Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Arbanasi su doprinosili stvaranju iznimnih zadarskih dostignuća

Autor:

23.11.2008. 23:00
Arbanasi su doprinosili stvaranju iznimnih zadarskih dostignuća

Foto: Filip BRALA



Prostorije nove knjižnice u Arbanasima blagoslovio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. On se prisjetio svog pohađanja škole u Arbanasima, upravo u prostorima današnje knjižnice, kazavši kako još i danas nosi najljepše uspomene s tog mjesta
Dvije godine od početka radova jučer je otvoren ogranak Gradske knjižnice Zadar u Arbanasima. Manifestacija je održana u sklopu obilježavanja Dana Grada Zadra, a o značaju otvaranja ovog ogranka govori i nazočnost brojnih uglednika, od ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, župana Zadarske županije Stipe Zrilića, predsjednik županijske skupštine Zadarske županije Stanka Zrilića, gradonačelnika Grada Zadra dr. Živka Kolege, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra dr. Zvonimira Vrančića, sve do saborskih zastupnika Ane Lovrin, Nevenke Marinović, Ive Grbića i Ingrid Antičević Marinović. Uz političare ceremoniji otvaranja prisustvovali su i prorektori zadarskog Sveučilišta dr. sc. Vladimir Skračić i dr. sc. Srećko Jelušić, kao i pročelnica Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić, te ravnateljica Znanstvene knjižnice Milenka Bukvić.
– Pred nama je novo i suvremeno zdanje. Ovo kulturno, informacijsko i multimedijalno središte neće postati samo mjestom susreta i odvijanja raznih kulturno-obrazovnih aktivnosti, već i mjestom dostupnosti informacijama, istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice Zadar mr. sc. Ivan Pehar. Kazao je kako će stručni djelatnici Gradske knjižnice Zadar sa zadovoljstvom ulagati svoje znanje i stečena iskustva u radu, posebno s djecom i mladima, usmjeravati ih na osmišljeno i korisno provođenje slobodnoga vremena te na stjecanje navika čitanja. Nećemo zanemariti ni starije osobe, kazao je Pehar, posebno ne one koji uz dobru knjigu, novine ili časopise žele savladati i tehniku rada na računalu. Napomenuo je kako će u suradnji s Mjesnim odborom, Društvom zadarskih Arbanasa, župnim uredom župe Gospe Loretske, te Osnovnom školom Krune Krstića, kao i s pojedincima dobre volje rado prepoznavati i raditi na očuvanju posebnosti materijalne i nematerijalne baštine te na prikupljanju knjižne i druge ostavštine u mjestu našeg djelovanja.
– Zbog toga se svi zajedno radujemo odluci Grada Zadra da Ogranak Arbanasi postane prvi ogranak Gradske knjižnice s cjelodnevnim radom. Uvjeren da će sve investicije uložene u Knjižnicu biti najbolji ulog u budućnost ovoga kraja, kazao je Pehar.
Gradonačelnik Grada Zadra dr. Živko Kolega kazao je kako Arbanasi dolaskom u Zadar i zadarski kraj prihvaćaju hrvatski jezik, hrvatsku kulturu, a što je najznačajnije često su kroz povijest bili među prvima i najistaknutijama braneći hrvatske nacionalne interese. Također je istaknuo veliku ulogu prosvjetitelja, arbanaških učitelja, svećenika, intelektualaca, ulogu širitelja hrvatske nacionalne svijesti među hrvatskim pučanstvom zaleđa i otoka. Među najznačajnijima je istaknuo don Mihovila Miju Ćurkovića, poticatelja osnivanja prve narodne čitaonice u zaleđu i na otocima, 1895. u Arbanasima.
– Arbanasi su doprinosili stvaranju iznimnih zadarskih, ali i hrvatskih dostignuća, u kulturi, znanosti i sportu, uvijek prihvaćajući Zadar kao svoj grad, Hrvatsku kao svoju Domovinu. Zato su Arbanasi, sa svojim posebnostima, nedjeljiv dio grada Zadra. Zadra koji je ponosan na njihovu povijest, njihova djela i sudjelovanje u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. Zato ova knjižnica nije samo spomen na arbanašku povijest, ona je živo tkivo ovoga grada, a uvjeren sam i zalog budućim naraštajima zadarskih Arbanasa, kazao je gradonačelnik Kolega.
Prostorije nove knjižnice u Arbanasima blagoslovio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. On se prisjetio svog pohađanja škole u Arbanasima, upravo u prostorima današnje knjižnice, kazavši kako još i danas nosi najljepše uspomene s tog mjesta.