Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sidraga čuva tinjske običaje

Autor: Velimir Brkić

23.11.2009. 23:00
Sidraga čuva tinjske običaje

Foto: Zvonko KUCELIN



Obnovili smo običaje, kola, kolanja i pjesme Božića, Uskrsa i pokladnog vremena. Stalnom aktivnošću, učenjem mladih pučkom pjevanju, plesu i svirci, kao i u prigodama pučkog okupljanja, u turizmu i smotrama, želimo promicati jedinstveni prastari arhaični glazbeni izričaj i pučki ples u prelijepim narodnim nošnjama, naglasio je Erlić
Članovi tinjskog KUD-a Sidraga obilježili su prvu godišnjicu postojanja i plodonosnog rada. To im je bila prigoda da se u nedjelju navečer na blagdan katoličke mučenice Sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika i pjevača, svi zajedno okupe i pored službenog dijela održe i prigodni domjenak na domaći, tradicionalni tinjski način.
Udomljivanje KUD-a
U pomanjkanju vlastitog, ali i prigodnog mjesnog prostora svečanost i domjenak su održani u velikoj “crnoj kužini” domaćina Ratka Čuline. Nazočne je blagoslovio župnik don Martin Jureško.
U nazočnosti predsjednika KUD-a Krešimira Vrkića, dopredsjednika Nike Erlića, rizničara Miodraga Čuline, voditelja folklorne sekcije Dragana Kutije, članova KUD-a, uzvanika i hvalevrijednih donatora, tajnik Krešimir Erlić u prigodnom je govoru istaknuo kako društvo trenutačno okuplja 22 odrasla člana, te 15 mladih članova.
– Ovaj projekt pokazuje da svi Tinjani zajedno mogu, ne samo osnovati nadasve uspješno, vrijedno i radišno kulturno-umjetničko društvo, nego i napraviti puno dobrih stvari te pokrenuti akcije za dobrobit svoga mjesta, samo ako to hoće. Očiti je dokaz tomu da usprkos nedostatku prostora redovito održavamo probe i to u privatnom prostoru koji nam je velikodušno ustupila sumještanka Milena Erlić. No i tom će uskoro biti kraj jer s uporabnom dozvolom za novu školsku zgradu prestajemo biti beskućnici, poručio je Krešimir Erlić, vjeroučitelj u polačkoj školi.
KUD je osnovan 23. studenoga 2008. godine radi okupljanja slobodnih amatera i njegovanja tradicionalnih običaja, izvornih i koreografiranih plesova i pjesama hrvatskog puka, posebno Tinja i Ravnih kotara, stvarajući na taj način zavidnu riznicu naše bogate nacionalne folklorne kulture. Kao oaza u pustinji, Tinj tvrdoglavo i ljubomorno čuva domaću riječ, pjesmu, svirku i običaje.
– Članove KUD-a krasi zajedništvo i velika želja za radom i uspjehom te su rezultati u prvoj godini rada i djelovanja itekako vidljivi. Izuzetno mi je drago što je ova udruga uspjela prerasti u pravo kulturno-umjetničko društvo za samo godinu dana, a svakako velika zasluga pripada svim članovima kao i hvalevrijednim sponzorima i donatorima, naročito našim Australcima, kaže Erlić dodajući kako u novoj proračunskoj godini očekuju i financijsku potporu Grada Benkovca.
Osnovni zadatak udruge je u prvom redu očuvanje i spas od propadanja i zaborava tradicijskih i kulturnih vrijednosti, kao i njihovo pokazivanje gledatelju i slušatelju. Njegovati kulturnu baštinu i folklor ne znači samo plesati i pjevati. To je mnogo širi pojam koji traži da se svaki pojedinac predanije posveti ovom radu. Svi članovi KUD-a vrlo su zadovoljni i ponosni na činjenicu da su u prvoj godini rada usprkos nedostatku prostorija i pomanjkanju nošnji nastupili na folklornim smotrama u Polači, Pridragi, Milović Zagori, Sv. Filip i Jakovu, Ivaniću, Lišanama Ostrovičkom i na Noći punog miseca u Zadru.
Sidraga
– Obnovili smo običaje, kola, kolanja i pjesme Božića, Uskrsa i pokladnog vremena. Svojom stalnom aktivnošću, učenjem mladih naraštaja pučkom pjevanju, plesu i svirci, kao i u prigodama pučkog okupljanja i slavljima duhovnoga i svjetovnoga karaktera, u turizmu i smotrama, želimo promicati jedinstveni prastari arhaični glazbeni izričaj i pučki ples u prelijepim narodnim nošnjama, koje uz pomoć stručnjaka želimo sakupiti i sašiti iz vremena 19. stoljeća, naglasio je Erlić dodajući kako posebno njeguju muško “pivanje na bas”.
Tinjski volonteri i entuzijasti čuvari su našeg narodnog blaga i jamstvo da će baština naših predaka preživjeti i postati i dijelom naslijeđa budućih naraštaja. Narodni plesovi, stare pjesme, izvorne narodne nošnje, stari instrumenti, stari seoski, danas već izumrli zanati, sve su to pravi hrvatski dragulji u globaliziranoj i uniformiranoj današnjici, blago koje treba i dalje čuvati, prikazivati i pokazivati, promovirati i pametno integrirati u modernu turističku ponudu Hrvatske…
– Folklornu djelatnost znači njegovanje naše bogate kulturne baštine, upoznavanje mladeži i odraslih s tradicijom i običajima naše djedovine od davnina, ostvarivanje vrijedne umjetničke produkcije, cijenjene kod uglednika folklornog stvaralaštva. Plesovi i pjesme su izvorni i autentični, s domicilnog tinjskog područja koje je prebogato svim vrednotama hrvatske ruralne i sakralne kulture. Nedostaje tek oprema, odnosno autentična nošnja, poručio je Dragan Kutija, voditelj i KUD-a Gradina iz susjedne Polače.
O značenju povijesnog imena Sidraga govorio je prof. Božo Došen, ravnatelj biogradske Srednje škole.
– Sidraga je bila srednjovjekovna starohrvatska županija koja se nalazila na području današnjih Ravnih kotara između Biograda i Benkovca. Kad su Mlečani 1125. godine razorili stolni Biograd sjedište Sidraške županije prelazi na imanje u Bubnjanima, zapadno od Erlića u Tinju. U tom razdoblju Tinj je bilo istinsko sijelo glagoljaške pismenosti ovih krajeva, istaknuo je između ostalog Došen.
Najsvečaniji trenutak zbio se prilikom dodjele zahvalnica nazočnim donatorima te dodjela članskih iskaznica članovima KUD-a Sidraga. Potom je uslijedio prigodni domjenak “začinjen” domaćom pjesmom.