Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stipe Zrilić: Tražit ću 2 milijuna kuna za Županijsku upravu za ceste!

Autor: Nives Rogoznica

23.11.2012. 23:00
Stipe Zrilić: Tražit ću 2 milijuna kuna za Županijsku upravu za ceste!

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ove godine nije, posredstvom Hrvatskih cesta, ŽUC-u Zadarske županije odobrilo sredstva za interventne zahvate koja su se prethodnih godina kretala u iznosu od oko 2 milijuna kuna, rekao je Željko Šoša


Od ministra Siniše Hajdaša Dončića župan Stipe Zrilić tražit će odgovor na pitanje zbog čega Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) Zadarske županije nisu dodijeljena 2 milijuna kuna.
-Tražit ćemo i da tu pogrešku ispravi i da ŽUC dobije sredstva, rekao je Zrilić odgovarajući vijećniku iz redova svoje stranke, HDZ-ovcu Željku Šoši koji je na aktualnom satu jučerašnje sjednice Županijske skupštine kazao kako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ove godine nije, posredstvom
Hrvatskih cesta, ŽUC-u Zadarske županije odobrilo sredstva za interventne zahvate koja su se prethodnih godina kretala u iznosu od oko 2 milijuna kuna.
– Ova su se sredstva svake godine davala svim županijskim ustanovama, a ove godine prvi put nisu, i to samo ŽUC-u Zadarske županije. Po mojim saznanjima, na toj poziciji ima 35 milijuna kuna koje osobno raspoređuje ministar, ustvrdio je Šoša.
Zbijanje redova za Gaženicu
Smanjenje transfera sredstava iz državnog u proračun Zadarske županije tema je kojom su se HDZ-ovi vijećnici bavili u svojim pitanjima županu, a aktualni sat završio je tako što su predsjednik Skupštine Željko Lončar (HDZ) i župan Stipe Zrilić od vijećnika zatražili zbijanje redova u obrani projekta luke Gaženica.
– Ministar financija Slavko Linić je na sjednici Sabora doslovce rekao da je projekt luke Gaženica spomenik ljudskoj gluposti, pa sad sami zaključite koja je sudbina toga projekta? To je projekt budućnosti ove županije koji je od svih relevantnih europskih institucija i banaka ocijenjen kao odličan projekt. Zbog toga je i financiran od strane Njemačke razvojne banke i Europske investicijske banke, rekao je Lončar koji je u vezu s Linićevom izjavom doveo i izostanak transfera za ŽUC, pa i smjenu ravnatelja Opće bolnice Zadar Darija Nakića koju je ocijenio “političkom smjenom”.
– Zašto nam se događa sve ovo? pitao je Lončar i apelirao na vijećnike da krenu raditi kao što su radili njihovi prethodnici.
– Mi smo se uvijek, bez obzira na to kojoj stranci pripadali, borili za prosperitet županije. Tri projekta u kojima nismo gledali stranačke boje, nego smo se borili svi zajedno, bili su nuklearna elektrana na Viru, termoelektrana na ugljen i autocesta koja nas je trebala zaobići, dodao je Lončar.
– Postoji trajni pritisak da se ne dovrši luka Gaženica. Tražit ćemo razgovor s ministrima prometa i financija, a mogu nam pomoći oni koji pripadaju strankama koje su na vlasti, rekao je župan Zrilić.
Urušavanje javnog standarda
Grozdana Perić (HDZ) župana je pitala na koji će se način u županijskom proračunu nadoknaditi sredstva koje neće biti transferirana iz državnog proračuna, a potrebna su za osiguranje osnovnog standarda u školstvu i zdravstvu.
– Svjedočimo urušavanju javnog standarda. Javne službe doživljavaju smanjenje plaća i materijalnih prava zaposlenika, osobito u zdravstvu, školstvu, policiji i vojsci, a posebno me brine problem funkcioniranja školstva i zdravstva. U prijedlozima državnog proračuna prošle i ove godine su se materijalna prava smanjivala za oko 10%, pa je tako osnovno školstvo sa 30,4 milijuna kuna došlo na 25 milijuna u prijedlogu plana za 2013, zdravstvo je sa 17,9 milijuna došlo na 13,9 milijuna kuna, a smanjenje za srednje školstvo iznosilo oko 4 milijuna kuna. To je urušavanje za preko 13 milijuna kuna. Što to znači za sve nas? Svi smo mi korisnici zdravstvenog sustava, a naša su djeca korisnici obrazovanja gdje će raditi nezadovoljni ljudi, rekla je Perić kojoj je župan Zrilić odgovorio kako je rebalansom proračuna 300.000 kuna županijskih sredstava usmjereno u osiguravanje minimalnog financijskog standarda u školstvu te dodao kako će u 2013. Županija imati problema i kako “neće biti lako osigurati sredstva za minimalni financijski standard u školstvu i zdravstvu”.
– Vlada ne bi trebala smanjivati sredstva za školstvo i zdravstvo jer će, bojim se, doći do urušavanja tih sustava, zaključio je župan.


