Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Ljubavnici i luđaci” – priča o ljubavi

Autor: Nikola Markulin

23.11.2008. 23:00
“Ljubavnici i luđaci” – priča o ljubavi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljena je knjiga „Tvoja krv i moja” Julienne Eden Bušić, inače supruge Zvonka Bušića i sudionice u otmici američkog zrakoplova zbog koje su oboje osuđeni na doživotne kazne zatvora s mogoćnušću uvjetnog otpusta. Ovo je druga knjiga Julienne Bušić. U prvoj „Ljubavnici i luđaci” je u formi autobiografske pripovijesti opisala svoju i suprugovu sudbinu nakon otmice, uhićenja i presude. U predstavljanju novog djela sudjelovali su Sanja Knežević, Jadranka Svaguša, autorica i njezin suprug, a svečanost su uveličali klapa „Kontrade” i Juliennin brat nastupom na glasoviru.
Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar ukratko je predstavio autoricu i njenog supruga.
– Središnja je misao ove knjige ljubav – ljubav kao vječno svjetlo na svjetioniku života. Posebice je to znakovito u današnjim vremenima kada je ljubav tek potrošna roba. Priča je ovo o dvoje ljudi čiji je život lišen svakog koristoljublja. Julienn je upoznavši Zvonka prihvatila njegovo ime i domovinu. Postala je Amerikanka koja sanja hrvatski san. Njena su pisma poput Penelopinog tkanja, a i njen Odisej se napokon vratio u svoju Itaku.
Sanja Knežević predavanje je započela pripisavši književnosti povlašten položaj u umjetnosti:
– Književnost je sam život, a životni put Julienne i Zvonka nadživio je i književnost samu. Njihova ljubav predstavljena u ovom djelu u formi pisama arhetipska je slika Penelope i Odiseja. Dok je prva Juliennina knjiga „Ljubavnici i luđaci” autobiografija izvana, ova je autobiografija iznutra. Otkriva nam ona u tridesetak pisama duhovni život hrvatske Penelope. Temeljna je preokupacija Julienninih pisama hoće li Zvonko shvatiti da je upravo on njena središnja preokupacija. Upoznajemo kroz pisma Zvonkov zatvorski život i njegov karakter, a Zvonko je u patnji izgradio sebe kao čovjeka, mudraca, asketa, otkrio je život velikih spoznaja… Julianni tako američki zatvorenici koji su kaznu odrađivali zajedno sa Zvonkom, inače beskrupulozni kriminalci, pišu kako ih je druženje sa Zvonkom produhovilo, promijenilo život. Htjela bih, najzad, dodati da sam se uvijek pitala kako će izgledati Zvonkov povratak. Sada znam da je zapravo on uvijek bio tu.