Trebali bi ubrati rekordnih 5.5 tona maslina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
DOM ZA ODRASLE - ZEMUNIK - Socijalna rehabilitacija i integracija korisnika
- U bogatom vrtu imamo 200 maslina, 120 su na rodu. Ubrali smo točno 3.980 kilograma koje su nam podarile 440 litara maslinovog ulja. Trebamo ubrati još oko 1.500 kilograma, što je ukupno 5.500 kilograma maslina ili preko 600 litara maslinovog ulja za kojeg smo dosad dobili 10 zlatnih medalja, ponosno će Mladen Marušić, voditelj tehničke službe u Domu za odrasle Zemunik
Velimir BRKIĆ
Djelatnice su se pridružile branju

ZEMUNIK - "Maslina je neobrana, nima koga da je bere..." riječi su pjesme u izvođenju legendarne šibenske klape Maslina, koje se na sreću nisu obistinile, barem kada je u pitanju maslinik Doma za odrasle osobe Zemunik. Unatoč pandemiji koronavirusa u tijeku je trinaesta po redu berba maslina koja je započela početkom tjedna, odmah nakon što je ova javna ustanova socijalne skrbi izašla iz Covid karantene.

- Osim jedne djelatnice, koronavirusom prije dvadesetak dana bila su zaražena i tri korisnika. Dvoje je smješteno u Covid odjelu Ortopedske bolnice Biograd, a jedan u Covid odjelu Opće bolnice Zadar i osjećaju se dobro. U samoizolaciji je bilo sedmero djelatnika, kazala je Nataša Petrušić, ravnateljica.

Dom na brdu Gradina

Riječ je o domu na brdu Gradina iznad Zemunika Donjeg, nedaleko mjesnog groblja i crkve sv. Kate. Dom ima 207 korisnika i djelatnika, odnosno 150 korisnika i 57 djelatnika.

- Stanje u domu je bilo stabilno, nije bilo nikakvih zastoja. Uz epidemiološke mjere sve službe su radile i svi djelatnici su obavljali svoje poslove. U sklopu programa Pomoć u kući pripremali smo i dostavljali hranu za 52 korisnika koji žive u 17 naselja. Kapacitet nam je 60 korisnika. Velika hvala svim djelatnicima koji daju maksimum, i više od toga, zahvalila se Petrušić, koja se posebno zahvalila dr. Alanu Mediću, voditelju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je s njima u svakodnevnom kontaktu i često ih posjećuje, pa je tako bio kod njih i jučer, u petak.

Zahvaljujući donacijama sadnica Grada Biograda, Općine Zemunik Donji i drugih Dom ima čak 220 maslina, od toga su 120 na rodu. Protekle godine ubrali smo oko 500 kilograma, a ove godine oboren je dosadašnji rekordni urod od 2.600 kilograma maslina.

- Do danas smo ubrali 3.980 kilograma koje su nam u Uljari Nadin podarile 440 litara maslinovog ulja. Trebamo ubrati još oko 1.500 kilograma, što će u konačnici činiti 5.500 kilograma maslina ili preko 600 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, rekao nam je jučer Mladen Marušić, voditelj tehničke službe u Domu, koji tijekom cijele godine zajedno sa Svetkom Dragašem, Damirom Dražićem i ostalim djelatnicima te korisnicima odgovorno brine o masliniku, maraškama, lavandi i velikom povrtnjaku.

Dobitna formula, rad i edukacija

Kako je rekao sad umirovljeni djelatnik Ante Pavić, agronomski meštar iz Sukošana, živimo na bogodanom području gdje se itekako poštuje rad i edukacija.

- To se uz znanje koje su nam prenijeli naši očevi i djedovi pokazuje kao dobitna formula, kako u priobalju, tako i ovdje u zaobalju. Ali treba raditi i ulagati, poručio je Pavić.

Kako zemunički Dom ima i OPG, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) putem natječaja je dobio potporu za maslinik te za gnojivo i potrebni alat.

Ulje proizvedeno u zemuničkom Domu dosad je dobilo ukupno 13 odličja od toga čak deset zlatnih medalja za vrhunsku kvalitetu na renomiranim natjecanjima te po dva srebra i bronce.

- Berbu maslina organiziramo s ciljem socijalne rehabilitacije i integracije korisnika, a što je korak unaprijed u destigmatizaciji osoba s mentalnim oštećenjima. Osim toga, ovim putem se promiče zdrav život, istaknula je Petrušić.

Stan za sedam korisnika

U centru Zemunika Donjeg, u stanu iznad ambulante, u sklopu izvaninstitucionalne skrbi uz podršku stručnih i preostalih djelatnika za četiri korisnika se pruža socijalna usluga organiziranog stanovanja.

- U tijeku je uređenje i opremanje i drugog stana za još sedam korisnika, obznanila je Petrušić.

Projekt unapređenja i širenja usluga izvaninstitucionalne skrbi "Niste sami" prošao je prvu fazu i administrativne provjere za mobilne timove za osobe s invaliditetom.

- Partneri projekta su Caritas Zadarske nadbiskupije, Grad Nin te općine Galovac i Novigrad, nabrojila je Petrušić.

Projekt "Život u susjedstvu" u sklopu " uz podršku stručnih i preostalih djelatnika Unaprjeđenja socijalne infrastrukture u zajednici kao podrška procesu dinstitucionalizacije" prošao je drugu fazu.

- Projekt je upućen u slijedeću fazu postupka dobivanja bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta je 710.000 kuna, zaključila je Nataša Petrušić, ravnateljica Doma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
:)

Monika