 PLJESAK LONČARU ZBOG GOTOVINE I MARKAČA




Predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar (HDZ) sjednicu je započeo obraćanjem javnosti u povodu oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču.
– Dopustite mi da uime svih žitelja Zadarske županije izrazim golemo zadovoljstvo što su se konačno, nakon dugog perioda koji su nevini proveli u zatvoru, vratili svojoj kući naši generali Ante Gotovina i Mladen Markač. U svoje i vaše ime želim zahvaliti obojici na njihovom trpljenju u dokazivanju nevinosti, u čemu su i uspjeli, i prema svima, i prema svijetu, skinuli, kako oni sami kažu, i posljednju ljagu s našeg obrambenog Domovinskog rata. Od srca im hvala i neka im je sa srećom i neka ih Bog čuva među njihovim obiteljima i među svima nama, rekao je Lončar i dobio pljesak vijećnika.


 ZRILIĆ: BEZ NOVCA HRVATSKIH VODA – NIŠTA


– Prije pet godina je izrađen idejni projekt vodovodizacije otoka Zadarske županije. Zbog čega se na tome stalo i zašto nema glavnog projekta? Što Županija čini kako bi se taj projekt mogao kandidirati za državna i sredstva EU? – pitao je Svetko Šarić (SDP) dodajući kako „to nije do Vlade, nego do Županije”.
– Županija nije nadležna za komunalne djelatnosti u što spada vodoopskrba. Županija koordinira aktivnosti kad se radi o projektima na području više općina i uključeni smo u planiranje dovođenja vode na otoke, ali bez osiguranih sredstava od strane Hrvatskih voda – ne možemo napraviti ništa, rekao je župan Stipe Zrilić.


 Hospiciji – stvar novca u HZZO-u


Na pitanje Nevene Petani (SDP) koja je željela znati “ima li naznaka za skoro otvaranje hospicija u Zadarskoj županiji” župan Stipe Zrilić je kazao kako je to “stvar politike HZZO-a i sredstva koje HZZO ima za pokriće troškova u zdravstvu”.
– Ovo je dobra inicijativa, mi smo i kroz aktivnosti Tima za zdravlje predlagali određene modele i vidjet ćemo hoće li se taj sustav regulirati kroz novu mrežu zdravstvene zaštite, odgovorio je župan.
Petani je željela znati i u kojoj fazi je izmjera pomorskog dobra na području Zadarske županije, no odgovor na to pitanje dobit će tek s materijalima za sljedeću sjednicu Županijske skupštine. Tada će biti dostavljeno i izvješće o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća Zadarske županije koje je zatražio Vladimir Kovačević, vijećnik HSP-a “Dr. Ante Starčević”, a pripremit će ga Upravni odjel za gospodarstvo.