Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

‘Zalet’ i ‘BADco.’ – radionica suvremenog plesa

Autor: Nikola Markulin

23.11.2009. 23:00
‘Zalet’ i ‘BADco.’ – radionica suvremenog plesa

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U nedjelju je navečer u bivšem kinu ‘Pobjeda’ u sklopu programa ‘Artikultura’ prikazana prezentacija rezultata radionica suvremenog plesa, u kojima su od 18. studenog do nedjelje sudjelovali Kazališna udruga ‘Zalet’ iz Zadra i izvedbena skupina ‘BADco.’ iz Zagreba. Radionica i njezina prezentacija dio su programa koji je osmislila Iva Burčul, voditeljica Kazališne udruge Zalet, i koji bi se, ako se u sljedećem gradskom proračunu za njega nađe mjesta, trebao održavati čitavu školsku godinu. Budući da je školska godina već u punom jeku, krenuo je i program plesnih radionica.
– Programska jedinica plesnih radionica zamišljena je kao intenzivni radionički rad s primarnim ciljevima prijenosa znanja, prvenstveno edukacije u plesnim tehnikama, i prijenosa vještina, dakle edukacije u stilovima i improvizaciji. Planirani predavači koji bi u sklopu programa trebali raditi s polaznicima plesnih radionica su hrvatski pedagozi, u većini školovani na inozemnim institucijama, ili pedagozi s višegodišnjim plesnim iskustvom. Ciljana skupina, oni za koje su ove radionice kao i program osmišljeni, su plesači i izvođači s višegodišnjim iskustvom i mlađe, buduće generacije plesnih umjetnika. Naravno, u skladu s načelima ‘Zaleta’ radionice su otvorene za sve zainteresirane sudionike, govori nam Iva Burčul te upozorava kako ples kao umjetnost u Zadru, ali i u cijeloj Hrvatskoj trpi od nedefinirane društvene pozicije što aktualizira potrebu za ovakvim edukativnim sustavom:
– S obzirom na nepostojanje pravodobnog sustava obrazovanja plesnih umjetnika, kao ni mogućnosti njihovog daljnjeg usavršavanja, radna platforma Zaleta planira provoditi vlastiti program edukacije i usavršavanja plesača i izvođača, kao i svih ostalih zainteresiranih za plesnu umjetnost. Ciljevi takvog programa bili bi stjecanje znanja, vještina i sposobnosti neophodnih mladim i talentiranim pojedincima za početak profesionalnog djelovanja, te stjecanje novih znanja i vještina već afirmiranim plesnim umjetnicima. Nadalje, programom bi se pružila mogućnost kontinuiranog i sustavnog rada umjetnicima koji rade izvaninstitucionalno, ojačala bi se nezavisna scena te bi i hrvatski plesni pedagozi dobili mogućnost snažnijeg angažmana.
Radionice čije smo rezultate s oduševljenjem, kao i brojna publika u bivšem kinu ‘Pobjeda’, imali priliku vidjeti, pohađalo je desetak djevojaka. Doznali smo i kako je riječ o plesačicama koje se od prije bave suvremenim plesom. Dijelove koji su u nedjelju prezentirani javnosti izvodile su Josipa Lončar, Katarina Popović, Lucija Mikas, Ana Majica, Sara Kilijan i Iva Burčul. Radionice su, osim Ive Burčul, vodile Ana Kreitmayer i Zrinka Užbinec iz izvedbene skupine BADco. iz Zagreba. Radionice su nazvane „Sam svoj majstor” i temeljene su na praktičnom radu sa softverskom alatkom nazvanom „Whatever Dance Toolbox” koju su članovi BADco. razvili u suradnji s njemačkim programerom i umjetnikom Danielom Turingom. Elektornska alatka „Whatever Dance Toolbox” jedinstvena je su svijetu i ona u relaciji korisnika i softverski obrađene video projekcije uvodi u razumijevanje, istraživanje i analizu plesnog materijala u radu u plesnom studiju podjednako one koji se neprofesionalno zanimaju za ples kao i profesionalce.
Sljedeća radionica u sklopu programa „Plesne radionice” koje će organizirati Kazališna udruga Zalet održat će se u siječnju, a do ljeta bi ih se na zadarskoj plesnoj sceni trebalo održati još nekoliko.