Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

DUG VELEDROGERIJAMA Biogradska bolnica ima lijekova za svega desetak dana!

24.10.2020. 08:36


Iako ministar financija Zdravko Marić poručuje kako duboko vjeruje da neće doći do nestašice lijekova, pacijenti diljem Hrvatske zabrinuti su za nastavak svojega liječenja. Na moguću nestašicu posebno upozoravaju u Hrvatskoj udruzi leukemije i limfoma čiji članovi ne mogu koristiti zamjenske lijekove, već im život ovisi o propisanoj terapiji.
I u zadarskoj su podružnici uznemireni najavom o mogućoj nestašici, poručujući kako se kompromis mora naći, osobito kada je riječ o lijeku imatinibu za kroničnu mijaloičnu leukemiju. Pacijenti tako zovu i obiteljske liječnike i bolnice želeći se informirati hoće li uopće biti lijekova za nastavak terapije.
U bolnicama Zadarske županije stoga smo provjerili kakva je situacija sa zalihama lijekova, s obzirom da se obustava lijekova od strane veledrogerija odrazila i na njih. O situaciji na terenu možda najbolje govori izjava ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, Mate Kutleše koji nam je otvoreno rekao kako su im zalihe pri kraju.
– Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru u ovom trenutku ima lijekova i medicinskog potrošnog materijala za oko 10 do 15 dana, poručuje ravnatelj.


U OB svi bolesnici primaju terapiju
U Općoj bolnici Zadar, pak, ističu kako su osigurali lijekove za sve svoje pacijente te se i oni nadaju pozitivnom rješenju ove situacije.
– Opća bolnica Zadar nalazi se u sličnom problemu kao i ostale zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj, odnosno u problemu isporuke lijekova od strane veledrogerija. Uprava Opće bolnice Zadar nastoji novonastali problem riješiti u najbržem roku na zadovoljstvo naših bolesnika, s tim da napominjemo kako u ovom trenutku svi bolesnici primaju propisanu terapiju, kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja.
Kakva je, pak, situacija u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan pitali smo njenog ravnatelja Mladena Mavara koji pojašnjava kako uvijek imaju lijekova na zalihi.
– O tome uvijek vodimo računa, nastojeći da nikad ne budemo pri kraju i da nikad ne dođe do problema u opskrbi. Lijekova tako zasad imamo, ali očekujemo da će se ova situacija što prije riješiti i da će Ministarstvo i Vlada postići dogovor s veledrogerijama plaćajući im dio duga te da će i naša bolnica normalno moći naručivati i preuzimati lijekove, pojašnjava ravnatelj, dodajući kako nisu u poziciji da sada mogu plaćati neke velike dugove.


Imamo svoj limit
– Imamo svoj limit i nemamo dugovanja samo prema veledrogerijama, ima tu i drugih dugova te se nastojimo što optimalnije ponašati i racionalno raspolagati sredstvima koliko smo u mogućnosti plaćati dobavljačima ono što naručujemo, ističe dr. Mavar.
Za razliku od Opće bolnice i Specijalne bolnice Biograd koje imaju pacijente na povremenom liječenju, Psihijatrijska bolnica Ugljan skrbi o 400 pacijenata za koje lijekovi moraju biti osigurani. No, pod njihovom je upravom i Dom socijalne skrbi za odrasle osobe s mentalnim poteškoćama za koje također moraju osigurati lijekove. Mavar se ipak nada kako će ova situacija biti prevladana, odnosno da će Vlada naći najoptimalnije rješenje kako bi pomogla bolnicama.
Dodatnu zabrinutost zdravstvenim ustanovama stvara i pogoršanje epidemiološke situacije na razini cijele Hrvatske, što podrazumijeva još težu nabavku lijekova. Porast broja oboljelih osobito prate u Specijalnoj bolnici za ortopediju, s obzirom da je već u prvom valu pandemije bolnica dio svojih kapaciteta morala prenamijeniti u covid odjel. Isto je učinjeno i nakon ljetnog porasta broja oboljelih da bi se u Biograd mogli poslati pacijenti s lakšim simptomima koronavirusa.




Vlada i dosad sanirala dugove
Teško je, međutim, povjerovati da bi zaista moglo doći do situacije u kojoj će ova ustanova već za desetak dana ostati bez lijekova. Bolnice očekuju kako će Županija i nadležno ministarstvo učiniti sve da do ovakvog scenarija ne dođe. Naime, i ministar financija Zdravko Marić poručio je kako će 300 milijuna kuna biti plaćeno do kraja tjedna u okviru preraspodjele i prije rebalansa idućeg tjedna na sjednici Vlade.
Naime, ukupan dug drogerijama iznosi nevjerojatnih pet milijardi kuna, no valja napomenuti kako je sličnih situacija bilo i ranije, primjerice 2018. kada je Hrvatska udruga poslodavaca upozoravala na milijarde dugovanja bolnica za lijekove i sanitetski materijal. Vlada je ta dugovanja smanjila, pa ostaje vjerovati kako će to učiniti i ovoga puta.


»Osigurali smo lijekove za sve svoje pacijente, koji svi u ovom trenutku primaju propisanu terapiju. Nadamo se pozitivnom rješenju ove situacije s isporukom lijekova od strane veledrogerija
Dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar