Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nagrada čeka Gotovinu kad izađe na slobodu

23.11.2011. 23:00
Nagrada čeka Gotovinu kad izađe na slobodu


Dodjelom javnih priznanja najzaslužnijim Zadranima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar obilježen je Dan grada Zadra i blagdan Svetog Krševana. To je ujedno bila prilika i za osvrt zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića na godinu koja je na izmaku te na realizirane i planirane projekte, zahvaljujući kojima Krševanov grad i u nestabilnim, kriznim vremenima zadržava status jakog gospodarskog središta na Jadranu.
Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, otvorio je svečanu sjednicu pozdravljajući ministra mora, prometa i infrastruktre Božidara Kalmetu, izaslanika MUP-a Darka Cara,  saborsku zastupnicu i zastupnike, Anu Lovrin, Ingrid Antičević Marinović, Nevenku Marinović, Ivu Grbića, Anu Lovrin, zadarskog župana Stipu Zrilića, ostale predstavnike gradske i županijske vlasti, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predstavnike vojske, policije, sudbene vlasti, nacionalnih manjina i udruga, branitelje i sve nazočne. Posebno je pozdravio ovogodišnje laureate, dobitnike priznanja Grada Zadra, one koji su svojim djelovanjem zadužili Zadar.
Sve nazočne je pozdravio i zadarski župan Stipe Zrilić, ističući kako je Zadar, grad sposobnih ljudi kojemu se smiješi svijetla budućnost. Zahvaljujući kapitalnim projektima, koji su realizirani proteklih godina, kako i onima koji su u tijeku, kako naglašava Zrilić, Zadar je grad ugodan za život, a njegov nebeski zaštitinik sv. Krševan, čuvat će ga na putu u svijetlu budućnost.
Zadarski gradonačelnik dr. Vrančić, nakon osvrta na godinu na izmaku te realizirane i planirane projekte, zaključio je kako i u kriznim vremenima možemo biti zadovoljni i ponosni svojim gradom. Kao jedan od mogućih problema u budućnosti, dr. Vrančić vidi u pričama o regionalnoj podjeli Hrvatske u kojoj Zadar nije predviđen kao regionalno središte. Takav razvoj događaja, kako je istaknuo dr. Vrančić, nikako nećemo prihvatit i borit ćemo se svim raspoloživim demokratskim sredstvima.
– Ukoliko do toga dođe, borit ćemo se da Zadar ostane regionalno središte jer to je uvjet razvoja našega grada, ali i cijele Hrvatske, jasan je bio dr. Vrančić.
Na kraju je dr. Vrančić podsjetio kako se ove godine slavi 20. obljetnica osnivanja samostalne države Hrvatske te zahvalio svima onima koji su doprinijeli stvaranju domovine.
– Pozdravljam sve branitelje na čelu s generalom Antom Gotovinom koji su časno branili i obranili tek stvorenu samostalnu državu Hrvatsku. Tada, 1991. godine, Zadar je bio vitalno ugrožen, a danas u slobodi i demokraciji naš grad se razvija i napreduje, kaže dr. Vrančić, koji je zahvalio svim Zadranima, što su svih ovih godina radili u korist Zadra i slobodne i demokratske Hrvatske.


 KOLEGA:  NAGRADU ĆEMO GOTOVINI URUČITI U VIJEĆNICI


Nagradu Grada Zadra, koju je dobio Ante Gotovina, u njegovo ime nitko nije primio. Predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega, izrazio je žaljenje što Gotovina ne može primiti nagradu.
– General Gotovina sada ne može primiti nagradu. No, mi čvrsto vjerujemo da ćemo mu je uskoro uručiti u zadarskoj Gradskoj vijećnici, kaže Kolega.