Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Optuženi: “Strastveni sam pušač trave”

Autor: Minja Gugić

23.11.2009. 23:00
Optuženi: “Strastveni sam pušač trave”


Završne govore odražili su tužitelj i optuženikov odvjetnik, a predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izricanje presude je zakazao za četvrtak
Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo presudu kojom je Damir Pelicarić (46) iz Zadra zbog posjeda u cilju preprodaje nešto manje od kilograma marihuane osuđen na dvije godine zatvora, jučer je na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić okončan dokazni postupak u suđenju koje se na zahtjev Vrhovnog suda ponavljalo zbog proceduralne pogreške.
Optuženi Pelicarić nije želio odgovarati na pitanja obrane i optužbe te je ostao pri obrani koju je dao istražnom sucu 8. kolovoza prije dvije godine, nakon uhićenja i privođenja. Istražnom sucu je tada rekao kako je strastveni pušač marihuane i da je puši “preko 20 godina kad god je ima”.
Završni govor održao je tužitelj Duško Berović koji je naglasio kako je Pelicarić kazneno odgovoran jer je neovlašteno zbog daljnje prodaje kupio oko kilogram “trave” s tim da je količinu od oko 230 grama “plasirao” dalje te je na taj način ostvario sve elemente kaznenog djela posjeda zbog prodaje marihuane.
Njegov odvjetnik Branimir Zorica u svom je završnom govoru naveo kako je točno da je Pelicarić imao marihuanu te da je za to kazneno ogovoran, ali ne na način kako mu je to optužnicom stavljeno na teret.
– On je posjedovao 680 grama marihuane i to nije sporno, ali to je bilo namjenjeno jedino i isključivo za njegovu osobnu uporabu. I vještakinja psihijatrijske struke je potvrdila da je riječ o dugogodišnjem uživatelju marihuane koji ju je svakoga dana kad bi bio u mogućnosti konzumirao. Količina koja nedostaje ničim nije dokazana. On je uhićen niti sat vremena nakon primopredaje, a nikakav novac kod njega nije nađen. On je u svojoj obrani vrlo jasno naglasio da je imao priliku nabaviti kilogram marihuane te da je zajedno s drugom osobom kupio tu drogu i količinu podijelio. Predlažem uvjetnu osudu – zaključio je odvjetnik Zorica.
Naime, prema optužnici uz Pelicarića u ovoj su “priči” još bili optuženi Luka Barešić (41) koji je pravomoćno osuđen na dvije i pol godine te Branko Buovac koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine.
Optuženi Pelicarić se brani sa slobode, a predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izricanje presude zakazao je za četvrtak.