Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Maroussi mora pasti

Autor: Ivan Knežević

23.11.2008. 23:00
Maroussi mora pasti

Foto: Adam VIDAS



Sutra će Zadrani početi i drugo ovosezonsko natjecanje, od četiriju u koliko će sudjelovati, i to u Eurokupu s grčkim Maroussijem. Za jutros je sazvana konferencija za novinare, a u pozivu je pisalo da će doći Aco Petrović, trener. I došao je, tri minute prije 9,45, pa kad se pripremio i nakon što su novinari porazmjestili mikrofone, diktafone ili pripremili papir, Petrović je sam sebi dao riječ jer voditeljica press službe nije bila nazočna.
– Kako znate, počet će Eurokup, ali prije nešto o igračima koji imaju zdravstvene poteškoće – uveo je Petrović sve u presicu.
Dakle, neki igrači imaju ovakve, neki onakve probleme.
– U nedjelju nije trenirao Marlon Garnett. U Podgorici je dobio udarac u prepone. Također, u Podgorici je i Rok Stipčević dobio jedan udarac, on u koljeno. Bio je u nedjelju na nekih 50 posto intenziteta. I Tomislav Ružić ima problema s licem. Otvorila mu se upala, možda zbog leda koji mu je stavljan, pa je bilo potrebno da uzima antibiotike. Zapaženo je poboljšanje, a vjerujem da će sva trojice u utorak igrati.
Onaj koji sigurno neće jest Malik Dixon.
– Prvo je napravljen rentgen stopala, ali da bismo sve provjerili, prošao je i CT. Utvrđeno je da nema stres frakture i sad treba čekati da mu prođu bolovi koje trpi. Intenzitet boli je u opadanju. No, Dixona sigurno neće biti u sljedećim dvjema utakmicama.
U skupinu igrača s raznim poteškoćama spada i Damir Rančić za kojega je Aco kazao da ovog trena (tj. U ponedjeljak prije jutarnjega treninga) ne zna u kakvom je stanju u odnosu na stanje od prije četiri dana. Te da je njegov problem s leđima kronični, ne akutni.
O Eurokupu, pak, Petrović će reći:
– U prvom je krugu šest utakmica i to ne ostavlja puno prostora za nekakav popravak. Dakle, tko želi dalje ne bi trebao gubiti doma jer će to teško biti nadoknaditi. Zato je nama današnja utakmica s Maroussijem jedna od takvih u kojima će nam itekako značiti potpora publike. U NLB ligi imali smo u pravilu utakmice u kojima je dovoljno bilo gledati, a sad je na redu jedna u kojoj će publika doslovce trebati biti šesti, aktivni igrač.
Grčka momčad koja je prvi suparnik Zadru zanimljiva je.
– Na kraju prošle sezone nisu ostvarili plasman u Euroligu jer im je finale grčkoga prvenstva izmaklo za jedan promašeni zicer, izbacio ih je Olympiakos. Kad se pogleda njihov roster, vidjet će svatko da imaju čak pet centara. Sva petorica su ili u prvoj grčkoj reprezentaciji ili u nekoj mladoj. Među njima nema takvoga koji bi često otvarao reket tricama, što je za nas veoma bitan podatak. S aspekta jakog pritiska na njihovu vanjsku liniju koja im uglavnom nosi igru i rezultat. Poiemnično, od centara spomenuo bih Mavrokefalidisa. Bio je kod Repeše u Romi, prošao draft, a izgleda kao trokrilni ormar.
Iz vanjske linije današnjega suparnika Petrović je izdvojio trojicu plus jednoga igrača.
– Glavni organizator im je Keys. To je igrač dobroga šuta i kvalitetne kontrole lopte. Informirani smo da mu ne odgovara visoka agresivnost. Na poziciji dva obično je Haralabdis. Taj je nezgodan ako uđe u svoj ritam, a indikativan je podatak da često iznuđuje prekršaj i slobodna bacanja. Na trici je Stevenson. Polivalentan igrač, dobroga šuta, visokih fizičkih sposobnosti. Kao četvrti dolazi ruski igrač Padius, on je također dobar.
Kao i na Keysa, tako i na cijelu momčad Maroussija valja gledati kao na one koji teško podnose agreisvnost. To je kazao Petrović, a novinari pitali kako će se Zadar na poziciji razigravača snalaziti bez Dixona. Odnosno, gdje je tu Toni Prostran. Svakako da će i on biti u žarištu, ali koliko i kad, nije lako reći. Date okolnosti na terenu uvjetovat će sve to, a siguirno da mi na razigravaču moramo izvući najviše što je moguće. Očekujem i od Stipčevića da bude u boljem izdanju od onog u kakvom je bio u Podgorici. Možemo u nekim situacijama koristiti i Garnetta, Perića ili Johnsona.
Eh, ta Podgorica! A što je, zapravo tamo sve bilo?
– Ne, ne, to je za mene prošlo svršeno vrijeme. I Kristijan Magaš i Giuseppe Giergia, predsjednik i direktor, bili su tamo i možete njih pitati što je sve bilo. Ja sam fokusiran na Maroussi.
Neizbježno je bilo trenera pitati zna li hoće li KK Zadar poduzeti nešto protiv onoga tko mu je ukrao identitet i javnosti poslao poruku o ostavci.
– Ne znam i ne zanima me! Ja prijavu neću podnositi.
Završno pitanje za Petrovića bilo je što misli o tučnjavi Marshall – Štebnerger. Jer, Petrović je bio na Gripama i vidio to.
– Kao trener Zadra ne bih želio dolijevati ulje na vatru. Takav vandalizam još nije viđen i kod svakog u dvorani izazvao je konsternaciju. Ako je točno da je Marshall bio udario suca (utakmica Zagreb – Cibona), onda mu je blagom kaznom za to jednostavno tada poručeno da uđe u ring i da nastavlja udarati dalje.
Nitko više nije imao pitanja, a Petroviću se žurilo jer je jutarnji trening počeo točno u 10 sati.