Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Atmosfera među ribarima usijanija no ikada

23.11.2010. 23:00
Atmosfera među ribarima usijanija no ikada


Po mojem mišljenju, štrajk treba izbjegavati dokle god postoji mogućnost razgovora te stoga apeliram na ministra, državnog tajnika i Upravu za ribarstvo da učine nešto kako ne bi došlo do još većih problema koji bi mogli uroditi jako neugodnim situacijama. Tada će traženje rješenja biti kudikamo teže, upozorava predsjednik Sindikata hrvatskih ribara Petar Baranović


Atmosfera među ribarima nikad nije bila usijanija, rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih ribara Petar Baranović, iznoseći dojmove sa subotnjeg sastanka članova Udruge profesionalnih ribara “Naše more” održanog u Marini Kaštela.
Sastanku je nazočilo oko 200 profesionalnih ribara iz svih primorskih županija. Osim Udruge “Naše more”, kaštelanskom sastanku odazvali su se i predstavnici udruga profesionalnih ribara iz Istre “Mare Croaticum” i “Istarski ribar”.
Ishitreni potezi
U Kaštelima je bio i dr. Alen Soldo sa Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu, predstojnik područne jedinice Uprave za ribarstvo u Splitu Jenko Franceschi, predsjednik Ceha ribara Zadarske županije Edison Boško, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, zatim gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, načelnik Općine Kali Tino Vidov, brodograditelj iz Murtera Marko Bašić te predstavnici još nekih dalmatinskih općina.
 – Nakupilo se jako puno problema koji su posljedica loše vođene ribarske politike u posljednjih 10 ili 15 godina. Neki od problema proizišli su iz ishitrenih poteza ljudi na čelnim pozicijama, a svakako i proces ulaska u Europsku uniju za sobom povlači neke konsekvencije. Zaključak sastanka je da je komunikacija Uprave za ribarstvo i ribara jako loša te se u vođenju ribarske politike neminovno mora poraditi na suradnji s ribarima. Problem je i relativno loše stanje bioloških resursa u Jadranu pa su ulov i prihodi ove godine bili od 30 do 50 posto lošiji nego lani. Sve to izazvalo je veliku nervozu među ribarima. No zasad nije donesena nikakva odluka o štrajku. Po mojem mišljenju štrajk treba izbjegavati dokle god postoji mogućnost razgovora te stoga apeliram na ministra, državnog tajnika i Upravu za ribarstvo da učine nešto kako ne bi došlo do još većih problema koji bi mogli uroditi jako neugodnim situacijama. Tada će traženje rješenja biti kudikamo teže, upozorava Baranović još jednom naglasivši da u zadnjih deset godina, od kada se on intezivnije bavi ribarskim problemima, sitacija među ribarima nikad nije bila toliko ozbiljna.
Baranović kao daljnji problem spominje i lošu suradnju ribara s obrtničkim komorama.
Komora radi protiv ribara
– Stavio sam se na raspolaganje i kolegama u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Mislim da je Komora prerezervirana prema ribarskim problemima. Zato i jest nastao Sindikat hrvatskih ribara. Naime, upitna je statika Komore za pravu interesnu borbu budući da je ova institucija jednom nogom na bazi, a drugom na državi. Pred upravama obrtničkih komora je izazov da se prilagode jer će inače biti odbačeni od baza. I to ne samo od ribarske, kazao je Baranović.
Njegovo razmišljanje potvrđuje i stav profesionalnog ribara iz Pašmana i dopredsjednika Udruge “Naše more” Karla Magića.
– Mi ribari smo u Kaštelima zaključili da se jedino preko udruga možemo boriti za svoja prava. Ni Uprava za ribarstvo, ni državni tajnik, niti ribarski cehovi ne rade ništa. Bilo je govora i o tome da se istupi iz komore. Mi plaćamo pomorski doprinos, članarine, a oni rade protiv nas! Stoga nam preostaje jedino udruga koja je spremna boriti se za svaki alat, svaku povlasticu i, ako treba, svakog ribara pojedinačno. Gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić čak je obećao da će od svoje plaće za svakog profesionalnog ribara iz Hvara plaćati članarinu u udruzi. Također je izrazio razočaranje u državnog tajnika Tončija Božanića, inače njegova prijatelja, s obzirom da nije izmijenio neodržive pravilnike te nije ribare uključio u radnu skupinu, kazao je Magić, dodavši da je hvarski gradonačelnik obećao podržati i mogući opći ribarski prosvjed.
O neodrživim ribarskim pravilnicima, koji su takvi jer se donose bez konzultacije sa strukom, u zadnje se vrijeme govori sve više. Podsjetimo da su članovi Udruge “Naše more” nedavno u Turnju održali performans s ribarskom mrežom gdje su se narugali s aktualnim ribarskim pravilnicima koji nalažu uporabu određenih mreža za samo određene vrste riba.
– A što kad riba ne poštuje zabranu?! Nismo krivi mi, nego neposlušna riba, ironično su ribari prokomentirali sve turobniju ribarsku svakodnevicu.