Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zacrtan put suradnje s Grubišnim poljem

23.11.2010. 23:00
Zacrtan put suradnje s Grubišnim poljem


Vodili smo i razgovore o daljnjoj suradnji s njihovim gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom i suradnicima te zaključili da se ona može još bolje razvijati na svim planovima, a u prvom redu gospodarskom i turističkom, kazao gradonačelnik Knez


Grad Biograd predstavio je svoje turističke i druge potencijale na ovogodišnjem 8. gospodarskom sajmu sira održanom proteklih dana u Grubišnom Polju.
Naime, riječ je o uzvratnom posjetu Grada Biograda gradu prijatelju Grubišnom Polju i to na jednoj od njihovih najvažnijih gospodarskih manifestacija. Ovaj sajam, kao što je već poznato, otvorila je premijerka Jadranka Kosor, a izlagači su predstavili najrazličitije vrste sira i proizvoda od mlijeka. Najbolji dokaz o kakvoj se velikoj i važnoj manifestaciji radi kazuje i podatak da je na sajmu dodijeljeno 15 brončanih, 20 srebrnih i 21 zlatna medalja, a proglašen je i sir šampion. Ta je titula u kategoriji sireva s dodatkom, ove godine pripala dimljenom kravljem siru kvargl s češnjakom. Uz brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva tog područja koja se bave stočarstvom i proizvodnjom sira, tu je i poznata tvornica sira – Zdenka – Veliki Zdenci.
Grubišno Polje obuhvaća oko 270 četvornih kilometara, broji 24 gradska naselja i oko 7.500 stanovnika.
– Za nas iz Dalmacije bilo je to zanimljivo iskustvo, ali i njima se očito svidjela naša ponuda, kazali su naši predstavnici grada na ovom sajmu, gradonačelnik Ivan Knez i direktor Turističke zajednice Ivo Eškinja te stručni suradnik u biogradskoj gradskoj upravi Ivan Čupić.
– Vodili smo i razgovore o daljnjoj suradnji s njihovim gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom i suradnicima te zaključili da se ona može još bolje razvijati na svim planovima, a u prvom redu gospodarskom i turističkom. Što se uostalom već u praksi i pokazalo. Naime, poznato je da su u sklopu gradskog projekta ‘Gradovi prijatelji’ tijekom ljeta i turističke sezone svi naši gradovi prijatelji pa tako i Grubišno Polje imali priliku predstaviti svoje proizvode, a upravo sirevi bilogorskog područja bili su prezentirani i prepoznati na biogradskoj rivi. Ovo je ujedno i najbolji dokaz da prijateljstvo dvaju gradova u našem slučaju nije ostalo mrtvo slovo na papiru, već se angažirano provodi i unaprjeđuje, kazao je gradonačelnik Knez.
Mala biogradska delegacija na štandu je nudila fritule, bajame, mandarine te ribu, a tunjevina s gradela je “planula”. Ovom dalmatinskom ugođaju u Grubišnom Polju pridonijela i klapa Romansa.