Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Proračun Zadarske županije za 2013. godinu 205 milijuna kuna

Autor: Siniša Klarica

23.11.2012. 23:00
Proračun Zadarske županije za 2013. godinu 205 milijuna kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Svetku Šariću iz SDP-a je problematična struktura županijskog proračuna, jer se većinom radi o transferiranim namjenskim i decentraliziranim sredstvima iz državnog proračuna


Jučerašnja 25. sjednica Skupštine Zadarske županije započela je rebalansom županijskog proračuna. Proračun Zadarske županije za 2012. godinu iznosi 190.600.000 kn, a povećanje od 3.900.000 kn odnosi se na dotaciju Vlade RH za prijevoz učenika srednjih škola. Komentirajući rebalans ovogodišnjeg proračuna Svetko Šarić iz SDP-a je rekao kako je prijevoz za učenike realiziran unatoč kataklizmičkim predviđanjima. No priznao je kako je istina da se ni jedna dosadašnja hrvatska vlada nije pretrgla u rješavanju tog pitanja. U 2013. godini županijski proračun iznosit će 205.205.000 kn.
45 milijuna eura za pristanišnu i upravnu zgradu
Šariću je zato problematična struktura županijskog proračuna, jer se većinom radi o transferiranim namjenskim i decentraliziranim sredstvima iz državnog proračuna. Replicirao mu je zadarski župan Stipe Zrilić koji je rekao da država financira prijevoz koji je iznad standarda, dok država istovremeno smanjuje sredstva za minimalne standarde, što se poglavito osjeća u radu zadarske bolnice.
Vlast i oporba iskazali su zajedništvo u velikim projektima kao što je luka Gaženica, ali se Šarić zapitao je li baš 45 milijuna eura bilo potrebno utrošiti na velebnu pristanišnu i upravnu zgradu. Božidar Longin iz HDZ-a mu je odgovorio kako je izgradnja zgrade nužna jer takva luka ne može primati putnike u kontejnerima. Uostalom, kaže Longin, prema pristiglim ponudama, izgradnja će biti jeftinija barem 15 milijuna, a i pronađena je proračunska pogreška u iznosu od 10 milijuna eura. No Šarić naglašava da putnički promet za razliku od teretnog ne donosi dobit jer Županijska lučka uprava ne prihodi u svojih 7 milijuna kuna proračuna niti jednu jedinu lipu.
Tko se “kesi” zadarskim projektima?
Za povećanje vlastitih sredstava županijskog proračuna, kazala je Grozdana Perić iz HDZ-a, nužno je povećanje udjela u porezu na dohodak. Sad taj udjel iznosi 16 posto, a prihod od svih ostalih poreza iznosi svega 7 milijuna kuna. Uz to problem je kako natjerati HZZO da refundira županiji materijalne troškove za bolnicu koji se pojavljuju u ljetnim mjesecima kad se turistima, po Hipokratovoj prisezi, ne smije uskratiti medicinska pomoć.
Antun Zoran Savić iz HDZ-a je ustvrdio da ta tzv. decentralizirana sredstva nisu ništa drugo nego sredstva građana Zadarske županije koja se uplaćuju u državni proračun. No sadašnja vlada ih po Saviću diskriminirajuće vraća. Prozvao je oporbu koja je na vlasti u državi da zapravo ništa nije učinila za nastavak projekta Gaženica te da njihovi ministri posjećuju samo stranačke institucije gdje se domaći oporbenjaci iza leđa smiju zaustavljanju tih projekata.
Nije trebalo dugo za repliku Svetka Šarića koji je naglasio da ministri posjećuju i zadarskog župana, ali se upitao kako to Savić zna da se oni “kese” projektima kad nikad nije bio u stranačkim prostorijama SDP-a. Šarić pak iz prijedloga proračuna iščitava da je za decentralizirana sredstva Vlada RH ove godine izdvojila 13 milijuna kuna više nego lani.
Financijski plan Županijske lučke uprave
Stvar je smirio župan Zrilić, ustvrdivši da je decentralizacija ovlasti koju ne prati odgovarajuća decentralizacija sredstava zapravo napad na sve županije, bez obzira tko je u njima na vlasti. Inače, povećana su sredstva Uredu župana jer se sljedeće godine slavi 20. obljetnica osnivanja Zadarske županije i akcije Maslenica. Također, sljedeće godine su lokalni izbori i ulazak Hrvatske u EU. Zbog toga su jučer osnovane dvije agencije, AGRRA (za ruralni razvoj) i ZADRA NOVA. Svetko Šarić je rekao da se ne zna što je sa ZADROM STAROM, pa se boji da ZADRA NOVA ne preraste u ZADRU SUPERNOVA. Župan Zrilić mu je pojasnio da se radi o obvezama koje kod javne nabave ima d.o.o., za razliku od ustanove za koju se predlaže osnivanje.
Mala prepirka zakuhala se oko financijskog plana Županijske lučke uprave. Svetko Šarić je primijetio da certifikat o sigurnosti izdaje tvrtka Soboli kojoj je vlasnik predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. To je izazvalo intervenciju predsjednika skupštine Željka Lončara, koji je rekao da Karamarko već 10 godina nije vlasnik tvrtke Soboli, a prvi čovjek Županijske lučke uprave Marinko Slavić je rekao da je Soboli jedina tvrtka u Hrvatskoj koja može izdati certifikat o sigurnosti bez koje nema uplovljavanja brodova u međunarodnoj plovidbi. Uostalom, kaže Slavić, riječ je samo o obnovi certifikata svakih pet godina.
Šarićev kolega Duško Vidov ponovio je kako četiri godine ne može dobiti detaljno izvješće o tome gdje su utrošena 34 milijuna kuna Županijske uprave za ceste, namijenjena održavanju županijskih cesta.


 U 2013. JAČANJA PROMETNE INFRASTRUKTURE




U planu aktivnosti Zadarske županije za sljedeću godinu ističe se prije svega jačanje prometne infrastrukture. To su projekt Gaženica koji je u cijelosti financiran, kako kaže Božidar Longin, kreditom s povoljnijim kamatama nego po kojima se Vlada RH trenutačno zadužuje na financijskom tržištu. Tu je i rekonstrukcija i produljenje piste br. 1 Zračne luke Zadar koja će pripomoći povećanju putničkog prometa. Župan Stipe Zrilić rekao je da su znatni rezultati postignuti i u zaštiti okoliša, iako se kasni s izgradnjom Centra za odlaganje otpada. No najviše se pak očekuje od ulaska u EU, kad bi konačno trebale krenuti investicije, a time i punjenje županijskog proračuna na temelju vlastitih prihoda.