Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šopić se ne osjeća krivim zbog ubojstva

Autor: Minja Gugić

23.11.2008. 23:00
Šopić se ne osjeća krivim zbog ubojstva


Saslušani su svjedoci od kojih je jedan bio i Ćustićev kolega, Srećko Pavić koji je za ubijenog taksistu rekao kako je bio “super dečko”. Pročitana je socijalna anamneza i “povijest” obitelji Šopić kojoj su glavne karakteristike siromaštvo, očev alkoholizam, duševno bolesna majka te odgojno zapuštena, zanemrena i zlostavljana djeca
Ne osjećam se krivim na način kako mi je to optužnicom stavljeno na teret – izgovorio je jutros jako mucajući i pognute glave očiju sakrivenih od pogleda prepune sudnice Županijskog suda, Elvis Šopić optužen za monstruozno ubojstvo taksista Igora Ćustića (30) te je tako označio početak jednog od medijski najzanimljivih sudskih procesa ove godine u Zadru.
Podsjećamo, Igor Ćustić iz Murvice ubijen je skraćenom lovačkom puškom s dva hica iz neposredne blizine u glavu, a potom je i zapaljen zajedno sa svojim taxijem, 29. siječnja ove godine oko 22.30 sati u mjestu Korlat, kraj Benkovca.
S obzirom na to da će Šopić prema savjetu svog odvjetnika po službenoj dužnosti Smiljana Bakočevića, obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, suđenje je započelo saslušanjem svjedoka Ivana Siroveca, bivšeg policajca benkovačke policijske postaje Davora Tokića te Ćustićevog kolege Srećka Pavića.
– Ćustić i ja znali smo se još od ranije prije nego što je on počeo “taksirati”. Bio je super dečko, dobričina, uvijek spreman svakome pomoći i nije bio konfliktna osoba. Te smo večeri zajedno radili, sjedili u mom taksiju i pričali kad je došao jedan mladić i rekao mi kako treba prijevoz do Korlata te pitao za cijenu.
Kako je za vožnju bio red na Ćustića, on mu je odgovorio da ga može odvesti i izašao je iz mog auta. Vidio sam da je mladić potom stao iza mog taksija i s nekim je razgovarao mobitelom, a zatim je sjeo na stražnje sjedalo iza Ćustića. Ćustić je bio krupan čovjek i iako klijenti imaju pravo sjesti gdje žele, bilo mi je čudno da je sjeo baš iza njega jer mu je moglo biti tijesno.
To sam i komentirao, a Šopić je na to odgovorio sjedajući u Ćustićev taxi kako moraju “pokupiti” jednog njegovog prijatelja kojeg je upravo nazvao.- ispričao je pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić, Ćustićev kolega.
Još je dodao kako se sjeća da je te večeri bilo jako hladno, a da je Šopić na sebi imao tanku vjetrovku s podignutim okovratnikom te de se ne može sjetiti je li imao kapuljaču, ali da se ponašao kako se ni od koga ne skriva.
Pročitan je i iskaz svjedoka Ivana Vučkovića koji je te večeri radio na benzinskoj crpki u Murvici. On je naime, tijekom istrage ispričao kako je radio od 22 do 6, a da je Ćustić natočio gorivo oko 2 sata.
– Gorivo je Ćustić točio sam. Ja sam bio unutra, a on je došao i platio račun. Nisam primjetio da je netko bio u njegovom taksiju – rekao je tada istražnom sucu svjedok Vučković.
Šopić je bio ubrojiv
Svakako je bilo zanimljivo čuti mišljenje sudskog vještaka – psihijatra dr. Darka Labure koji je vještačio optuženog Šopića tijekom istrage jer on smatra kako je mladić u vrijeme počinjenog ubojstva bio ubrojiv.
– Ima poremećaj osobnosti, ali je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio sposoban upravljati svojom voljom i umom – zaključio je vještak i “zaradio” prigovor Šopićevog branitelja koji je odmah zatražio kontrolno vještačenje.
Mišljenje o Šopiću kao osobi iznio je i sudski vještak psihologijske struke, prof. Ivica Medanić koji je rekao kako mladić ima izražen antisocijalni poremećaj. -Emocionalno je nestabilan, ne zna izraziti osjećaje, promiskuitetan je, nerealan u svojim procjenama te ponekad drugima djeluje gotovo autistično- rekao je u svom zaključku psiholog.
Mirjana Kocić, socijalna radnica iz Benkovca dostavila je Sudskom vijeću opširnu i detaljnu socijalnu anamnezu i “povijest” obitelji Šopić o kojoj bi se mogao napisati roman, a kojoj su glavne karakteristike neimaština i siromaštvo u kojem je odrastao Elvis i njegova dva brata Jurica i Denis.
Otac alkoholičar, a majka duševno bolesna
Uz oca alkoholičara i nasilnika te majku narušenog psihičkog zdravlja koja se jedno vrijeme i liječila u psihijatrijskoj ustanovi. Zbog obietljskih prilika Denis i Elvis su bili smješteni u udomiteljskoj obitelji u susjednom mjestu kod udomiteljice koju su obojica voljela.
Jurica je pak, smješten u posebnu odgojno-obrazovnu ustanovu zbog društveno neprihvatljivog ponašanja, ali i činjenice da je mentalno nedovoljno razvijena osoba. On je u svibnju prije osam godina počinio ubojstvo i od tada je lišen slobode, a kaznu služi u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.
– Elvis i Denis su bila zlostavljana i odgojno zapuštena djeca. Otac ih je maltretirao jer je stalno bio pijan. Spasila ih je udomiteljica s kojom su nakon Oluje izbjegli u Srbiju gdje je Elvis redovno završio i srednju školu.
Udomiteljica je 1999. godine otišla u Australiju i htjela ih je povesti sa sobom, ali otac iako ih nikada nije posjećivao to nije dozvolio, pa su se obojica u rujnu prošle godine vratila u Raštević. Zaposlili su se u jednoj benkovačkoj tvornici, a Elvis je digao kredit kojeg je trošio za svoje potrebe – prostitutke, auta, motore, ali i oružje. Zbog kupovine oružja, jednom ga je policiji prijavio i brat Denis – pisalo je u socijalnoj anamnezi obitelji Šopić.
Sudsko je vijeće potom donijelo odluku za neposrednim saslušanjem vještaka balističke, mehaničko-tehničke struke i vještaka za požare, pa datum nastavka suđenja nije preciziran.


 “ON NIJE ČOVJEK, VEĆ SOTONA”


Suđenje je pratila najuža rodbina te otac Pilip i brat Danijel Ćustić. Nakon rasprave, Pilip Ćustić je novinarima kratko rekao kako Šopić nije čovjek, već sotona koja ne zaslužuje ovaj svijet.
-Od kad sam saznao kad je suđenje, noćima ne spavam. Sada mi je bilo posebno teško slušati u detalje što se sve i kako dogodilo one noći kad mi je ubijen sin – rekao je Pilip Ćustić.