Kalmeta: Zadar je iznadprosječan grad po dohotku, prihodima i padu nezaposlenosti (FOTOGALERIJA)

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadar je najljepša polazna točka i prema jugu i prema sjeveru. Zadar je kulturni i povijesni dragulj. Zadar je grad po mjeri čovjeka,  tim je riječima započeo svoj govor, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća  Zadra, gradonačelnik Božidar Kalmeta u povodu obilježavanja Dana  grada Zadra i blagdana gradskog zaštitnika sv. Krševana.

Kalmeta je  parafrazirao dojmove stranaca koji su imali privilegiju  upoznati Zadar.  No, Zadrani su, kazivao je Kalmeta u prepunom auditoriju Hrvatskog narodnog kazališta, često skloni samokritici, što je po njemu dobro, ali i često izloženi i neopravdanom omalovažavanju i malodušnosti.  No Kalmeta je poručio da je velika hrabrost da se nešto učini  prije drugih, poručivši:

- U poslijeratnom razdoblju, uz rane duše koje i danas teško zacjeljuju,  zajedno smo radili i gradili. Zahvaljujući našem političkom jedinstvu,  uspjeli smo ostvariti zadarske projekte od državne važnosti, kazivao je Kalmeta.

Zadar je, nastavio je njegov gradonačelnik,  bez obzira na sve probleme  iznadprosječan hrvatski grad po dohotku i izvornim prihodima po glavi  stanovnika.  Grad je to koji, dok država gubi 170 tisuća radnih mjesta, bilježi stalni pad nezaposlenosti i veći broj novozaposlenih. Zadar je po  Kalmeti  i najuspješniji u povlačenju novca iz fondova Europske unije. 

- Od prije četiri dana, ponosni smo vlasnici certifikata ISO 9001 -  međunarodne norme kvalitetnog i transparentnog sustava upravljanja,  najbolje reference za europske fondove. Prema njima smo već kandidirali 250 milijuna kuna vrijedne projekte izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže za 14 gradskih područja čija se realizacija očekuje u sljedeće  dvije godine. To znači imati viziju i znati kako je ostvariti. Međutim, i u budućnosti, kaže Kalmeta, Grad čekaju novi izazovi.

- Pred nama je još jedna fiskalno zahtjevna godina. Izmjenom raznih  zakona, iduće će nam se godine iz lokalnog proračuna u startu uzeti 28  milijuna kuna. Vlada očekuje od lokalne samouprave da dio fiskalnog tereta prebaci opet na leđa građana, kroz podizanje cijena komunalnih usluga i slično. Neće biti lako, ali veće bogatstvo od novca su ljudi, njihove  ideje, njihova kreativnost, njihov trud i rad koji onda stvara i dodanu materijalnu vrijednost, rekao je na kraju svog izlaganja Božidar Kalmeta.

Najsvečaniji dio ipak je bio dodjela priznanja i nagrada koje su zajednički uručili predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega i gradonačelnik  Božidar Kalmeta. Podsjetimo se, ove godine Nagradu grada Zadra za  životno djelo dobili su: fra Robert Bernardin Škunca i Ivo Učo Pulanić.  Nagrada Grada Zadra  dodijeljena je Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u  Zadru, Anti Radosu, Slavici Kovač, Zavodu za javno zdravstvo Zadar, mr.  sc. Mariji Šarić Ban. Grb grada Zadra dodijeljen je posthumno Josipu  Bumbi Bajlu, Udruzi osoba oštećena sluha Zadar i prof. Edinu Kadiću. U  svojoj kvoti, gradonačelnik je dodijelio grbove grada  Udruzi turističkih  vodiča "Donat" Zadar  i duetu "Gitman".

 U ime laureata  u podužem govoru zahvalio se fra Bernardin Škunca.  Zazivajući stari franjevački pozdrav "mir i dobro svima koliko nas ima!",  fra Škunca je rekao da ne skriva zadovoljstvo pažnjom grada kojega svi  volimo.

- Svi mi, slobodni od uske sebičnosti, prepoznajemo u nagradama sve  ono čime smo nastanjeni. Dobili smo nagrade jer smo svoj unutarnji  prostor nastanili lijepim i dobrim, znanjem i stvaralaštvom, vječnim vrijednostima i u konačnici Bogom, rekao je između ostalog  fra Škunca.

Svoje pozdrave gradu za njegov blagdan uputio je i zadarski župan Stipe Zrilić. Osvježenje ove godine je bio i malo drugačiji glazbeni program.  Naime, osim standardnih, učenika i glazbenika iz Glazbene škole Blagoja  Berse, te Zoranićevaca, svečanost su na kraju začinili Sexy Mother Fuckersi sa svojom Napolitanom

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno