Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadar otvara novu fazu razvoja

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.11.2009. 23:00
Zadar otvara novu fazu razvoja

Foto: Zvonko KUCELIN



Dodjelom javnih priznanja najzaslužnijim Zadranima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar obilježen je Dan grada Zadra i blagdan Svetog Krševana. To je ujedno bila prilika i za osvrt zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića na godinu koja je na izmaku te realizirane i planirane projekte, zahvaljujući kojima Krševanov grad prerasta u gospodarski snažno, a istovremeno sigurno i mirno, istinsko hrvatsko središte.
Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća, otvorio je jučerašnju svečanu sjednicu pozdravivši saborske zastupnike Anu Lovrin, Ivu Grbića, Nevenku Marinović i Branka Kutiju, državnu tajnicu u Ministarstvu pravosuđa Marinu Dujmović Vuković, zadarskog župana Stipu Zrilić, predsjednik Skupštine Zadarske županije Vladimira Kovačević, predstojnika Ureda državne uprave Damira Valčića, rektora Sveučilišta u Zadru Antu Uglešića, generalnog konzula HR u Milanu Ivana Đanija Maršana, zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu, predstavnike županijskih, gradskih i općinskih vlasti te vojske, policije, sudbene vlasti, nacionalnih manjina i udruga, branitelje i sve nazočne. Pozdrav je Kolega uputio i generalu Anti Gotovini, počasnom građaninu Zadra te čestitku ovogodišnjim dobitnicima priznanja Grada Zadra, onima koji su svojim djelovanjem zadužili Zadar.
Nakon prigodnih pjesama koje je izveo zadarski zbor “Petar Zoranić”, a u programu sudjelovao je i Gudački kvartet zadarskog komornog okrestra, gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, čestitajući laureatima i uzvanicima blagdan Svetog Krševana – Dan grada Zadra, podsjetio je na na aktivnosti koje sustavno prate temeljne smjernice razvoja našeg grada.
– Dakle, u godinu obilježenu recesijom na globalnoj razini ušli smo s prvim samostalnim gradskih antirecesijskim mjerama svjesni kako samo potporom gospodarskim subjektima i njihovim održanjem možemo nastaviti infrastrukturni i društveni razvoj Zadra. Ovo je, unatoč tome, godina u kojoj je višegodišnji razvojni program doživio realizaciju čitavog niza iznimnih projekata, ali i godina u kojoj su postavljeni temelji novog razvojnog ciklusa, govori dr. Vrančić, dodajući kako navedeno podrazumijeva dovršetak druge faze projekta Jadran s pročišćivačem otpadnih voda, izradnju i rekonstrukciju više cestovnih pravaca poput Puta Nina i Kolovara, otvaranje osnovne škole na Bilome brigu, zatvorenog plivališta na Višnjiku, Muzeja antičkog stakla, nove bolničke kuhinje.
Realizirani kapitalni projekti, kako je istaknuo dr. Vrančić, građanima nude nove uvjete i višu kvalitetu življenja. Nadalje, u tekućoj godini nastavilo se i s uređenjem ulica, zidina i trgova, a u javni prostor ugrađena je nova komunalna oprema i dječja igrališta, sve u cilju postizanja jednakih uvjeta življenja u svakoj gradskoj četvrti. U odnosu na prošlu godinu, kako je kazao dr. Vrančić, ovogodišnje izvješće bogatije je za još izniman broj manjih projekata, upravo onih koji Zadar čine mjestom ugodnog i sigurnog boravka i života.
– Svi ti zahvati u razvoj komunalne i društvene infrastrukture, moža više nego ikada, imali su za cilj poticanje novih ulaganja od strane privatnog sektora te nas raduje kako su neki od najvrijednijih najavljenih investicija na našem području u planiranoj fazi realizacije, kaže gradonačelnik dr. Vrančić, ističući kako je ovo bila i godina vrijednih sportskih i kulturnih, ali i uopće javnih događaja koji su rezultirali rekordnom turističkom sezonom i otvorili Zadar novim turističkim tržištima kao lako dostupnu aviodestinaciju.
Godinu je svakako obilježio i početak izgradnje trajektno-putničko-teretne luke u Gaženici kao i radovi na Poliklinici koja će se sigurno završiti prema zacrtanim planovima. Dr. Vrančić je posjetio kako su se prije mjesec dana konačno riješili imovinski odnosi kojima je omogućen nesmetani početak izgradnje gospodarske zone Crno za koju se projektira dokumentacija za izgradnju, ali i priprema financiranje potrebne infrastrukture. Trenutno se, kako je naveo zadarski gradonačelnik, raspisuje se i natječaj za gradnju Poljane pape Ivana Pavla II. te uređuju povijesne ulice Poluotoka.
– Postignut je i dogovor sa svim sudionicima realizacije programa predškolskog odgoja kojim smo ostvarili vrtićki smještaj zadarske djece po ujednačenijim uvjetima. Pripremljen je i model za nove učeničke i studentske stipendije prema kriterijima koji će pratiti potrebe zadarskog gospodarstva, navodi dr. Vrančić.
Sva događnja popraćena su i lokalnim izborima prema novim zakonskim odredbama, što je neizostavno zahtijevalo konkretne izmjene dotadašnjeg sustava funkcioniranja gradske uprave. Tako je, kako govori dr. Vrančić, tijekom ljeta napravljena zahtjevna transformacija koja nije izazvala potrese niti usporila rad gradskih odjela.
– Konačno, zahvaljujem svima koji su i proteklu godinu proveli uz nas i svojim radom, zalaganjem i znanjem doprinijeli stvaranju novih vrijednosti. Na poseban način zahvaljujem našim ovogodišnjim laureatima. Oni dokazuju kako se uspješan grad gradi i čuvanjem kulturne baštine, i znanstvenim radom, i plemenitošću, humanošću i požrtvovanošću, ali i sportskim uspjesima i hrabrošću, zaključio je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić.
Poslije govora gradonačelnika uslijedilo je uručenje javnih priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagradu Grada Zadra za životno djelo dobio je profesor Julije Derossi, kao zahvalnost za osobit doprinos gradu Zadru. Derossi, koji zbog bolesti nije došao na dodjelu javnih priznanja, pridonio je obogaćivanju kulturnog života Zadra svojom kvalitetom, požrtvovanošću i plemenitošću. Nagrade Grada Zadra pripale su profesoru Abdulahu Seferoviću za iznimno djelo na polju izdavaštva i očuvanja kulturne građe grada Zadra, prof. dr. sc. Josipu Liscu za zapažene rezultate i zasluge na području kulture i znanosti, Zdenki Pavić za djela humanosti, plemenitosti, kao i osobite požrtvovanosti, Šimi Fanteli i Igoru Mareniću za izvanredne rezultate i zasluge na području sporta, i Udruzi dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga” za humanost, zapažene rezultate i zasluge na području zdravstva.
Jasmini Vukić za djela požrtvovanosti, humanosti i plemenitosti,i Jedriličarskom klub “Sveti Krševan” te Elvisu Perinčiću i Predragu Tomašeku za djelo humanosti, plemenitosti i požrtvovanosti, pripao je Grb Grada Zadra. Odlukom zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića, Grb Grada Zadra dodijeljen je Jozi Kasipoviću za humanost, plemenitost i požrtvovanost.
Umjesto bolesnog Derossija, u ime laureata zahvalio se profesor Abdulah Seferović, ističući kako priznanja Grada Zadra imaju posebno značenje jer su neposredno povezana sa Svetim Krševanom, nebeskim zašitnikom Zadra.
– Sveti Krševan nije samo nebeski zaštitnik grada Zadra već i simbol njegovih najblistavijih trenutaka, njegovih dosega, njegovog duha, vitalnosti i kreativnosti. Zadar činimo svi zajedno, naše zajedničko postojanje i djelovanje, tako da je uz nas, koji smo primili ovo veliku nagradu, još mnogo onih zaslužili ovakvo priznanje. Bez svih nas, Zadar ne bi mogao biti ono što ovaj grad jest danas, kaže Seferović, zaključujući kako je za njega osobno ovo događaj bez presedana, nakon kojega mu više nitko ne može reći da nije Zadranin.
 


