Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Afrika” pomela međunarodnu konkurenciju

Autor: Z L

23.11.2012. 23:00
“Afrika” pomela međunarodnu konkurenciju


U prošlu srijedu, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, po prvi puta svečano je uručena pjesnička nagrada “Vlado Puljić”


U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, pod pokroviteljstvom Grada Mostara, Odjela društvenih djelatnosti, po prvi puta, 21. studenog ove godine, dodijelilo je netom uspostavljenu pjesničko-likovnu međunarodnu nagradu nazvanu po poznatom mostarskom pjesniku i slikaru Vladi Puljiću.
Prva nagrada “Vlado Puljić” po ocjeni prosudbene komisije pripala je hrvatskom književniku i slikaru Tomislavu Marijanu Bilosniću iz Zadra, i to za njegovu zbirku pjesama “Afrika”, koja je u izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra tiskana prošle godine.    
“Afrika” je, inače, u međuvremenu pobudila velik interes književne kritike, pa je o njoj napisano nekoliko zapaženih osvrta i eseja. U međuvremenu se našla i u najužem izboru za niz drugih prestižnih pjesničkih nagrada. Nastavak je to refleksivno-filozofske lirike Tomislava Marijana Bilosnića, zamjetne u njegovim ranije nagrađenim knjigama “Tigar” (međunarodne nagrade “Ilinden” i “Crvena ruža Elbasana”) i “Molitve” (nagrada “Tin Ujević”). Tematsko-motivski okvir Afrike u istoimenoj knjizi se nameće kao središnja os autorove egzistencijalne i esencijalne misli. Prostor Afrike tako je jednakovrijedan prostoru pjesme, odnosno prostoru egzistencije gdje autor propituje i traži svoju bit od praiskona do suvremenice, dakle od mitološke biti prostora, preko stvarnosno-političke zbilje, koja iz lirskih snatrenja raste u snažnu opomenu vremenu, u krik i urlik pred nadolazećom globalističko potrošačkom zbiljom.
Uz Bilosnićevu “Afriku” za međunarodnu književnu nagradu “Vlado Puljić” natjecala su se i mnoga druga pjesnička djela autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, objavljena od 1. listopada 2010. do 1. listopada 2012. godine. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa.
U programu dodjele pjesničke nagrade “Vlado Puljić”, u nazočnosti Puljićeve obitelji i mnogobrojne mostarske književne publike, sudjelovali su glazbenici Josip i Marko Palameta, unuci pok. Puljića, glumci Maja Lasić, Robert Pehar, Šerif Aljić i pjesnikinja Alma Fazil-Obad, te Kvartet simfonijskog orkestra Mostar. Program je osmislila i priredila Alma Fazil-Obad, dok je Blosniću, kao njenom prvom laureatu, uz aklamaciju nazočnih, nagradu uručila gđa. Marina Kljajo – Radić, predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.