Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Antonija Kaleb: Belgija je bila odličan izbor

Autor: Šime Ćurko

23.11.2008. 23:00
Antonija Kaleb: Belgija je bila odličan izbor


Dobro mi je u Belgiji, imam ugovor na godinu dana, ali ako bude sve u redu kao i do sada realno je očekivati da ću ostati još najmanje jednu sezonu – kaže Kaleb
Antonija Kaleb jedna je od članica brojne zadarske kolonije i belgijskom gradu Charleroi. Tamo su se ovo ljeto skrasili košarkaši Jure Lalić i Pankracije Barać, još prošle sezone stigao je Dražen Anzulović, a s njim i njegov dugogodišnji pomoćnik Dario Gjergja. I stolnotenisač Andrej Gaćina, koji je upisao i nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu, dio je ovog društva. Odbojkašica Kaleb, koja se najbolje snalazi na poziciji srednje blokerice u klubu Dauphines Charleroi, prezadovoljna je uvjetima u Belgiji nakon što je ovo ljeto prvi put napustila Hrvatsku i odlučila pokušati u inozemstvu.
– Charleroi je bio jedna od opcija nakon što sam odlučila otići iz Rijeke. Svidjeli su mi se njihovi planovi i nakon malo razmišljala krenula sam u Belgiju. Nisam pogriješila, nakon sedam kola imamo sedam pobjeda i u tih šest utakmica bili smo bolji od prošlogodišnjih prvakinja Kieldrechta i od lanjske trećeplasirane ekipe. Liga ima 11 klubova, a samo prve dvije ekipe ulaze u razigravanje za titulu prvaka dok se nekoliko klubova plasiranih iza njih bori za izlazak u neki od europskih natjecanja. Mi bismo bili zadovoljni kada bismo se s prvog ili drugog mjesta razigravali za prvaka – kaže Kaleb je počela u Zadru kod trenera Roberta Kresoje. Već nakon dvije godine na Juniorskom prvenstvu Hrvatske zapazili su je predstavnici nekoliko hrvatskih prvoligaša i željeli je dovesti u svoje redove. Bila je realna opcija sa zagrebačkom Mladosti, interes su pokazala i Kaštela i Rijeka, ali najupornija je bila Pula za koju je Zadranka igrala pet sezona.
Usavršavanje u Puli
– U Pulu me pozvao trener Boris Breščić, koji je inače poznat po radu s mladim igračicama. Od njega sam puno toga naučila, najprije je godinu dana ispravljao ono što je bilo loše u mojoj igri, a potom smo krenuli učiti nove stvar. Pula je tih pet sezona konstantno bila u vrhu hrvatske odbojke, a trebala smo i igrati u europskim natjecanjima ali nas sponzori nisu mogli financijski popratiti. Jedne sezone dogurali smo i do drugog mjesta. Premda sam u Zadru naučila osnove odbojke ipak sam onu pravu odbojkašku formaciju prošla u Puli.
Iz Pule Kaleb nije otišla previše daleko. Karijera ju je odvela na Kvarner u ekipu Rijeke s kojom je u dvije sezone dvaput bila prvak Hrvatske i osvojila dva Kupa. Riječanke su prve dvije titule hrvatskih prvakinja osvojile 1999. i 2000., a nakon toga 2007, s Kaleb u svojim redovima.
– U Rijeci mi je također bilo odlično. Bili smo najjača hrvatska ekipa, što se vidjelo i po našim rezultatima. Prošlo ljeto dosta sam razmišljala što učiniti, ostati u Rijeci ili potražiti novi izazov. Rijeka je trenutačno daleko najbolji hrvatski klub, značajan broj kvalitetnih igračica koje dolaze iz manjih sredina završe u Rijeci. Ipak, željela sam pokušati negdje u inozemstvu i vidjeti kakve su mi mogućnosti izvan Hrvatske.
Jaka konkurencija u reprezentaciji
Belgijska odbojkaška liga slična je onima u drugim sportovima, raznoliko društvo sa svih kontinenata.
– S ovim što sam do sada ostvarila u Belgiji jako sam zadovoljna. Liga je jača nego što sam očekivala, tu je parvo internacionalno društvo. Čini se da u ligi ima svih nacija, a najmanje Belgijanki. Inače, naš klub ima svoju dvoranu koje nije previše velika, stane oko tisuću gledatelja, pa se može napraviti jako dobra atmosfera.
Tako je i Charleroi, prva Europa u malom.
– Jedina sam Hrvatica u ekipi, tehničarka je Bugarka s danskom putovnicom Anelia Mintcheva, a ona mi je ujedno i cimerica. Imamo u ekipi dvije Ukrajinke, jednu Latvijku, jednu Slovenku i ostatak popunjavaju Belgijanke. Dobro mi je u Belgiji, imam ugovor na godinu dana, ali ako bude sve u redu kao i do sada realano je očekivati da ću ostati još najmanje jednu sezonu.
Iza Kaleb su i nastupi u svim reprezentativnim selekcijama, od kadetske (2003. osvojila zlato na Europskom prvenstvu u Zagrebu, na Svjetskom kadetkom prvenstvu peto mjesto) i juniorske do seniorske. Na Mediteranskim igrama 2005. Kaleb je u dreu Hrvatske osvojila četvrto mjesto. U svibnju i lipnju Kaleb je igrala na nekoliko turnira koji su poslužili kao priprema za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Odlučujuću utakmicu s Ukrajinom za plasman na EP, koje je Hrvatske uspješno prošla, Kaleb je preskočila.
– Moglo bi se reći da sam povremena reprezentativka. Na mojoj poziciji igraju odlične igračice Mirela Delić, Maja Poljak i Ilijana Dugandžić koje imaju i puno više međunarodnog iskustva od mene. Za mene ima vremena u nekim budućim akcijama. Pred Hrvatskom je i Europsko prvenstvo i nadam se da dobrim igrama u Belgiji mogu računati da ću ponovno biti u konkurenciji. Za mene je jako važno nastaviti napredovati i u Belgiji imam sve uvjete za to. Za razliku od Hrvatske ovdje se dosta pažnje posvećuje individulanom radu dok je u Hrvatskoj to rijetkost budući da je na treninzima naglasak isključivo na ekipnom radu.
U slobodno vrijeme košarka
Kad ima slobodnog vremena Kaleb najviše prati, jasno, košarku. Hrvatsko društvo u Charleroi pod Anzulovićevim vodstvom odlično gura (iako su prošli vikend nakon sedam pobjeda doživjeli prvi poraz, Antwerpen 76:88), baš kao i odbojkašice vodeća su ekipa lige.
– Često sam na košarci i družim se kad ima vremena s načim igračima i trenerima. Lijepo je kad tako daleko od kuće imam toliko Hrvata u blizini.
O samom gradu Kaleb nema puno lijepih riječi.
– Charleroi će kao grad malo koga očarati, ovdje je lijepo popiti kavu i malo prošetati, ali ništa se ne može usporediti s ljepotama Zadra i ostalih hrvatskih gradova. S druge strane, sportašima je odlično, imaju sve potrebne uvjete i mogu se koncentrirati isključivo na sport. Nema puno sadržaja koji bi vas mogli odvući. Klima u Charleroiu je odlična, očekivala sam da će biti puno hladnije, no do sad nisam osjetila pravu jesen.


