Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gotovina: Naše su namjere bile časne i naša obrana čista (FOTOGALERIJA)

Autor: Velimir Brkić

23.11.2012. 23:00
Gotovina: Naše su namjere bile časne i naša obrana čista (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarski Forum, Poljana Ivana Pavla II. u subotu poslijepodne je bila pretjesna za sve koji su s oduševljenjem, radošću i s puno ljubavi došli pozdraviti generala Antu Gotovinu koji je iz Zadra i Hrvatske izbivao gotovo 12 godina.
– Zadre moj, dragi moji prijatelji, kazao je general Gotovina na početku svog inspirativnog, temperamentnog i emotivnog govora pred više od 30 tisuća ljudi. Više ih na Forumu, okolnim ulicama i zgradama te na Kalelargi nije ni moglo stati.
Sve je podsjećalo na doček Franje Tuđmana na predizbornom skupu HDZ-a u predvečerje prvih višestranačkih izbora u proljeće 1990. godine ili na veličanstveni, emocijama nabijen doček Pape Ivana Pavla II. u mjesecu lipnju 2003. godine.
– Čast mi je i zadovoljstvo danas nakon 12 godina biti ovdje, zajedno s vama i proslaviti Dan grada Zadra. Zadar je moj grad, naš grad,  Grad tisućljetne bogate povijesti, arhitekture, umjetnosti… Zadar je hrvatski grad koji je oduvijek pripadao svim svojim žiteljima. Kroz svoju burnu povijest Zadar je uvijek bio najjači kad je bilo najteže. Predanost zajedničkom cilju, zajedništvo i odlučnost svih njegovih građana bili su presudni. 1991. godine naš Zadar i naša Hrvatska napadnuti su od daleko moćnijeg, daleko opremljenijeg protivnika, kazao je Ante Gotovina u najduljem govoru otkad se vratio u Hrvatsku.
Osim  Gotovine nazočnom mnoštvu se u ime zajednice udruga Zbornog područja Split obratio umirovljeni časnik, pjesnik iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra. S Gotovinom su na pozornici bile su Pakoške mažoretkinje, Vranski templari i prema njegovoj želji njegovi suborci. Brojni političari iz Zadarske i susjednih županija bili su ispred pozornice u prvim redovima. Ante Kotromanović je bio na pozornici, ali ne u ulozi ministra branitelja već kao Gotovinin suborac.
– Zauzimanjem Zadra protivnik je prijetio razbiti Hrvatsku na dva dijela. Dogodilo se ono što se samo može usporediti sa pričom o Davidu i Golijatu. Obrambene snage grada Zadra sačinjene od ljudi iz svih krajeva Hrvatske, svih nacionalnosti koje u njemu žive uspjele su obraniti grad i spriječiti razbijanje Hrvatske. Da nije bilo hrabrih branitelja grada Zadra, te 1991. godine, ne bismo kasnije mogli obraniti Hrvatsku i u konačnici izvojevati pobjedu u Domovinskom ratu operacijom Oluja, govorio je Gotovina, često prekidan fanatičnim ovacijama.
Vojno-redarstvena operacija Oluja, kao i cijeli Domovinski rat, danas pripadaju našoj zajedničkoj svijetloj povijesti. Šesnaestog studenog ove godine međunarodna zajednica je posredstvom tribunala Ujedinjenih naroda potvrdila – Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni rat, rekao je Gotovina s pozornice ispred crkve sv. Marije.
– Naše su namjere bile časne i naša obrana čista. Napokon, od 16. studenog konačno možemo reći – Domovinski rat je završen. Zatvorili smo jedno poglavlje naše povijesti koje zasluženo nosi naziv “Pobjednici u ratu”, kazao je Gotovina.
Zadar je Gotovinu dočekao uz pjesmu i veselje, ispaljene rakete i stotine upaljenih bengalki, hrvatskih trobojnica i transparenata, najvećeg na vrhu zgrade na zapadnom dijelu Foruma: “Srce jače kuca i zrak se lakše diše, priča o herojima zlatnim slovima piše. Dobro nam došli i zauvik fala! Tornado Zadar 1965”.
– Hrvatskoj je svanulo. Nova poglavlja hrvatske priče čekaju da ih zajedno napišemo. Moramo se okrenuti i punim jedrima zaploviti u nove pobjede i svojim djelima postati pobjednici u miru. U godini koja je pred nama zauzet ćemo svoje mjesto za stolom europske obitelji kojoj oduvijek pripadamo. Mnogi će reći – mi smo mali narod, naša ekonomija je slaba, kako se uopće možemo nadati uspjehu i pronalaženju svojeg mjesta u Europskoj uniji? – Ne smijemo se prepustiti malodušju. Nismo ni 1991. Bez hrabrosti ne bi se obranili i danas ovdje ne bismo uspravno stajali. Uspjeli smo jer nas nikada nije napustila nada. Imali smo snažnu vjeru imali smo pouzdanje i odlučnost. Bilo je “biti ili ne biti”, bez obzira na prepreke.
 – Nismo imali izbora. Tu istu nadu, vjeru i pouzdanje ponijeli smo sa sobom u zidove Haaga i ni u jednom trenutku nismo dopustili da nas obuzme sumnja. Nismo klonuli duhom. Dragi prijatelji, sve je u našim rukama. Budimo lučonoše nade danas kada stojimo na pragu velike europske obitelji. S vjerom u sebe i svoje mogućnosti. S takvim stavom uspjeh neće izostati – rekao je.
– Naša mala Hrvatska puno je postigla tijekom zadnje 22 godine. Ne dopustimo glasnicima malodušja da svrnu naš pogled sa onoga što nam je cilj  – snažna europska Hrvatska. Neka se u Lijepoj našoj svaki građanin budi s uvjerenjem da je ovo zemlja u kojoj će ostvariti svoje snove. Biti idući Luka Modrić u nogometu, maestro Šutej u glazbenoj umjetnosti, Ivan Meštrović u likovnoj umjetnosti, Nikola Tesla u znanosti…
– Dragi građani moga Zadra, naše Hrvatske, sve je u nama, sve ovisi o nama. Zajedno pišemo novo poglavlje povijesti. Svanulo je, jutro je u Hrvatskoj. Hvala vam, zahvalio je Ante Gotovina.
Po završetku generalova govora puštene su bijele golubice dok ga je akrobatskim preletom pozdravila pilotska skupina Krila Oluje sa šest zrakoplova, najprije sa slovom “A” i pobjedničkim valjkom. Okupljeni su jednoglasno zapjevali “Moja domovina”, a zabavni program se nastavio.
Nakon govora na Forumu general Gotovina je otišao u polusatni posjet benediktinkama sv. Marije, a zatim je otišao na ručak u restoran kluba Arsenal s ostalim laureatima Dana grada.