Ana Maletić - žena koja je obilježila ples 20. stoljeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
knjiznica_ples
Adam VIDAS
Maja Đurinović upravo je izdala opsežnu monografiju "Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić - životopis" predstavljenu i u Gradskoj knjižnici Zadar

Ove subote u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljena je knjiga "Razvoj suvremenog plesa", autorice Maje Đurinović. Iako je danas ime Ane Maletić jedno od poznatijih u premalo poznatom hrvatskom plesnom naslijeđu, njezino ime se uglavnom veže uz školu. Maja Đurinović je ovom knjigom htjela pokazati i da suvremeni ples na našem području ne počinje osnivanjem današnje škole Ane Maletić, već da je kultura plesa postojala i znatno ranije.

Kultura tijela tada je bila in, a "zdrav duh u zdravom tijelu" slogan, no Škola umjetničke tjelesne kulture Ane Maletić strogo se držala Labanovih principa koji tijelo i njegove mogućnosti promatraju kao cjelinu od lijepog držanja do psihologije pokreta. Barem na način koji bi koliko-toliko zadovoljio današnji interes za ostatke onoga što je nekada bilo važno, a ni danas nije beznačajno. Zato je ispisivanje povijesti suvremenog plesa na ovim područjima, može se slobodno reći, sasvim zahvalna djelatnost jer bijelih mrlja ima i previše.

Najistaknutija među onima koji zaista rade na sustavnom otimanju od zaborava bolje prošlosti suvremenog plesa u Hrvatskoj je Maja Đurinović, plesna kritičarka i publicistkinja, koja iza sebe već ima nekoliko izdanja o ključnim osobnostima domaćeg plesa - od knjige o Miji Čorak Slavenskoj do multimedijalnog CD ROM-a "KASPomanija" o radu Milane Broš. Negdje između njih dvije stoji kao poveznica Ana Maletić, umjetnica, pedagoginja, koreografkinja, publicistkinja i koreologinja čije ime danas nosi  zagrebačka Škola za suvremeni ples. U izdanju HIPP-a, Hrvatskog instituta za pokret i ples, objavljena je opsežna monografija punog naslova "Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić - životopis", kojom je Maja Đurinović gotovo zaokružila cijelo dvadeseto stoljeće domaćih plesnih nastojanja, ali i nerazumijevanja.

Ana Maletić bila je prethodnica onoga što danas u svijetu postoji kao plesni studiji, jer je o plesu prva i mislila na znanstveni način, predavala i pisala o njemu. Rezultat su naslovi kao što su "Pokret i ples" ili "Knjiga o plesu" te "Povijest plesa starih civilizacija".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno