Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biti Oskar Guentera Grassa

24.10.2020. 08:31


 
Mali Oskar, u remek djelu Guentera Grassa Limeni bubanj, na svoj treći rođendan odlučio je više ne rasti. Vršnjaci su ga prerastali, majka ga je vodila za ručicu u školu u njegovoj šestoj godini, malenog i pronicavog. Oskar je na dar dobio maleni limeni bubanj od kojega se više nije odvajao. Bubnjem je izražavao svoje misli i pretakao ih u akciju. Nakon svake rođene misli zrele osobe stupaju u akciju. Oskarovim su nijemim krikovima pucala stakla na školi, crkvi, na izlozima trgovina. Dijamanti i zlato u izlozima postali su dostupni slučajnim prolaznicima koji bi postajali lopovi, jer ih nitko ne vidi. Pobožna se gospođa dičila ukradenom dijamantnom narukvicom. Zar nas jedino strah, kako ćemo biti razotkriveni, priječi da postanemo lopovi i gadovi?
Mali Oskar sa svojim bubnjem sakrio se ispod tribine na polju gdje se održavao nacistički miting. Nacistička je glazba svirala koračnicu u kojoj su mladići i muževi svoje ja pretakali u kolekivnu psihozu. Odrekli su se svoga ja i rastalili ga u opasnu masu.
Oskar je počeo bubnjati ritam valcera. Limena glazba je polako, nesvjesno preuzimala ritam valcera. Koračnica je postajala valcer, zabavan i igriv. Oskarov bubanj subverzija je koja potkopava nastajanje zla. Bubanj je savjest. Bubanj je dječja iskrenost, izravnost i pobuna. Biti dijete, a ne biti djetinjast znači biti i iskren i izravan. Biti dijete znači ne praviti kompromise, zatvarati jedno oko pred nadirućim zlom i reagirati: bubnjati. Biti dijete znači kriknuti pravi vrisak u pravo vrijeme: tamo gdje se rađa zlo, tamo gdje se poništava suvereno slobodni i drugačiji čovjek, tamo gdje moćnik gazi slabijega, tamo gdje se u lisnicu skuplja popis neprijatelja, tamo gdje se jedno govori, a drugo čini, tamo gdje smo mi iznad drugih vi.
Biti Oskar znači ne skrivati se, ne pognuti glavu, ne laskavo i oportuno biti podčinjen jačemu.
Danas izabirem biti Oskar. Remetit ću opasne koračnice. Neću biti u dosluhu sa jednostavnim ritmovima koji gaze druge koji su drugačiji. Bubanj i vrisak. To je dijete koje je zrela osoba.