Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Giergia: Za nasilnike ne smije biti popusta

Autor: Roman Morović

23.11.2008. 23:00
Giergia: Za nasilnike ne smije biti popusta

Foto: Luka DRAGIČEVIĆ



Krvavi obračun pod obručima, dosad neviđen na ovim prostorima, između Rawlea Marshalla i Siniše Štembergera na subotnjoj utakmici između Splita i Cibone izazvao je dosta polemika u javnosti. I dok neki tvrde da se cibonaša koji je divljački nasrnuo na protivničkog igrača, te ga izudarao do te mjere da je ovaj morao na šivanje arkade, treba rigorozno kazniti, drugi su mišljenja kako u općem metežu koji je nastao prilikom nemilog događaja ne treba tražiti samo jednoga krivca, već treba primjereno kazniti sve sudionike.
– Nisam vidio što se točno dogodilo jer nisam bio na utakmici, ali ono što znam jest da je to bio nemili događaj, potpuno neprimjeren košarkašim terenima – kaže Giuseppe Giergia, legenda hrvatske košarke i sportski direktor Zadra.
Kakve će biti kazne odlučit će Disciplinska komisija NLB lige, koja je ove sezone već jednom kaznila Rawlea Marshalla i to nakon utakmice 3. kola između Zagreba i Cibone zbog vrijeđanja sudaca te utakmice. Iako je teško dokučiti hoće li Siniša Štemberger podnijeti privatnu tužbu, jasno je da bi Marshall morao odgovarati i po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim terenima.
– Žao mi je što se takve stvari događaju na košarkaškoj utakmici. Što se tiče kazne, direktor lige Josip Bilić bio je nazočan na toj utakmici i imao je točan uvid o tome što se i kako dogodilo. Ovakvo ponašanje treba biti strogo sankcionirano i pritom ne smije biti nikakvih popusta – kaže Giergia i dodaje.
– Da se ovakvo što dogodilo u Zadru, sada bi se o tome već pričalo na dugo i na široko jer neki ljudi vole Zadar prikazivati kao opasan i neprimjeren košarkaški teren.
U svojoj dugogodišnjoj igračkoj i trenerskoj karijeri, sadašnji sportski direktor Zadra nikada nije vidio ništa slično na našim prostorima.
– Nikada na našim prostorima nisam vidio ništa slično. Ovo što se dogodilo najviše šteti košarci kao sportu i to je još jedan razlog zbog kojega se akteri ovog nemilog događaja moraju drastično kazniti. Na tome trebaju inzistirati odgovorne osobe. Dobro znamo da te odgovorne osobe katkada znaju biti neodgovorne u obavljanju svoga posla, ali sada ne smije biti popusta. Cijelog života sam se borio za pravdu i nadam se da će u ovom slučaju pravda biti zadovoljena – zaključio je Giergia.