Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HNS neće podržati porez na nekretnine

Autor: Hina (H)

23.11.2012. 23:00
HNS neće podržati porez na nekretnine

Foto: PIXSELL



Smatramo da se nijedna nekretnina u kojoj građanin živi ne treba oporezivati. Treba se posvetiti rastu gospodarstva u uvjetima gospodarske krize i stoga se HNS protivi uvođenju novog poreza na nekretnine, poručio je Jozo Radoš


HNS se jučer usprotivio uvođenju novog poreza, napominjući ipak kako načelno podržavaju napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina.
“Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati načelno podržava napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina i u tome je na svim razinama sudjelovala i sudjelovat će”, stoji u u priopćenju u kojem se međutim dodaje da istovremeno, kao Predsjedništvo i Klub zastupnika upozoravaju kako je nužno u javnoj raspravi, koja je otvorena, i dalje zadržati stavove koje su dogovorili s koalicijskim partnerima, a posebno princip da se niti jedna nekretnina koju vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati.
HNS od početka protiv
Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš rekao je kako se HNS protivi uvođenju novog poreza na nekretnine u uvjetima gospodarske krize. Radoš je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako je otvorena javna rasprava o novom porezu, pri čemu se HNS drži načela porezne politike, usklađivanja te politike s europskim standardima te onim što je dogovoreno među koalicijskim partnerima.
– No, smatramo da se nijedna nekretnina u kojoj građanin živi ne treba oporezivati. Treba se posvetiti rastu gospodarstva u uvjetima gospodarske krize i stoga se HNS protivi uvođenju novog poreza na nekretnine, poručio je.
Novinare je zanimalo zašto je Predsjedništvo HNS-a tek jučer zauzelo takav stav, budući da je interna prezentacija u Vladi o uvođenju poreza na nekretnine održana prije nekoliko tjedana, na kojoj se predsjednik HNS-a i tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je bio na toj prezentaciji, nije protivio uvođenju poreza.
– To je vaša informacija da se nije protivio, to je neslužbena informacija koja nije točna. HNS se od početka nije slagao s uvođenjem tog poreza, odgovorio je Radoš.
– HNS i Čačić se protive uvođenju novog poreza u uvjetima gospodarske krize”, naglasio je, ističući kako bi se uvođenje takvog poreza možda i moglo razmatrati u drugačijim okolnostima, ali u ovim okolnostima svakako ne.
– Treba se posvetiti putevima izlaska iz gospodarske krize. HNS se nikada nije slagao s uvođenjem novoga poreza na nekretnine, poručio je Radoš. Upitan hoće li HNS-ovi zastupnici dići ruke za zakon o uvođenju poreza na nekretnine kada se nađe na saborskoj sjednici, odgovorio je kako se u njegovoj stranci nadaju da do toga neće doći, ali i ustvrdio kako je njihov stav jasan.
Milanović spreman na razgovore
Porez na nekretnine, ali ne na nekretnine u kojima se živi, dio je predizbornog programa vladajuće koalicije, o njemu će se sljedećih nekoliko mjeseci voditi javna rasprava, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović komentirajući protivljenje Hrvatske narodne stranke uvođenju novog poreza.
– Pročitao sam priopćenje HNS-a i ustvari se slažem s većinom stvari koje su unutra. Dakle o uvođenju poreza na nekretnine u kojima se stanuje, a čemu se partneri protive, mi nikada nismo razgovorali, to ne dolazi u obzir, toga nema ni u jednom prijedlogu. Također sam, ne protiv novih poreza, nego protiv novih poreznih opterećenja, ukupno gledajući, rekao je Milanović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na izvanrednom summitu EU-a o proračunu.
Milanović je rekao da se o tome porezu razgovaralo u predizbornoj kampanji i da je on dio zajedničkog predizbornog programa.
– To je dio našeg predizbornog programa. Okolnosti se mogu promijeniti, o svemu se može razgovorati. Bitno je da se u javnoj raspravi, mi smo otvorili javnu raspravu u kojoj očekujemo kritične i analitičke stavove. Sve su to stvari u kojima želimo nekoliko mjeseci razgovarati u javnosti, ali ne putem priopćenja, nego na vladi, u raznim koordinacijama vlade, na stručnim skupovima, u Saboru. Potpuno sam otvoren za sve primjedbe, da se ukaže što u takvom prijedlogu ne valja, ako ne valja, ako smo pogriješili, nije oglavu, zakon se ne mora donijeti, rekao je Milanović.
Upitan može li se priopćenje HNS-a tumačiti kao znak procjepa u koaliciji, Milanović je rekao da “SDP nema problema sa sobom, a da druge stranke ne može komentirati”..
– Činjenica je također da taj porez ima cijela EU, da je to uvođenje reda, da je njegova namjena suzbijanje sive ekonomije, da se ljude uvede u porezni sustav. Činjenica je da on ne bi smio, a po meni ni ne povećava ukupna porezna opterećenja. Dakle, reći da si protiv novih poreza je u redu, međutim, neki porezi su ukinuti, smanjen je cijeli niz doprinosa koji opterećuju cijenu rada, a to ukazaje da smo moderna administracija. Nije bit u tome jesu li to novi ili stari porezi, nego koliko je ukupno porezno opterećenje i još bitnije, kako je ono raspoređeno, rekao je on.


 KARAMARKO: KRIZA VLASTI




Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Osijeku kako distanciranje HNS-a, kao koalicijskog partnera SDP-a, od uvođenja poreza na imovinu znači da se može govoriti o krizi vlasti. Ocijenio je kako porez na imovinu vodi potpunom osiromašenju najširih slojeva pučanstva te da je to “jedan agresorski potez”.
– Vlada u ovih godinu dana nije bila u stanju pokrenuti nijedan investicijski ciklus pa je normalno da proračunske rupe pokušava popuniti na najbrutalniji način, jer ovo je brutalan napad na hrvatske građane, ustvrdio je Karamarko. Istaknuo je kako stranka neće dopustiti da se zaboravi što je HDZ učinio za hrvatsku državu iako to mnogi danas pokušavaju umanjiti ili relativizirati.
Ocijenio je kako danas mnogi pokušavaju umanjiti djelo dr. Franje Tuđmana, relativizirati Domovinski rat, te i dalje promiču vrijednosti socijalističkog sustava kao nešto što je vrijedno pažnje i čemu bismo trebali poučavati djecu.
Ustvrdio je kako je promovirao ideju ideloške obnove i retuđmanizacije HDZ-a kako bi se preobrazila u stranku suvremenog europskog demokršćanstva. Ocijenio je kako su “lopovoluk i korupcija već izvan HDZ-a, a autentično domoljublje vratilo se u HDZ”.


 


 JAKOVČIĆ: KRIZA KOMUNICIRANJA U KOALICIJI


Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je kako distanciranje HNS-a, kao koalicijskog partnera SDP-a, od uvođenja poreza na nekretnine ne predstavlja krizu vlasti već je to, kako je rekao “kriza u komuniciranju i koordiniranju ključnih poteza Vlade”.
– Sva ta događanja u vezi s porezom definitivno nisu dobra za koaliciju. Jasno je da je porezna reforma Hrvatskoj potrebna, međutim ona mora počivati na prvom osnovnom postulatu da se građanima ne smiju povećati davanja, rekao je. Ponovio je kako IDS nije ni za kakav zakon koji dodatno opterećuje građane.