Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Obala im život znači…

23.11.2010. 23:00
Obala im život znači…


Dan otvorenih vrata škole svake godine obilježavamo na jednak način i to tako da odredimo temu na koju učenici sa svojim voditeljima organiziraju radionicu. Zato u današnjoj manifestaciji sudjeluju svi učenici, a među učenicima viših razreda organizirano je ukupno petnaest različitih radionica, dok učenici nižih razreda sudjeluju u deset radionica, pojasnila je Marija Ivoš


Dan otvorenih vrata škole jučer je tradicionalno obilježen u OŠ Šimuna Kožičića Benje i to zanimljim cjelodnevnim programom kojemu su doprinos dali svi učenici, a ovogodišnja tema bila je “Obala koja život znači”. Dan otvorenih vrata započeo je premijernom projekcijom filma “Križi” u kojemu je prikazana izgradnja križeva, kao spomen na kornatsku tragediju.
Varijacije na temu
Nakon prikazanog filma učenici i gosti te voditelji učeničkih radionica uputili su se prema učionicima gdje su radili prema predviđenom rasporedu. Kako je pojasnila Marija Ivoš, koordinatorica Dana otvorenih vrata, učenici iz viših razreda su iz svakog predmeta napravili varijaciju na spomenutu temu.
– Dan otvorenih vrata škole svake godine obilježavamo na jednak način i to tako da odredimo temu na koju će učenici sa svojim voditeljima organizirati radionicu. Zato u današnjoj manifestaciji sudjeluju svi učenici, a među učenicima viših razreda organizirano je ukupno petnaest različitih radionica, dok učenici nižih razreda sudjeluju u deset radionica, pojasnila je Ivoš, naglasivši kako se osim u učionicama bogat program održava i u školskom predvorju. Bila je projekcija spomenutog filma potom predavanje na temu “Ekološki uzgoj beskralješnjaka” te prezentacija i predavanje “Karakteristična stabla Dalmacije” koje je održala predavačica iz tvrtke Nasadi d.o.o., dok su u predvorju cijelo vrijeme bili i učenici iz Pomorske škole, koji su kao gosti održali prezentaciju te demonstraciju pomorskih čvorova i prikazali plakat “Kraljica mora”.
– U današnjoj manifestaciji sudjeluju učenici svih razreda i svi nastavnici i učitelji, koji su se za današnji dan pripremali posljednjih mjesec dana. Svake godine za ovaj događaj na učiteljskom vijeću odaberemo neku drugu temu unutar koje svi učenici i profesori nastoje organizirati radionicu prilagođenu pojedinom nastavnom predmetu, kazala je Ivoš, pojasnivši kako je ovo dan kada djeca u školu dolaze bez knjiga, bez straha od ispitivanja i potpuno rasterećeni, a što im je prilika da školu vide i u nekom drugom svjetlu.
Gostovanje srednjoškolaca
Ivoš je također istaknula da je ovo prilika kada se njihova škola otvara prema vani, a što dokazuje i gostovanje spomenute Pomorske škole te učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji su sudjelovali u radionici “Jelovnici izgubljenog vremena”.
Kako je kazala Ivoš, gostovanje ovih srednjih škola zapravo je prilika da se predstave te svoja zanimanja prikažu budućim srednjoškolcima. Među spomenutim radionicama iz hrvatskog jezika bila je novinarska grupa koja je pratila događanja u svim radionicama, zatim projekcija igranog filma “Starac i more”, te “Jelovnici izgubljenog vremena”. Iz glazbene kulture upriličena je glazbena radonica na temu damatinskog folkolora i starog splitskog plesa, dok je iz tehničke kulture upriličena izrada makete mostova i izložba fotografija “Mladih tehničara”. Iz matematike je tako prikazana obrada statističkih podataka u turizmu te matematičke križaljke-procjena duljine obale, dok su iz zemljopisa učenici izračunavali udaljenosti u zadanom mjerilu, izrađivali pano “Hvratska jadranska obala” i drugo. Iz biologije je upriličena radionica “Biljke i životinje obalnog područja”, iz kemije “Kemijski sastav soli-natrijev klorid, iz fizike su učenici izrađivali plakat “Zadarska obala” dok je iz tjelesne i zdravstvene kulture upriličena prezentacija atletike u sklopu čega su dvije zadarske atletičarke, Katarina Gašparović i Ines Ikić učenicima demonstrirale dvije atletske discipline-skok u vis i bacanje kugle.