Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dan Grada: Zadar je još uvijek najperspektivniji grad u Hrvatskoj

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.11.2008. 23:00
Dan Grada: Zadar je još uvijek najperspektivniji grad u Hrvatskoj

Foto: Zvonko KUCELIN



Najvrijedniji infrastrukturni projekt u ovoj godini je Istarska obala s Morskim orguljama i Pozdravom suncu. Taj hrabri projekt preko noći je postao simbol novog Zadra koji nas je doveo na naslovnice, ne samo strukovnih i turističkih časopisa, nego i najtiražnijih svjetskih medija, istaknuo je gradonačelnik Kolega
Dodjelom javnih priznanja najzaslužnijim Zadranima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar, danas je obilježen Dan grada Zadra i blagdan Svetog Krševana. To je ujedno bila prilika i za osvrt zadarskog gradonačelnika Živka Kolege na godinu koja je na izmaku te realizirane i planirane projekte zahvaljujući kojima Krševanov grad prerasta u gospodarski snažno, a istovremeno sigurno i mirno, istinsko hrvatsko središte.
Dr. Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća, otvorio je svečanu sjednicu pozdravivši sve nazočne, posebice dobitnike nagrada Grada Zadra, onima koji su svojim djelovanjem zadužili Zadar. Nakon prigodnih pjesamama koje je izvela zadarska mezzosopranistica Marica Kolega, gradonačelnik Živko Kolega podsjetio je na zasluge naraštaja Zadrana i događaje koji su obilježili povijest i zacrtali budućnost Zadra kao i sve na žrtve koje su uzidane u temelje ovoga grada.
– Dopustite mi podsjetiti sve nas na posebnost ove 2008. godine u kojoj obilježavamo sjajne jubileje – 650. obljetnicu potpisivanja Zadarskog mira, 500. obljetnicu rođenja Petra Zoranića, 130 godina postojanja zadarskog Crvenog križa, stoti rođendan Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Zoranić, 100 godina zadarskog veslanja, 55 godina dobrovoljnog darivanja krvi, 50 godina Medicinske škole i brojnih drugih manjih jubiteja poput 15 godina djelovanja Udruge darivatelja krvi Kalelarga, govori Kolega, te nastavlja kako su sjajni jubileji dokaz prebogate i jedinstvene političke, kulutrne, sportske, znanstvene i humane povijesti grada te svima nama nameću odgovornost baštinjenja tog neprocjenjivog blaga.
U 2008. godini, podsjetio je Kolega, ostvareni i započeti projekti dio su kontinuiranog i pomno planiranog razvojnog programa rada koji uživa povjerenje Zadrana i koji je osmišljen prema njihovim očekivanjima.
– Ustrajući na izgradnji suvremene prometne i komunalne infrastrukture kao najčvršćih temelja za uzlet gospodarstva i snaženje društvene infrastrukture, došlo je i vrijeme kada počinjemo ubirati željene plodove – porast ulaganja u gospodarski sektor, neposredna visoka ulaganja i u društvene sadržaje. Ove godine ostvareni, a još više započeti projekti na tom području najbolje govore koliko se Zadar ubrzano razvija i iskazuje nove potrebe, kaže gradonačelnik Kolega, te kako primjer ističe dvoranu na Višnjiku, što nosi ime hrvatskog i svjetskog sportskog velikama Krešimira Ćosića, koja je preko noći postala najtraženija sportska arena u Hrvatskoj.
Uz vrhunski sportski objekt na Višnjiku, koji još uvijek čeka otvaranje bazena, Kolega je najavio i skorašnji početak radova na novoj Luci Zadar u Gaženici, za koju se trenutno završava papirologija.
– U aktualnoj svjetskoj gospodarskog situaciji naša ulaganja u komunalnu infrastrukturu pokazuju se najispravnijim ulaganjima u razvoj gospodarstva. Za turizam vrlo bitan biološki pročiščavač, vrijedan 90 milijuna kuna, bit će u probnom radu već u prosincu. To će omogućiti i stavljanje u funkciju već položenog kolektora od Crnog do Bibinja. Završen je i idejni projekt kolektora Smiljevac od pročiščivača do Novog Bokanjca koji u novi sustav povezuje sve visoke zone grada. Istovremeno je izgrađen sekundarni sustav odvodnje na Stanovima i Puntamici kada su paralelno rekonstruirani kolnici i nogostupi te vodovod i javna rasvjeta, rekao je Kolega, dodavši kako se na području zaštite okoliša odvija sanacija odlagališta Diklo, kao i opsežni poslovi uspostave novog regionalnog centra za gospodarenje otpadom na području Benkovca.