 DOBITNICI NAGRADA GRADA ZADRA


JULIJE DEROSSI, DOBITNIK NAGRDE GRADA ZADRA ZA ŽIVOTNO DJELO
Julije Derossi, poznati književnik i pedagog, koji je ostavio traga i u politici kao zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, zbog bolesti nije mogao prisustvovati jučerašnjoj dodjeli pa je Nagradu umjesto njega preuzela njegova supruga Zlata.
– Sigurna sam da će Juliju biti drago zbog ove nagrade, no teško je da on u ovom velikom trenutku ne može biti ovdje. Upravo zbog činjenice da on danas nije prisutan sam i sama jako potresena, a i za njega i za mene ovaj događaj izaziva mješanje osjećaja, jer nam je istovremeno i teško i drago, kazala je Zlata Derossi.
JOSIP LISAC, DOBITNIK NAGRADE GRADA ZADRA
Josip Lisac, redoviti sveučilišni profesor, mnogo je pozornosti posvetio Zadru i njegovoj filološkoj prošlosti i sadašnjosti. Voditelj je poslijediplomskog studija lingvistike na Sveučilištu u Zadru gdje djeluje kao istaknuti profesor i obrađuje zadarsku problematiku.
– Uvijek sam se trudio Zadru dati što više i stoga mi je iznimno drago da sam u svome naumu sada uspio. Ova će mi nagrada zasigurno biti poticaj da se Zadru i njegovoj baštini posvetim još više nego do sada.
ABDULAH SEFEROVIĆ, DOBITNIK NAGRADE GRADA ZADRA
Abdulah Seferović, poznati zadarski novinar i publicist. Između ostalog, njegovim je kapitalnim djelom o bogatoj prošlosti i suvremenosti zadarske fotografije pod naslovom “Photographia Iadertina”, obilježeno izdavaštvo u Zadru i Hrvatskoj.
– Prije točno 54 godine stajao sam na ovoj istoj pozornici sam, a u dvorani, koja je onda bila veća nego sad, sjedio je profesor Šime Dunatov, legenda zadarske kazališne umjetnosti, i odlučivao o tome hoće li me primiti u umjetnički ansambl Narodnog kazališta. Ponosan sam što se danas pokazalo da je profesor Dunatov tada ipravno odlučio.
ZDENKA PAVIĆ, DOBITNICA NAGRADE GRADA ZADRA
Zdenka Pavić, sa 104 darivanja krvi postala je prva žena po broju dobrovoljnog darivanja na području Zadarske županije, ali i cijele Hrvatske. Za 100 darivanja, 2005. godine, odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Članica je zadarske udruge “Žena u Domovinskom ratu” u kojoj ima veliki doprinos.
– Ovakvo odličje nisam nikada očekivala i zato se danas osjećam veličanstveno i neizmjerno sam zahvalna svima koji su me podržali i to mojoj Udruzi koja me predložila te Gradu Zadru, ali najviše dragom Bogu za zdravlje koje me je uvijek služilo i zahvaljujući kojem sam redovito mogla darivati krv. Nadam se da će moj primjer potaknuti i druge na humaniji pristup životu.
JASMINA VUKIĆ, DOBITNICA GRBA GRADA ZADRA
Jasmina Vukić, predsjednica je zadarske Udruge osoba oštećena sluha, a kroz svoj rad pomaže gluhim osobama kroz sve segmente njihova života, a najviše kao prevoditelj i tumač za gluhe osobe.
– Iznimno sam zahvalna Gradu Zadru na pomoći i podršci te na ovom priznanju koje mi je dodjelio. Nagrada mi zaista puno znači i sigurno će potaknuti daljni rad Udruge te brojne akcije i projekte kojima će se promovirati, a nadam se i zadovoljavati potrebe gluhih osoba na zadaraskom području.
OŠ ŠIMUNA KOŽIČIĆA BENJE, DOBITNIK GRBA GRADA ZADRA
OŠ Šimuna Kožičića Benje, osnovana prije pedeset godina, na odgojno – obrazovnom području postizala je vrijedne i iznimno zapažene rezultate. Nositelj je i nekoliko izvannastavnih projekata, od kojih su javnosti posebno poznati školski list “Dite Zadarsko” te glazbneno-plesni festival učenika “Benja-fest”.
– Izuzetno sam ponosan jer ovo je priznanje svim našim učenicima, svim učiteljima, cijeloj stručnoj službi, našem administrativnom osoblju, ali i roditeljima. Nagrada je ove godine posebno dobrodošla jer smo u rujnu proslavili 50. obljetnicu naše škole. Današnji je događaj za nas motiv da još više radimo te da zajedničkim snagama koračamo prema drugim nagradama, kazao je ravnatelj Marko Marin. (Anita MRŠIĆ)