Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Drugi krug Eurokupa nije nedostižan

Autor: Matej Lordanić

23.11.2008. 23:00
Drugi krug Eurokupa nije nedostižan


Prošle su sezone igrači Aleksandra Petrovića dogurali daleko u ULEB-ovom kupu i tako sebi postavili visoke ciljeve. Ove ih sezone u skupini u prvom krugu očekuju Maroussi, Roanne i Riga, pa bi realno bilo očekivati prolazak
Košarkaši Zadra u utorak će odigrati prvu europsku utakmicu u Dvorani Krešimira Ćosića. Nakon devet kola regionalne NLB lige, Zadrani se okreću europskim obvezama. U prvom kolu Eurokupa ih tako očekuje grčki Maroussi, momčad s kojom su se već susretali prije nekoliko godina u tadašnjem ULEB-ovom kupu. Osim Maroussija, Zadar će se natjecati s francuskim Roanneom i letonskom ASK Rigom za prolazak u drugi krug. Maroussi je protekle sezone završio šesti u prvenstvu nakon regularnog dijela, a u četvrtfinalu napravio iznenađenje i prošao momčad Arisa, iako je euroligaški Aris imao prednost domaćeg parketa. U polufinalu, ipak, nisu mogli protiv bogatog Olympiacosa te su izgubili 3 – 2. No, i te dvije pobjede nad Olympiacosom su svojevrsno iznenađenje, jer pobijediti sa sedam, odnosno 11 poena razlike jednu od najbogatijih europskih momčadi, nikako nije lagano. Ove su sezone nakon prvih šest kola bili na omjeru 3 – 3. Valja istaknuti veliki poraz od Panathinaikosa u Ateni, 82:54 u prvom kolu. I u drugom su kolu kod kuće su izgubili 66:72 od Egalea bivšeg Zadranina Andraea Pattersona. U trećem su kolu kod kuće pobijedili Kolossos 82:67, a već u sljedećem kolu ponovno su pretrpjeli poraz. Aris je u Solunu pobijedio 83:73, i tako ostavio Maroussi na samo jednoj pobjedi nakon prva četiri kola. Nakon toga su s dvije uzastopne pobjede poboljšali svoju situaciju u domaćem prvenstvu. U petom su se kolu iskalili na AEL-u postigavši čak 15 trica i pobijedivši 87:69, a u šestom su na gostovanju bili bolji od Olympije iz Larisse 69:78. Nositelj igre ove ekipe je centar Kaimakoglou s 11, 2 koševa i 4, 7 skoka po utakmici. Društvo pod obručima mu pravi Loukas Mavrokefalidis, centar na posudbi iz Olympiacosa. On prosječno postiže 8,5 koševa po utakmici. Najveću minutažu (28 min. po utakmici) ima američki branič Billy Keys. Za to vrijeme on postiže 10,3 poena po utakmici. Osim njih, valja istaknuti još nekoliko igrača poput Nikolaja Padijusa koji je već bio u Zadru s Uniksom, zatim Amerikanca Stevensona i Grka Haralabidisa. Treba reći kako ih je na ljeto napustio njihov najbolji igrač iz prošlosezonskog doigravanja, Branko Milisavljević. Trener Soulis Markopoulos rotira čak deset igrača, od kojih niti jedan nema manje od 12, ali ni više od 28 minuta u prosjeku. Poseban će izazov za zadarske centre biti Mavrokefalidis i Kaimakoglou, ponajbolji igrači grčke momčadi. No, unatoč tome, Zadar bi u utorak trebao pobijediti Maroussi, budući da će im vjerojatno trebati sve domaće pobjede uz jedan skalp na strani kako bi bili sigurni za prolaz u drugi krug.
Mali pelin u Roanneu
Francuski Roanne je prošle sezone nastupao u Euroligi, ali s četiri pobjede i 10 poraza nisu uspjeli osigurati Top 16. Glavna vijest ovoga ljeta je bio odlazak njihova najboljeg igrača i prvoga strijelca regularnog dijela Eurolige Marca Salyjersa. Osim Salyjersa, napustilo ih je mnogo igrača i s pravom možemo reći da je ovo ljeto kod njih bilo vrlo prometno, u oba smjera. Bitan je podatak da kostur momčadi (Salyers, Hess, Rush, Badiane) više ne stanuje u Francuskoj. Vratio se krilni igrač Aaron Harper koji je u Roanneu igrao 2007. godine kada su postali prvaci Francuske. Iz Napolija je došao vrlo dobri Amerikanac Chris Monroe, a pridružili su mu se i Amerikanci Sommerville i Gray. Upravo je potonji najbolji strijelac ove momčadi s 21,7 koševa i 8,3 skoka u prosjeku. Sommerville prosječno postiže 15,1 koševa uz preko 50% šuta za tricu, Harper i Monroe prosječno postižu 14,5, odnosno 13,1 koševa. Poziciju razigravača pokriva omaleni, 169 cm visoki Marc – Antoine Pellin, uz pomoć Pierrica Poupeta. Upravo je pozicija graditelja igre najslabija točka ove momčadi pa trener Choulet na toj poziciji mora koristiti i Monroea. U proteklom su francuskom prvenstvu završili na četvrtom mjestu. U četvrtfinalu su prošli Le Havre s 2 – 1, zatim Le Mans u polufinalu s 2 – 1, ali u finalu nisu mogli preko Nancyja. Pohvalio ih je i bivši kapetan Zadra Hrvoje Perinčić:
– Roanne je uvijek u vrhu Francuske, prošle su sezone igrali finale prvenstva i nastupali u Euroligi. Imaju odličnog trenera i gotovo uvijek tri-četiri dobra igrača. Na domaćem su parketu odlični. Nose ih jako dobri navijači. Uz to su fizički snažni, kao i sve francuske ekipe.
Ove su sezone na četvrtom mjestu ljestvice s omjerom 5 – 2. U prvom su kolu sa 101:76 pobijedili Cholet, zatim su teško poraženi u gostima kod Orleansa (80:53), a potom su pobijedili četiri puta zaredom (Hyeres-Toulon, Besancon, Pau-Orthez, Le Havre). U posljednjem su kolu poraženi od aktualnog prvaka Nancyja kod kuće 74:79 (33 koša Taja Grayja). Roanne forsira brzi tempo, bez puno odgovornosti i na taj način nadoknađuju manjak kvalitete. Slično kao i ostale francuske momčadi, igraju vrlo brzu košarku s puno atletski moćnih igrača. Međutim, Zadar je individualno kvalitetniji i ima više igrača u rotaciji, pa mu zahtjevan tempo ne bi trebao predstavljati veliki problem. Sve u svemu, Hrvoje Perinčić je upozorio na njih i Zadrani će trebati biti oprezni, pogotovo u Francuskoj.
Slavna Riga, nekad
ASK Riga je klub bogate povijesti, poznat po tome što je bio prvi osvajač Kupa prvaka daleke 1958. godine, a taj su pothvat ponovili i sljedeće dvije godine. Iako su mnogi očekivali da će na mjestu Rige sada biti španjolski Cajasol, Letonci su ih uspjeli iznenaditi. U Letoniji su bili bolji 83:69, na uzvratu u Španjolskoj su još jednom pobijedili (65:68) i tako pečatirali prolazak u skupinu Eurocupa. Prije toga su trebali svladati francuski Cholet (69:62 kod kuće, 75:73 poraz u gostima). Osim u Letonskoj ligi, natječu se i u Baltičkoj ligi. U Baltičkoj ligi valja istaknuti pobjede 88:70 u prvom kolu nad Žalgirisom i 76:79 u gostima nad Lietuvos Rytasom. U trećem su kolu pobijedili Šiauliai u gostima 86:91, a u četvrtom kolu pobijedio ih je Tartu Rock 84:69. U petom su kolu također izgubili, ovoga puta od Baronsa (90:68). U Baltičkoj ligi su drugi s omjerom 4 – 2, a u Letonskoj ligi imaju omjer 3 – 1. U odnosu na prošlu sezonu su ih napustili Zadranima dobro poznati Smiljan Pavič koji je umalo postao novi igrač prvaka Hrvatske, zatim Curtis Millage koji je svojedobno igrao u Splitu te Dwayne Broyles koji je bio član Šibenika i Zagreba. Najvažnija pojačanja su Ricardo Marsh, Corey Brewer koji je stigao iz Zadra i Bruno Šundov. Upravo su njih trojica ključni igrači letonske momčadi. Marsh koji je poznat kao odličan strijelac je prvi po prosjeku koševa (15, 5 po utakmici u Baltičkoj ligi). On je također prvi skakač sa šest skokova u prosjeku. Prate ga Brewer sa 14, 7 koševa i Šundov s 14, 8 poena po utakmici. Momčad koja je uvjerljivo pobijedila Žalgiris i svladala Lietuvos Rytas u gostima mora biti shvaćena ozbiljno. Prošle su sezone u Baltičkoj ligi bili treći, što je svakako podatak za respekt. Također su eliminirali španjolski Cajasol u pretkolu Eurokupa i svi ovi podaci kada se zbroje pozivaju na oprez. Riječ je o vrlo dobroj momčadi koja može prouzrokovati mnogo problema Zadru, unatoč tome što dolazi iz Letonije koja u Europi nije poznata po vrhunskim košarkašima.
Prošle su sezone igrači Aleksandra Petrovića dogurali daleko u ULEB-ovom kupu i tako sebi postavili visoke ciljeve. Ove ih sezone u grupi očekuju Maroussi, Roanne i Riga, pa bi realno bilo za očekivati prolazak grupe. Zadar je kvalitetom u vrhu ove skupine, a što će njeno otvaranje donijeti saznat ćemo već u utorak protiv Maroussija.