U cestovnoj infrastrukturi, podsjetio je Kolega, završen je projekt Trpimirove obale, spojna ceste u Kožinu, rekonstrukcija ceste Zadar – Nin s novom biciklističkom stazom čija je gradnja i nastavljena. Isto tako, uređena je i Splitska ulica, kao i njezin spoj s Androvićevom, a napravljen je i prvi kružni tok u sklou uređenja Polačišća. Do kraja ove godine, napravit će se još dva rotora uz bolnicu, a započet će i gradnja rotora na križanju Ulice Nikole Tesle i Domovinskog rata.
– Najvrijedniji infrastrukturni projekt u ovoj godini je Istarska obala s Morskim orguljama i Pozdravom suncu. Taj hrabri projekt preko noći je postao simbol novog Zadra koji nas je doveo na naslovnice, ne samo strukovnih i turističkih časopisa, nego i najtiražnijih svjetskih medija. Baš taj dio Zadra predstavljao je hrvatsku arhitekturu na venecijanskom Bienaleu, kaže Kolega, dodajući kako u gradu ovako bogate kulurne baštine nije lako prelaziti njegove kulture baštine što najbolje potvrđuju projekti uređenja stare gradske jezgre, osobito trgova – Ivana Pavla II i Petra Zoranića.
Prema riječima gradonačelnika Kolege, prihvaćanjem novog prostornog plana omogućeno je i donošenje vrlo vrijednih nižih planova koji najbolje dokazuju gospodarsku dinamičnog Zadra te najavljuju nove investicije i sadržaje – škole, vrtiće i socijalne stanove iz POS-a predviđene planom Crvenih kuća. Uz to, definirane su i nove prometnice, poput one što spaja Novi Bokanjac s Ulicom Hrvatskog sabora.
– Naš ovogodišnji proračun, možda kao nikada do sada, nije bio ovako orijentiran projektima društvene infrastrukture. Uz Višnjik i Muzej antičkog stakla, tu je i nova škola na Bilome brigu, vrijedna 55 milijuna kuna, koja u slijedećem polugodišnju počinje s radom, uz koju će biti otvorena i knjižnica. U završnoj fazi je i centar Mocire s vrtićem, školom i dnevnim boravkom za osobe s posebnim potrebama, navodi Kolega, te najavljuje kako će do kraja godine biti završen Dječji vrtić “Grigor Vitez”, s udvostručenim kapacitetima.
Što se tiče investicija u zdravstvu i socijalnoj skrbi, Kolega je spomenuo gradnju zadarske Poliklinike, investiciju vrijednu 220 milijuna kuna, te najavio početak rada nedavno osnovanog Obiteljskog centra kao i osnivanje Poliklinike za zaštitu djece.
– Iza epiteta najpersprektivnijeg hrvatskog grada stoji kvalitetan rad svih nas, na svim razinama. Na tom zajedništvu izrasta uspjeh. Zato Zadar mora biti grad uspjeha, a na nama je obveza da taj uspjeh uživaju baš svi oni koji u njemu žive i koji njemu gravitiraju. Jer nema uspješnog Zadra bez uspješnog, dobro razvijenog njegovog zaleđa i njegovih otoka. Doprinos tome daje i Zadarska županija i svi gradovi i općine u njezinom okrilju. A to nam omogućuje slobodna, neovisna hrvatska država, zaključio je zadarski gradonačelnik Živko Kolega.
Poslije govora gradonačelnika uslijedilo je uručenje javnih priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagrade Grada Zadra za životno djelo dobili su dr. sc. Esad Ćimić, kao zahvalnost za osobit doprinos gradu Zadru, naročite uspjehe i najviše zasluge postignute na području humanističkih znanosti, i Joso Špralja, kao zahvalnost za osobit doprinos gradu Zadru, naročite uspjehe i najviše zasluge postignute na području kulture i umjetnosti. Nagrade Grada Zadra pripale su Udruženju obrtnika, za postignute rezultate i zasluge u promicanju vrijednosti obrta i obrtničkih djelatnosti te razvoju privatnog poduzetništva, Veslačkom klubu “Jadran” za zapažene rezultate i zasluge na području sporta i rekreacije te Tomislavu Marijanu Bilosniću za zapažene rezultate i zasluge na području kulture i umjetnosti.
Domu za odrasle osobe “Sveti Frane” za zapažene rezultate na području socijalne skrbi te osobito doprinos u njezi starijih i nemoćnih osoba te Vinku Pavloviću za zapažene rezultate i postignute uzorne uspjehe na području obrtništva pripao je Grb Grada Zadra.
Odlukom zadarskog gradonačelnik Živka Kolege, Grb Grada Zadra za posebne zasluge dodjeljen je i Gradskom društvu Crvenog križa, Hrvatskom pjevačkom glazbenom društvu “Zoranić” te Gordanu Relji, zadarskom ultimate fighteru koji je nedavno spasio živote dvojice mladića, koji su s automobilom sletili u more.
Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar, prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred središnjem križem na Gradskom groblju i na spomen obilježju na Narodnom trgu te svečano euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Stošije koje je predvodio nadbiskup mons. Ivan Prenđa.