uz BooatBooKing platformu rezervacija.
Uz redovan odaziv članova udruženja HGK, zbog velikog interesa u ovoj složenoj godini, posebice za čarteraše, primjetan je iznimno dobar odaziv vlasnika, operatera i voditelja čarter agencija. To potvrđuje da je Croatia Charter Expo prepoznat kao jako potreban, odnosno da je okupljanje čartera i poseban program posvećen njima, potpuno opravdan u Hrvatskoj u kojoj je 40% svjetske čarter flote, po čemu je i prva na svijetu.
Preko 30 izlagača iz čarter servisa i čarter kompanija (koji predstavljaju preko 1.600 čarter plovila) odradilo je tijekom dana sastanke sa 30 vlasnika i čarter agenata, te je time ovih 60-tak okupljenih čarteraša ostvarilo kontakte koji pokrivaju većinu od gotovo 5.000 čarter plovila u Hrvatskoj, a što je i najveće čarter flota na svijetu. Uz čarter agente nazočne na sajmu i u fizičkim kontaktima, desetak agenata pojavilo se kao digitalni posjetitelji održavanjem video sastanaka. Uz domaće okupljeni su čarteraši iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.
Kroz B2B (Business to Busines) plarformu za sastanke dogovoreno je preko 300 sastanaka između izlagača i posjetitelja, od čega je dio održan danas, a nastavio se i u petak.
Sajam prati i Festival izvornosti sa 20-ak proizvođača hrvatskih izvornih proizvoda, kao i svekolika ponuda opreme i svega što prati nautiku.


Mnogo posjetitelja iz Hrvatske, ali i inozemstva
Sajam nastavlja, a u petak je završni dio programa Dana hrvatske nautike HGK i programa Croatia Charter Expo, a uslijedit će tijekom subote i nedjelje dani namijenjeni posjetiteljima i najširoj publici.
Predviđena je i plovidba akvatorijem na Ilirijinom event brodu "Nada", te u nedjelju i dodjela nagrada sudionicima BBS regate, koja se redovno održava za trajanja sajma
Zamjetno je da je uz domaće izlagače i posjetitelje, otvaranje granica za putovanja u Hrvatsku od strane Slovenije, Njemačke i Austrije značajno uvećalo prisustvo međunarodnih izlagača, ali i publike na sjamu. Među posjetiteljima, već tradicionalno, značajan je broj vlasnika plovila, koji drže brodove na stalnom vezu u Biogradu i akvatoriju Zadra i Šibenika, koji iskoriste ovo lijepo vrijeme za obići ih, i usput uživati u sajmu, kao i nabaviti nešto od potrebne opreme i upoznati se s novitetima u nautici.