 GENERACIJA: LOVRIĆ, BANIĆ I VRKIĆ


Kaleb pripada generaciji zadarskih igračica od kojih danas dres Zadra nose Amy Lovrić, Tamara Vrkić i Lorena Banić. To su, uz Ninu Hrbarov, trenutačno najiskusnije igračice ekipe s Višnjika koja je jedan od glavnih kandidata za ulazak u Prvu A ligu.
– Često se čujem se s društvom iz Zadra i znam da im je dobro krenulo ove sezone. Nadam se da će na kraju sezone biti prvakinje i ući u Prvu A ligu. Puno su dale odbojci i vrijeme je da im se sve to vrati kroz jedan pravi rezultat. Za to im treba i pravi sponzor ili više njih. Bez njega će biti puno teže. Lani sam uspjela pogledati jednu utakmicu Zadra i vidjela sam da je ekipa dosta dobra.




 MAJKA JULIJA I DALJE IGRA


Kalebovi su prava sportska obitelj. Otac Ante i brat Marin bavili su se košarkom, ali do profesionalih voda nisu došli. Uz Antoniju u odbojci je i danas aktivna majka Julija koja je nakon igranja u brojnim klubovima odlučila pokrenuti osnivanje Odbojkaškog kluba Donat s kojim treću sezonu zaredom nastupa u Drugoj ligi. Julija je trenerica i igračica Donata, a prije posljednjih godina igrala je u Biogradu i Arbanasima, klubovima koji su tada bili na odbojkaškim počecima.
– Majka sve to radi iz prave strasti koju osjeća za odbojkom. Sve igračice koje igraju u Donatu tamo su samo zbog jednog razloga, a to je ljubav za ovaj sport. Donat je sigurno pridonio razvoju ženske odbojke u Zadru koja se značajno popularizirala posljednjih godina.


 ODBOJKA LOGIČNI IZBOR


Štošta je Antonija pokušala trenirati prije logičnog izbora – odbojke.
– Prije odbojke trenirala sam dosta sportova i to košarku, gimnastiku, rukomet, balet, atletiku, ali sam se na kraju odlučila za odbojku najviše zbog majčinog utjecaja jer me od malih nogu “vukla” po dvoranama na njene utakmice.


 KRESOJA I LOVRIĆ O KALEB


Robert Kresoja bio je prvi Antonijin trener, u Zadru ju je trenirao dvije sezone.
– Od početka se vidio njen potencijal i nikoga od nas nije iznanadilo da su se već nakon dvije godine za nju zainteresirali najbolji hrvatski klubovi. Ponosni smo što je iz našeg kluba, premda je u Zadru bila relativno kratko, izašla igračica koja nastupa za seniorsku reprezentaciju i koja je osvojila titulu prvakinje Hrvatske i osvajačice Kupa. Uz to što je odlična odbojkašica ona je i vrijedna sportašaica, u svakom smislu kompletna osoba – kaže Kresoja.
Kaleb je praktički svakodnevno u kontaktu s Amy Lovrić, suigračicom iz zadarskih dana.
– Znali smo da će Antonija brzo otići iz Zadra, posebno nakon što su je snimili na Juniorskom prvenstvu Hrvatske. Riječ je o igračici koja ima sve, za odbojku vrlo važnu visinu, ali i tehniku, koju je kasnije još više usavršavala. Stalno se čujemo, Kaleb je upoznata o svemu što se događa kod nas, a Tamara Vrkić i ja nadamo se otići do Belgije vidjeti kako je kod nje – ističe Lovrić.