 SKUPINA A


1. kolo, 25. studenoga: Zadar – Maroussi (19), Roanne – Riga (20.30).
2. kolo, 2. prosinca: Maroussi – Roanne (18), Riga – Zadar (19).
3. kolo, 9. prosinca: Roanne – Zadar (20.30), Riga – Maroussi (19).
4. kolo, 16. prosinca: Zadar – Roanne (19), Maroussi – Riga (18).
5. kolo, 6. siječnja 2009.: Maroussi – Zadar (18), Riga – Roanne (19).
6. kolo, 13. siječnja: Zadar – Riga (19), Roanne – Maroussi (20.30).




 EUROKUP 2008./09.


Skupina A: Zadar, Maroussi, Roanne, Riga.
Skupina B: Lukoil Academic, Unics Kazan, Barons, Dinamo Moskva.
Skupina C: Khimki Moskva, Le Havre, Bešiktaš, Benetton.
Skupina D: Panellinios, Aris, Bnei Hasharon, Turk Telekom.
Skupina E: Lietuvos Rytas, Asvel Basket, Azovmaš, Gran Canaria.
Skupna F: Brose, Turow, Charleroi, Crvena zvezda.
Skupina G: Artland Dragons, Fortitudo, Pamesa, FMP.
Skupina H: Nymburk, Budućnost, Bilbao, Hemofarm.
Napomena: Dvije najbolje momčadi iz svake skupine izborit će plasman u sljedeći krug u kojem će se formirati četiri skupine po četiri momčadi. Najboljih osam momčadi sudjelovat će na završnom turniru od 9 do 12. travnja 2009.