Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sfinga uskoro čistog lica

Autor:

23.11.2009. 23:00
Sfinga uskoro čistog lica

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na ideju o čišćenju zadarske Sfinge došli smo slučajno. Naime, supruga i ja smo gledali gradske vinjete na televiziji i baš je bila prikazivana Sfinga pa smo pomislili kako bi bilo dobro da je očistimo od grafita i da to bude naš dar Zadru prilikom njegova dana, objasnio je povod ove akcije Nikica Simić, osnivač i ravnatelj Privatne gimnazije
Učenici zadarske privatne Osnovne škole Nove i Privatne zadarske gimnazije danas su počeli čistiti zadarsku Sfingu od brojnih grafita koji već duže vrijeme narušavaju njezin izgled.
– Na ideju o čišćenju zadarske Sfinge došli smo slučajno. Naime, supruga i ja smo gledali gradske vinjete na televiziji i baš je bila prikazivana Sfinga pa smo pomislili kako bi bilo dobro da je očistimo od grafita i da to bude naš dar Zadru prilikom njegova dana, objasnio je povod ove akcije Nikica Simić, osnivač i ravnatelj Privatne gimnazije. Dodao je da su ovu akciju pomogle tvrtke Velekem, koja je donirala kemikalije za čišćenje, tvrtka Ploter, koja je dala skelu, te Gimnazija Franje Petrića, koja je dala vodu za čišćenje.
Zadarsku Sfingu čistit će po šestero djece iz osnovne i srednje škole, a akcija bi trebala trajati nekoliko dana.
– Ova akcija je zamišljena kao projektna nastava nakon što se unutar škole rodila ideja o čišćenju Sfinge. Sfingu ćemo očistiti kemijskim putem, a budući da se radi o betonskoj podlozi, za njezino će čišćenje trebati malo više vremena. Da se razumijemo mi nismo u potpunosti protiv grafita, jer i oni mogu biti umjetnost, ali ovo što je po Sfingi nisu grafiti nego nekakve “švrljotine”, rekao je Tomislav Bišćan, profesor likovne umjetnosti u obje škole i voditelj ovog projekta. On je dodao da se čišćenju Sfinge pristupilo nakon dogovora s Anastazijom Magaš, konzervatoricom i višom savjetnicom u Konzervatorskom odjelu u Zadru.
Bišćan je dodao da su djeca dobro reagirala na akciju čišćenja te da su radišni i puni poleta. Ipak, dodao je, kako vrijeme odmiče, njihov radni elan opada, ali probat će održati motivaciju na razini.