Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ana Maletić – žena koja je obilježila ples 20. stoljeća

Autor:

23.11.2008. 23:00
Ana Maletić – žena koja je obilježila ples 20. stoljeća

Foto: Adam VIDAS



Autorica knjige Maja Đurinović objavila je životopis plesačice i koreografkinje Ane Maletić, koja je ujedno i osnivačica Škole za suvremeni ples u Zagrebu
Ove subote u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljena je knjiga “Razvoj suvremenog plesa”, autorice Maje Đurinović. Iako je danas ime Ane Maletić jedno od poznatijih u premalo poznatom hrvatskom plesnom naslijeđu, njezino ime se uglavnom veže uz školu. Maja Đurinović je ovom knjigom htjela pokazati i da suvremeni ples na našem području ne počinje osnivanjem današnje škole Ane Maletić, već da je kultura plesa postojala i znatno ranije.
Kultura tijela tada je bila in, a “zdrav duh u zdravom tijelu” slogan, no Škola umjetničke tjelesne kulture Ane Maletić strogo se držala Labanovih principa koji tijelo i njegove mogućnosti promatraju kao cjelinu od lijepog držanja do psihologije pokreta. Barem na način koji bi koliko-toliko zadovoljio današnji interes za ostatke onoga što je nekada bilo važno, a ni danas nije beznačajno. Zato je ispisivanje povijesti suvremenog plesa na ovim područjima, može se slobodno reći, sasvim zahvalna djelatnost jer bijelih mrlja ima i previše.
Najistaknutija među onima koji zaista rade na sustavnom otimanju od zaborava bolje prošlosti suvremenog plesa u Hrvatskoj je Maja Đurinović, plesna kritičarka i publicistkinja, koja iza sebe već ima nekoliko izdanja o ključnim osobnostima domaćeg plesa – od knjige o Miji Čorak Slavenskoj do multimedijalnog CD ROM-a “KASPomanija” o radu Milane Broš. Negdje između njih dvije stoji kao poveznica Ana Maletić, umjetnica, pedagoginja, koreografkinja, publicistkinja i koreologinja čije ime danas nosi  zagrebačka Škola za suvremeni ples. U izdanju HIPP-a, Hrvatskog instituta za pokret i ples, objavljena je opsežna monografija punog naslova “Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić – životopis”, kojom je Maja Đurinović gotovo zaokružila cijelo dvadeseto stoljeće domaćih plesnih nastojanja, ali i nerazumijevanja.
Ana Maletić bila je prethodnica onoga što danas u svijetu postoji kao plesni studiji, jer je o plesu prva i mislila na znanstveni način, predavala i pisala o njemu. Rezultat su naslovi kao što su “Pokret i ples” ili “Knjiga o plesu” te “Povijest plesa starih civilizacija”.